«Την ώρα που η μικρή βάρκα μπαίνει στη θαλασσοσπηλιά κι από το εκθαμβωτικό φως άξαφνα βρίσκεσαι κλεισμένος μέσα σε μια παγωμένη γαλαζοπράσινη μέντα» έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης για την γαληνεμένη Σκόπελο. Η δύναμη που έχουν τα νησιά της χώρας μας στη ματιά, την ψυχή και το συναίσθημα είναι αδιαμφισβήτητη!
Αυτή η δύναμη και το λουσμένο σε φως ελληνικό τοπίο είναι ο λόγος που αναρίθμητες φορές η έβδομη τέχνη (ή απλά το αμερικανικό εμπορικό θέαμα) διάλεξαν ένα ελληνικό νησί ως κινηματογραφικό καμβά.
Πρόσφατα ανακαλύψαμε πως γυρίσματα για τη συνέχεια της ταινίας Knives Out, με τον Craig David πραγματοποιήθηκαν στο αρχοντικό νησί των Σπετσών. Το νησί των Σπετσών και το εμβληματικό Poseidonion Grand Hotel περιλαμβάνονται στο teaser της παγκόσμιας καμπάνιας του Netflix για τις νέες κυκλοφορίες του 2022. Φυσικά αυτή δεν είναι η πρώτη, ούτε θα είναι η τελευταία φορά που μια ακροθαλασσιά κάπου στο Αιγαίο ή το Ιόνιο Πέλαγος γίνεται το ιδανικό σκηνικό για ταινίες και σειρές.
Ο θρυλικός Αλέξης Ζορμπάς (1964)
Είναι η ταινία που έβαλε την Ελλάδα στον χάρτη των κοσμοπολίτικων περιοχών της Ευρώπης τη δεκαετία του ’60. Η βρετανοελληνική παραγωγή «Αλέξης Ζορμπάς» (Zorba the Greek) σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, ενέγραψε μια για πάντα στη συνείδηση των Ελλήνων, αλλά και των απανταχού σινεφίλ, τον Άντονι Κουίν ως Έλληνα. Μαζί του οι Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά και Σωτήρη Μουστάκα. Είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.
Η ταινία απέσπασε τρία βραβεία Όσκαρ το 1964, με σημαντικότερο το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Λίλα Κέντροβα, στο ρόλο της Μαντάμ Ορντάνς. Φυσικά, εκείνο που πέρασε στην αιωνιότητα από την ταινία, ήταν η εμβληματική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, από την οποία γεννήθηκε το φημισμένο συρτάκι.
Ο Αλέξης Ζορμπάς χόρεψε με λεβέντικα, συρτάκι στην παραλία της Κρήτης, στο χωριό Σταυρός, σε μια σκηνή που θεωρείται από τις κλασσικότερες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Μεταξύ των τοποθεσιών που παρουσιάζονται στην ταινία είναι η πόλη των Χανίων, η πόλη του Κόκκινου Χωριού στην περιοχή Αποκόρωνας και η παραλία Σταυρός στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου.
Τα κανόνια του Ναβαρόνε, ηχούσαν στη Ρόδο (1961)
Λίγα χρόνια νωρίτερα, ο Άντονι Κουίν, παρέα με τους Γκρέγκορι Πεκ και Άντονι Κουέιλ, ταξίδευαν για ένα άλλο ελληνικό νησί, το νησί των Ιπποτών, για τις ανάγκες μιας ταινίας δράσης. Μιλάμε για την κλασική πλέον πολεμική ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», όπου πρωταγωνίστησε και η Ελληνίδα ηθοποιός Ειρήνη Παπά, γυρίστηκε στη Ρόδο.
Διαβάζουμε μάλιστα πως καθώς πραγματευόταν το σχέδιο ανατίναξης μιας γερμανικής θέσης από τους Συμμάχους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το νησί γέμισε ξανά πολεμικά οχήματα και στρατιώτες. «Παναγία μου, να μην ξαναδούμε ποτέ τέτοια», φέρεται να αναφώνησε τότε μια νοικοκυρά του του χωριού Κρεμαστή της Ρόδου, όταν είδα μια σειρά Γερμανούς στρατιώτες να κατεβαίνουν συντεταγμένα στην πλατεία του χωριού.
Σε κάθε περίπτωση, η ταινία έκανε γνωστό στα πέρατα του κόσμου το νησί των Ιπποτών και διαβάζουμε πως είχε προσελκύσει και το ενδιαφέρον της βασιλικής τότε οικογένειας που ήθελε να επικοινωνήσει με τους διεθνούς φήμης σταρ.
Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι (2001)
Η Πενέλοπε Κρουζ γίνεται Πελαγία και ο Νίκολας Κέιτζ, Ιταλός στρατιώτης, στα ταραγμένα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Hollywood ανακαλύπτει τα βαθυγάλανα νερά του Ιονίου και την πανέμορφη Κεφαλλονιά!
Στο πλαίσιο της κοινής ιταλογερμανικής κατοχής, μια διμοιρία Ιταλών στρατιωτών φθάνει στην Κεφαλονιά για να ενισχύσει την τυπική στο νησί παρουσία των λιγοστών ναζιστικών δυνάμεων. Το ξέγνοιαστο μεσογειακό ταμπεραμέντο της φρουράς σύντομα θα αμβλύνει την αρχική δυσφορία των χωρικών, ενώ ένα παθιασμένο ειδύλλιο θα πλεχτεί βαθμιαία ανάμεσα στον φιλόμουσο λοχαγό των Ιταλών (Νίκολας Κέιτζ) και τη μνηστευμένη κόρη του τοπικού γιατρού (Πενέλοπε Κρουζ).
Ενδεχομένως να μην απέσπασε και τις θερμότερες των κριτικών, η ταινία όμως κατάφερε να προσφέρει μια πρώτης τάξεως διαφήμιση στο υπέροχο νησί των Επτανήσων.
Η Lara Croft στη Σαντορίνη (2003)
Η πιο διάσημη πράκτορας και ο πρώτος χαρακτήρας βιντεοπαιχνιδιού που έγινε ταινία και ζωντάνεψε στη μεγάλη οθόνη από την Αντζελίνα Τζολί, δεν μπορούσε να μην κάνει μια βόλτα από την εκθαμβωτική Σαντορίνη.
Η δεύτερη ταινία της σειράς Tomp Raider διαδραματίζεται στη Σαντορίνη, την οποία βέβαια παρακολουθούμε για πολύ λίγο, καθώς ακολουθεί σεισμός και καταποντισμός. Η ταινία από το 2003, ξεκινά με ένα μακρινό πλάνο του νησιού και στη συνέχεια εστιάζει σε ένα κλασικό ελληνικό γλέντι. Έναν γάμο με βιολιά και νταούλια όπως πρέπει σε κάθε ελληνικό γάμο σε αιγαιοπελαγίτικο νησί.
Αν προσέξετε λίγο καλύτερα, στο ρόλο της νύφης στην ταινία του Hollywood είχε αναλάβει η Κατερίνα Τσάβαλου, ενώ κουμπάρα στον γάμο ήταν η Μαρίνα Καλογήρου (έλαμψε στο «Αν» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και ως νεαρή Κατίνα την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου «Οι Μάγισσες της Σμύρνης»). Όλα αυτά βέβαια ώσπου να ξεκινήσει ο σεισμός και το νησί σχεδόν να εξαφανιστεί. Και κάπως έτσι ξεκινά η δράση.
Η Μέριλ Στριπ, ως «Mamma Mia» στη Σκόπελο (2008)
Μπορεί οι ελληνικές Αρχές να έκαναν και εδώ το «θαύμα» τους και η δεύτερη ταινία Mamma Mia να ταξίδεψε βορειότερα στην Κροατία, ωστόσο όλοι – τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη ταινία μιούζικαλ – πίστευαν πως παρακολουθούσαν τα σκούρα και σαγηνευτικά νερά της Σκοπέλου. Η Μέριλ Στριπ με σαλοπέτα έρχεται αντιμέτωπη με τους νεανικούς της έρωτες, στο ησυχαστήριο όπου έχει καταφύγει και μεγαλώνει την κόρη της, στο μιούζικαλ που κατέρριψε εμπορικά το ρεκόρ όλων των εποχών για ταινία του είδους, το 2008.
Το μαγικό μέρος όπου η πολυβραβευμένη ηθοποιός έστησε το τσαρδί της είναι σύμφωνα με πληροφορίες η παραλία Καστάνι, μία από τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές του νησιού, που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από τη Χώρα της Σκοπέλου.
Επίσης, ποιος μπορεί να ξεχάσει το μικρό λοφάκι πάνω από τη θάλασσα, όπου βρίσκεται το διάσημο εκκλησάκι του Άη Γιάννη στο οποίο γυρίστηκε η τελευταία σχεδόν σκηνή της ταινίας και ο παρολίγον γάμος.
Ο Daniel Craig ταξιδεύει στην Ελλάδα και τις Σπέτσες (2022)
Σε ρόλο ντετέκτιβ, ο παλαίμαχος πια James Bond, επιστρέφει στα παπούτσια του Μπενουά Μπλάν, ο οποίος έρχεται να εξιχνιάσει ένα μυστήριο στην Ελλάδα. Κι όταν λέμε Ελλάδα, εννοούμε – μεταξύ άλλων – τις υπέροχες Σπέτσες.
Στο βίντεο υπερπαραγωγή του Netflix για τις πιο δυνατές κινηματογραφικές στιγμές του 2022, το νησί του Σαρωνικού κάνει μεγαλοπρεπές φινάλε, λουσμένο στον άπλετο ελληνικό ήλιο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε θα κυκλοφορήσει η ταινία, ωστόσο τα πρώτα πλάνα τα είδαμε σε αυτό το πρόμο της πλατφόρμας.