18:52
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:52
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

35 χρόνια Erasmus – Ποιος ήταν ο Έρασμος, που έδωσε το όνομά του στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών

O Ντεζιντέριους Έρασμους Ροτεροντάμους / Φωτογραφία: Wikipedia

O Ντεζιντέριους Έρασμους Ροτεροντάμους / Φωτογραφία: Wikipedia

15.06.2022
18:05
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2022 • 22:01
35 χρόνια από την έναρξη του Erasmus σήμερα (15/6)

Όλοι και κυρίως οι φοιτητές γνωρίζουν καλά τι εστί Erasmus, το ερώτημα όμως είναι, από που πήρε το όνομά του το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών;

Το όνομά του το πήρε από τον Ντεζιντέριους Έρασμους Ροτεροντάμους, γνωστό και ως Έρασμος του Ρότερνταμ ή απλώς ως Έρασμος.

Ο Έρασμος ήταν Ολλανδός ανθρωπιστής, φιλόσοφος και θεολόγος και ήταν κλασικός λόγιος που έγραφε σε «καθαρή» λατινική γλώσσα.

Αν και ο Έρασμος παρέμεινε Ρωμαιοκαθολικός σε όλη του τη ζωή, άσκησε δριμεία κριτική σε ζητήματα που θεωρούσε ότι αποτελούσαν υπερβολές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μέχρι του σημείου να απορρίψει το διορισμό του ως καρδιναλίου όταν του προτάθηκε.

Η ζωή του Έρασμου

Στο έργο του Πραγματεία στην Προετοιμασία για τον Θάνατο (De preparatione ad mortem) έκανε ξεκάθαρη τη θέση του ότι μόνο η πίστη στην εξιλεωτική θυσία του Ιησού Χριστού αποτελεί εγγύηση για αιώνια ζωή και όχι τα ιερά μυστήριακαι οι τελετουργίες της Εκκλησίας. Επίσης, κατέκρινε την εξουσία του κλήρου και την λατρεία των ιερών λειψάνων.

O Ντεζιντέριους Έρασμους Ροτεροντάμους από τον οποίο πήρε το όνομα του το πρόγραμμα Erasmus
O Ντεζιντέριους Έρασμους Ροτεροντάμους από τον οποίο πήρε το όνομα του το πρόγραμμα Erasmus / Φωτογραφία: Wikipedia

Εργάστηκε σκληρά στην προετοιμασία μιας νέας έκδοσης της Καινής Διαθήκης στη λατινική και στην ελληνική γλώσσα το 1516, καθώς όπως είπε ο ίδιος, «θα ήθελα να μεταφραστούν τα ιερά βιβλία σε όλες τις γλώσσες». Αν και οι πηγές στις οποίες βασίστηκε για το έργο του ήταν φτωχές και το αποτέλεσμα αντίστοιχα περιείχε ατέλειες, το κείμενο του Εράσμου αποτέλεσε αργότερα τη βάση του κειμένου της Καινής Διαθήκης, το οποίο έγινε γνωστό ως Textus Receptus.

Άλλα γνωστά έργα του είναι το Μωρίας Εγκώμιον (Laus stultitiae), το Εγχειρίδιο του Χριστιανού Ιππότη (Institutio principis christiani) και το Περί της Ευγενείας των Παίδων (De civilitate morum puerilium).

Το σπίτι του στο Άντερλεχτ, προάστιο των Βρυξελλών, αποτελεί σήμερα μουσείο.

Πρόγραμμα Ανταλλαγής Erasmus

Το όνομα του προγράμματος προέρχεται από τον Ολλανδό φιλόσοφο Έρασμο, που είναι γνωστός ως αντίπαλος του δογματισμού, ο οποίος έζησε και εργάστηκε σε πολλά μέρη στην Ευρώπη για να διευρύνει τις γνώσεις του και να αποκτήσει νέες, και άφησε την περιουσία του στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία.

Ταυτόχρονα, το όνομα Erasmus υπονοεί το Σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την κινητικότητα των φοιτητών.

Υπάρχουν επί του παρόντος πάνω από 4.000 ιδρύματα τριτοβάθμιας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus μεταξύ των 33 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus και από το 2007 πάνω από 5 εκατομμύρια φοιτητές είχαν λάβει μέρος. Κατά την περίοδο 2012-13 και μόνο, 270.000 συμμετείχαν, τους πιο δημοφιλείς προορισμούς από την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

35 χρόνια από την έναρξη του Erasmus – Η ανάρτηση του Σχοινά

Οι γενιές του Erasmus αντιπροσωπεύουν την ενότητα στην πολυμορφία, την αλληλεγγύη, την κινητικότητα και την Ευρώπη ως χώρο ελευθερίας και ευκαιριών αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς με ανάρτησή του στο Twitter για τη συμπλήρωση των 35 ετών του προγράμματος.

Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς σημειώνει: «35 χρόνια Erasmus, 35 χρόνια από το πιο εμβληματικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το στολίδι στο στέμμα μας. Οι γενιές Erasmus αντιπροσωπεύουν την ενότητα στην πολυμορφία, την αλληλεγγύη, την κινητικότητα, την Ευρώπη ως χώρο ελευθερίας και ευκαιριών.

Η Ευρωπαϊκή Νεολαία, οι καλύτεροι πρεσβευτές μας στην ΕΕ».

https://twitter.com/Georgios_GM/status/1537007789285027842



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση