Πέρασαν 17 χρόνια από τότε που ξεκίνησε το πρώτο Athens Pride στο οποίο συμμετείχαν περίπου 500 άτομα, όπου η πόλη είχε γεμίσειπολύχρωμες σημαίες και συνθήματα υπερηφάνειας, όμως πλέον έχει μεγαλώσει και συγκεντρώνει χιλιάδες διαδηλωτές.
Το Athens Pride είναι μία εθελοντική, μη- κερδοσκοπική εταιρεία, που λειτουργεί από το 2006 στο πλαίσιο του Ελληνικού Αστικού Κώδικα. Πρωταρχικός της στόχος αποτελεί η οργάνωση του ετήσιου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride και της Παρέλασης Υπερηφάνειας. Το Athens Pride πραγματοποιεί πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς με στόχο μεγιστοποιήσει την ορατότητα των LGBT ατόμων στην ελληνική κοινωνία και παράλληλα να προωθήσει και τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους.
Η ιστορία του Athens Pride
Το πρώτο Athens Pride πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2005 στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Διάφορες εκδηλώσεις υπερηφάνειας είχαν διεξαχθεί στην πόλη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ωστόσο το Athens Pride του 2005 σηματοδότησε την πρώτη Παρέλαση Υπερηφάνειας μέσα στο κέντρο της πόλης, η οποία πέρασε έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στο φως της ημέρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις 500 άτομα συμμετείχαν σε εκείνη την εκδήλωση.
Από το 2005, το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride μεγαλώνει και αναπτύσσεται, τόσο σε επίπεδο συμμετοχής όσο και σε επίπεδο αναγνώρισης και σεβασμού από την ελληνική κοινωνία, αποτελώντας πια αναπόσπαστο θεσμό της πόλης και των ανθρώπων της. Μέχρι το 2016 το Athens Pride λάμβανε χώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το 2017 διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην πλατεία Συντάγματος.
Η μεταφορά της διοργάνωσης στην κεντρικότερη πλατεία της χώρας ήταν αίτημα της κοινότητας για χρόνια, λόγω της αύξησης της συμμετοχής του κόσμου αλλά και της συμβολικής σημασίας της, η οποία έφερε το Athens Pride μπροστά απ’ το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Εκτιμάται μάλιστα ότι 60.000 ενήλικες και παιδιά όλων των ηλικιών και ταυτοτήτων συμμετείχαν στο 13ο Athens Pride, στις 10 Ιουνίου του 2017.
Οι αφίσες των εκδηλώσεων από το 2005 έως και σήμερα
«Ανοιχτά, δυνατά, περήφανα», ήταν το κεντρικό σύνθημα του 2006.
«Δεν κάνει διακρίσεις, κάνει τη διαφορά», το σύνθημα του 2007.
«Δικαίωμά μας», το 2008.
«Είμαστε παντού», το μήνυμα του 2010.
«Φίλα με παντού», το 2011.
«Η Αθήνα δικιά μας», το σύνθημα του 2013.
Το 2014 ήταν «οικογενειακή υπόθεση».
Το 2015 «πάρε θέση».
«Γυναίκα -δε γεννιέσαι- γίνεσαι», «Άνδρας-δε γεννιέσαι- γίνεσαι» 2016
«Παρούσα», έλεγε η αφίσα του Athens Pride του 2018.
Φωτογραφία από την παρέλαση 2018
«Η αγάπη πάντα νικάει», το κεντρικό μήνυμα του 2019
«Αυτό που μας ενώνει» ήταν το σύνθημα του 2021
«Από το 2005 το Athens Pride αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή ορατότητας της LGBTQI+ κοινότητας. Η ανάγκη αυτή για ορατότητα, καθώς και η δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας σε αυτή τη συγκυρία είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Το Pride είναι γιορτή, είναι διεκδίκηση, είναι μνήμη. Θα είμαστε μαζί σου όπως καλύτερα μπορούμε. Σε καλούμε να είσαι κι εσύ μαζί μας», ανέφερε η ανακοίνωση φωνάζοντας το μήνυμα «Αυτό που μας ενώνει».
H αφίσα του 2022
Διεκδικήσεις της LGBTQI+ κοινότητας
Η LGBTQI+ κοινότητα μεταξύ άλλων, διεκδικεί:
- Αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, ώστε να παρέχεται πλήρης πρόσβαση στον πολιτικό γάμο για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, χαρακτηριστικών και έκφρασης φύλου.
- Αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να περιλαμβάνει κοινωνικό φύλο, ταυτότητα και έκφραση φύλου και σεξουαλικό προσανατολισμό σε θέματα διακρίσεων.
- Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
- Intersex άτομα: Άμεση και σαφής απαγόρευση των μη ιατρικά αναγκαίων και κοσμητικών χειρουργικών επεμβάσεων ακρωτηριασμού και «κανονικοποίησης» των γεννητικών οργάνων των ίντερσεξ βρεφών και ανηλίκων.
- Κανένας αποκλεισμός ή διάκριση στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
- Άμεση κατάργηση του κανονισμού αιμοδοσίας.
- Άμεση και σαφής απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής.
- Εκπαίδευση και επιμόρφωση απονομής δικαιοσύνης κι έννομης τάξης.
- Θεσμική αναγνώριση των πολυσυντροφικών σχέσεων και επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, ώστε να περιλαμβάνει όλα τα άτομα που βρίσκονται σε σχέση συμβίωσης ανεξάρτητα από τον αριθμό τους.
- Σεξεργασία: Καλύτερες συνθήκες εργασίας, αποστιγματισμός και κοινωνικοποίηση των πιο ευάλωτων ανθρώπων που εργάζονται στο σεξ.
- Επικαιροποίηση σχολικών εγχειριδίων και εκπαιδευτικού υλικού.
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις διεκδικήσεις της LGBTQI+ κοινότητας.
«Άνευ Όρων» το σύνθημα του Athens Pride 2022
Το Athens Pride 2022, με κεντρικό σύνθημα το «Άνευ Όρων», επιστρέφει στους δρόμους της Αθήνας σήμερα Σάββατο 18 Ιουνίου.
Η φετινή διοργάνωση θα κορυφωθεί στις 19:00 με τη μεγάλη παρέλαση υπερηφάνειας και, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει, όπως πάντα, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στη μεγάλη σκηνή που θα έχει στηθεί στην πλατεία Συντάγματος.
Tην παρουσίαση της κεντρικής εκδήλωσης θα αναλάβει ο Γιώργος Καπουτζίδης ενώ στη σκηνή του φετινού Pirde θα ανέβουν οι: Έλενα Παπαρίζου, Onirama, Marseaux, Joanne, Ιάσονας Μανδηλάς, Κατερίνα Βρανά, ody icons, Sam Albatros και Mary Sunshine.
Στο φετινό Athens Pride διεκδικούμε και γιορτάζουμε ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ… Για εκπαίδευση Άνευ Όρων, για ισότητα στον γάμο και την οικογένεια Άνευ Όρων, για ασφάλεια Άνευ Όρων, για ζωή Άνευ Όρων.
Η φετινή διακήρυξη του Athens Pride
Άνευ όρων – Unconditional
Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και αδιαπραγμάτευτα. Όλα τα άτομα γεννιόμαστε αδιακρίτως ελεύθερα.
Έχουμε δικαίωμα στην ελευθερία λόγου και έκφρασης της προσωπικότητας, στη σωματική ακεραιότητα, στην εκπαίδευση, στον γάμο, στην οικογένεια, στην εργασία και στην ασφάλεια.
Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει στην πράξη όταν τα δικαιώματα αυτά θα πρέπει να καλύπτουν και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τα χαρακτηριστικά, την έκφραση και την ταυτότητα φύλου μας. Ξαφνικά εμφανίζονται αυθαίρετοι περιορισμοί βασιζόμενοι σε ανυπόστατες εκτιμήσεις, οι οποίοι εντείνουν την ανασφάλεια και τις διακρίσεις που βιώνουμε διαρκώς.
- Μπορούμε να συνάψουμε σύμφωνο συμβίωσης, αλλά όχι γάμο.
- Μπορούμε να τεκνοποιήσουμε, αλλά μόνο ως ατομικότητες.
- Μπορούμε να κάνουμε αναδοχή παιδιών, αλλά όχι να τεκνοθετήσουμε.
- Μπορούμε να είμαστε ελεύθερα, αλλά μόνο στο κρεβάτι μας.
- Μπορούμε να έρθουμε στη ζωή, αλλά μόνο αν έχουμε τυπικά χρωμοσώματα
- Μπορούμε να απολαμβάνουμε προστασία της σωματικής μας ακεραιότητας, αλλά μόνο αν τα σώματά μας χωράνε στις ιατρικές νόρμες άρρεν/θήλυ.
- Μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην εκπαίδευση, αλλά τα αναλυτικά προγράμματα δεν μας περιέχουν.
- Μπορούμε να νιώσουμε ασφάλεια αλλά μόνο αν κρυβόμαστε ή μένουμε αόρατα.
Οι ταυτότητές μας, η σωματικότητά μας, έκφραση μας και οι εκφάνσεις τους όμως αφορούν σε όλη τη ζωή μας. Δικαιούμαστε να ζούμε απολαμβάνοντας τα δικαιώματα και εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που μοιραζόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο.
Εμείς και οι οικογένειές μας διεκδικούμε πραγματική ισότητα χωρίς «ναι μεν… αλλά», με ασφάλεια και συμπερίληψη, χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους. Άνευ Όρων.
Στο φετινό Athens Pride διεκδικούμε και γιορτάζουμε ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ…
- Για εκπαίδευση Άνευ Όρων
- Για ισότητα στον γάμο και την οικογένεια Άνευ Όρων
- Για ασφάλεια Άνευ Όρων
- Για συμπερίληψη Άνευ Όρων
- Για ζωή Άνευ Όρων
Έλα να διεκδικήσουμε για μια ακόμη χρονιά μαζί την αποδοχή, τη συμπερίληψη, την ορατότητα και την ισονομία που δικαιούμαστε ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ στην Παρέλαση Υπερηφάνειας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Ιουνίου στις 19:00. Σημείο εκκίνησης: Βουλή
Το Athens Pride «μπλόκαρε»τη συμμετοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ αστυνομικών
H Ευρωπαϊκή Ένωση ΛΟΑΤΚΙ+ Αστυνομικών (European LGBT Police Association) έκανε αίτηση για συμμετοχή τους στο Athens Pride, αλλά δεν έγινε δεκτή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ΛΟΑΤΚΙ Αστυνομικών είχε υποβάλλει αίτημα για συμμετοχή στο Athens Pride με περίπτερο, χαιρετισμό και μπλοκ στην παρέλαση, η οποία και εγκρίθηκε από την Πολιτική Ομάδα του Athens Pride.
Ωστόσο το Athens Pride με αναφορά στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου αλλά και περιστατικά βίας από αστυνομικούς σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας δεν έδωσε άδεια συμμετοχής της Ένωσης στο φετινό Pride.
«Με βάση τις πολύπαθες σχέσεις της LGBTQI+ κοινότητας με την αστυνομία, αλλά και τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, η αστυνομική σας ταυτότητα, είτε με στολή είτε με οποιοδήποτε διακριτικό στοιχείο που την υποδηλώνει, δεν έχει ακόμη χώρο στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Είναι ευρέως γνωστό ότι πολλά LGBTQI+ άτομα στην Ελλάδα έχουν επανειλημμένα κακοποιηθεί, προπηλακιστεί, αγνοηθεί μέχρι και δολοφονηθεί από αστυνομικούς», σημειώνουν, μεταξύ άλλων στην γραπτή ανακοίνωσή τους.