Ως μάρτυρας για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων καλείται να καταθέσει την ερχόμενη Παρασκευή στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ο εκδότης της εφημερίδας Documnento Κώστας Βαξεβάνης.
Η κατάθεση του κ. Βαξεβάνη έρχεται μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας του σχετικά με την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, για τα οποία η εφημερίδα του έχει εκτενή ρεπορτάζ τις τελευταίες εβδομάδες.
Μάλιστα με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά στην υπόθεση έχει παρέμβει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος διατάσσοντας τη διενέργεια μίας ακόμα ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση αυτή.
Πλέον, τους φακέλους που αφορούν στην υπόθεση των υποκλοπών τους χειρίζονται οι εισαγγελείς πρωτοδικών Αγγελική Τριανταφύλλου και Κώστας Σπυρόπουλος, οι οποίοι και ερευνούν εξ ολοκλήρου όλες τις συναφείς δικογραφίες. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο ίδιος ο κ. Βαξεβάνης είχε ζητήσει τη συνένωση των δικογραφιών για τις παρακολουθήσεις και την αναβάθμιση της σχετικής έρευνας.
Νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις στη Βουλή
Θυμίζουμε πως σε δημόσια διαβούλευση έδωσε η κυβέρνηση το σχέδιο νόμου για την κατάργηση των κακόβουλων λογισμικών, αλλά και τη λειτουργία της ΕΥΠ αναφορικά με τις παρακολουθήσεις, το οποίο είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρητή αναφορά στην έννοια της «εθνικής ασφάλειας» την οποία επικαλείται όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, προκειμένου να μην αποκαλύψει τους λόγους που παρακολουθείτο το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης συγκεκριμένα διαδικασία διατήρησης αρχείων, καθώς επίσης μεγάλη κουβέντα έγινε για το κατά πόσο τα αρχεία παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να έχουν ήδη καταστραφεί ή όχι. Έτσι, πλέον θα καταστρέφεται το αρχείο της παρακολούθησης στο εξάμηνο, αλλά θα διατηρείται φάκελος με τους λόγους που οδήγησαν στις παρακολουθήσεις για διάστημα ως και δέκα ετών.