19:33
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
19:33
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Βενζίνη: Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων – «Χάλκινο» μετάλλιο στην Ευρώπη για την αμόλυβδη η Ελλάδα (βίντεο)

Πρατήριο για βενζίνη / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Πρατήριο για βενζίνη / Φωτογραφία: EUROKINISSI

27.05.2022
19:28
Τελευταία ενημέρωση: 27/05/2022 • 22:46
Η τιμή στη βενζίνη συνεχίζει να ανεβαίνει

Oι ανατιμήσεις που γίνονται πλέον σε καθημερινή βάση στις τιμές στη βενζίνη προκαλούν σοκ και δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για προγραμματισμό είτε σε επίπεδο νοικοκυριών είτε σε επίπεδο ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την ημερήσια ενημέρωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης των 95 οκτανίων είναι στα 2,26 ευρώ ενώ των 100 οκτανίων στα 2,42 ευρώ.

Η τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι στα 1,85 ευρώ ενώ του υγραερίου στα 1,12.

Οι τιμές στη βενζίνη
Οι τιμές στη βενζίνη

Πρόστιμα 25.000 ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία

Πρόστιμα, συνολικού ύψους 25.000 ευρώ, επιβάλλονται, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σε πέντε πρατήρια υγρών καυσίμων, τρία στην Καλαμάτα, ένα στην Αττική κι ένα στην Πρέβεζα, διότι σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας (Νόμος 4818/2021).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, πωλούσαν ντίζελ κίνησης και αμόλυβδη βενζίνη σε τιμή υψηλότερη της θεωρητικής τιμής πώλησης.

«Παραδοσιακά ο μήνας με τις υψηλότερες τιμές στα καύσιμα κάθε χρόνο είναι ο Μάιος. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι τον Μάιο κάνουν όλοι τις πολύ μεγάλες αγορές καυσίμων για να συμπληρώσουν και να γεμίσουν τις δεξαμενές τους εν όψει θέρους και έτσι έχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Αν δείτε τον κύκλο καυσίμων, ο  χειρότερος μήνας είναι ο Μάιος, γι΄ αυτό και βλέπετε και τις πολύ μεγάλες τιμές τώρα. Λογικά θα είναι κάπως χαμηλότερα το καλοκαίρι» δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης που σημείωνε πως ενδεχομένως το Fuel Pass να επεκταθεί και τον Ιούνιο.

«Πρωταθλητισμό» στην αμόλυβδη η Ελλάδα

Πρώτη θέση για τη χώρα μας στη μέση τιμή της βενζίνης, μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών σύμφωνα με το Mega. Παρακάτω αναφέρονται οι μέσες τιμές ορισμένων κρατών της ΕΕ σε σύγκριση με την τιμή ανά λίτρο που διαπιστώνεται στη χώρα μας:

  • ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 2,37
  • ΔΑΝΙΑ 2,315
  • ΕΛΛΑΔΑ 2,267
  • ΟΛΛΑΝΔΙΑ 2,225
  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2,154
  • ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 2,016

Την ίδια ώρα, την επόμενη βδομάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα θα φτάσει στα 2.30 ευρώ.

 

 

Κι άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

«Η προσοχή μας είναι στραμμένη και στο εσωτερικό της χώρας που αντιμετωπίζουμε το μεγάλο κύμα ακρίβειας» τόνισε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Θα επαναλάβω και στο προσεχές έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες πόσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα αλλά και πόσο σημαντικό είναι να στηρίξουμε βραχυπρόθεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κατερίνα Σακελλαροπούλου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις απροστάτευτους απέναντι στις ανατιμήσεις στην ενέργεια» εξηγώντας πως «Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινώσουμε ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας».

Την ίδια ώρα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του Reuters γίνεται αντιληπτό για ποιο λόγο, η ΕΕ θα δυσκολευτεί πολύ να διώξει τελείως καύσιμα που προέρχονται από τη Ρωσία από την ενιαία αγορά. Κι αυτό παρά το γεγονός πως όλο το Μάιο, οι «27» αναζητούν κοινό τόπο προκειμένου να επιτύχουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το πετρέλαιο μπορεί συνήθως να εντοπιστεί ως προς την προέλευσή του με βάση τη χημική του σύσταση, όπως η περιεκτικότητα σε θείο και η πυκνότητά του. Ωστόσο, ορισμένοι αγοραστές έχουν εξαπατηθεί στο παρελθόν με πλαστά έγγραφα, τα οποία αποκρύπτουν την προέλευση φορτίων από χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση