13:54
19/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:54
19/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αφιέρωμα του BBC στην Ικαρία: «Η τροφή που είναι το “κλειδί” για την μακροζωία»

Παραλία στην Ικαρία / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Παραλία στην Ικαρία / Φωτογραφία: EUROKINISSI

24.03.2024
15:15
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2024 • 15:56
Ξεχωριστή η ομορφιά της Ικαρίας

Recently updated on March 25th, 2024 at 03:56 pm

Φωλιασμένο στο ανατολικό Αιγαίο, το μικρό ελληνικό νησί της Ικαρίας ξεχωρίζει όχι μόνο για τη γαλήνια ομορφιά του αλλά και για την αξιοσημείωτη μακροζωία των κατοίκων του. Ως μία από τις καθορισμένες «Γαλάζιες Ζώνες» του κόσμου, περιοχές με εξαιρετικά υψηλό αριθμό εκατοντάχρονων και χαμηλά ποσοστά χρόνιων ασθενειών, η Ικαρία προσφέρει ανεκτίμητες γνώσεις για τα μυστικά μιας μακράς και υγιούς ζωής.

Το κλειδί για τη μακροζωία των κατοίκων του νησιού είναι οι ισχυροί κοινωνικοί και οικογενειακοί δεσμοί, η απρόσκοπτη ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα και η συνήθεια του τακτικού ύπνου. Τέτοιες πρακτικές συμβάλλουν σε έναν τρόπο ζωής που εξισορροπεί τη δραστηριότητα με την ανάπαυση, τη δέσμευση στην κοινότητα με την ατομική ευημερία, παρουσιάζοντας μια ολιστική προσέγγιση της υγείας που εκτείνεται πολύ πέρα από τη διατροφή και μόνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, στο επίκεντρο του φαινομένου της μακροζωίας της Ικαρίας βρίσκεται η διατροφή της, η οποία αντικατοπτρίζει στενά την ευρύτερη μεσογειακή διατροφή που είναι γνωστή για τα οφέλη της στην υγεία. Η δίαιτα της Ικαρίας είναι κυρίως φυτική και δίνει έμφαση στους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά και τους σπόρους, ενώ το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πηγή πρόσθετων λιπαρών. Η μέτρια κατανάλωση γιαουρτιού και τυριού, ψαριών, πουλερικών και κόκκινου κρασιού, σε συνδυασμό με την περιορισμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος, αναδεικνύει ένα διατροφικό πρότυπο πλούσιο σε υγιεινά λίπη, φυτικές ίνες και θρεπτικά πυκνές ολικές τροφές. Αυτός ο τρόπος διατροφής έχει συσχετιστεί με μειωμένους παράγοντες κινδύνου για διάφορες παθήσεις της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Για να μεταφέρει την ουσία της Ικαριώτικης διατροφής σε ένα παγκόσμιο κοινό, η Ελληνοαμερικανίδα σεφ Diane Kochilas παρουσιάζει το βιβλίο μαγειρικής «The Ikaria Way», το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 26 Μαρτίου. Η Kochilas, η οποία μοιράζει το χρόνο της μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ικαρίας, έχει ως στόχο να προσφέρει έναν «οδικό χάρτη» για την ενσωμάτωση των αρχών της μεσογειακής διατροφής στην καθημερινή ζωή, εμπνευσμένο από τις διατροφικές συνήθειες της Ικαρίας. Το βιβλίο μαγειρικής είναι ένας φόρος τιμής στο ήθος της ισορροπίας του νησιού, να είναι κανείς καλός με το σώμα του χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ψυχική ικανοποίηση, και να μαγειρεύει με τρόπο που προάγει τη χαλάρωση, τη θεραπεία και την κοινωνική σύνδεση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση