Αντιδράσεις και μια σειρά από διαφορετικές ερμηνείες αναφορικά με την χρησιμότητα και την επιτακτικότητα πραγματοποίησης της 4ης δόσης του εμβολίου έφερε η ανακοίνωση της επιτροπής που ενημέρωσε για το άνοιγμα της πλατφόρμα από τη Δευτέρα.
Παρότι η ανακοίνωσε μιλούσε για ισχυρή σύσταση μόνο στους άνω των 60 ετών, η δυνατότητα σε πολίτες άνω των 30 να κλείνουν ραντεβού από Δευτέρα έφερε διχογνωμία και αντιδράσεις και μεταξύ των επιστημόνων που μέχρι σήμερα έχουν αναλάβει να επικοινωνήσουν τα του κορονοϊού.
«Eάν έχει τη δυνατότητα ένας άνθρωπος να επιλέξει μεταξύ του εμβολίου που υπάρχει τώρα και ενός εμβολίου που θα έρθει τον Οκτώβριο καλό θα ήταν να περιμένει το νέο εμβόλιο το οποίο θα είναι βελτιωμένο και θα πιάνει την Όμικρον» δήλωσε από την πλευρά του, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ANT1, ο καθηγητής του Yale, Νικόλαος Χρηστάκης.
«Τα δεδομένα μέχρι στιγμής λένε ότι η 4η δόση, οριακά ωφελεί μετά την ηλικία των 60 ετών. Από κει και κάτω, δεν υπάρχουν δεδομένα επιστημονικά ότι ωφελεί σημαντικά» υπογράμμισε από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην εκπομπή του MEGA, LIVE News. «Οπότε, έτσι όπως δόθηκε η απάντηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, χωρίς να είναι λάθος, είναι μια ανακοίνωση που βάζει σε διλήμματα τον κόσμο και σε σύγχυση» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.
Η 4η δόση δεν γίνεται μόνο για λόγους υγείας λέει η κ. Θεοδωρίδου
Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως η δυνατότητα εμβολιασμού σε κάτω των 60 δεν δίνεται «μόνο για λόγους υγείας, υπάρχουν και για περιπτώσεις που το επάγγελμα τους, τους εκθέτει σε μεγάλο βαθμό στον ιό, ακόμη και για κοινωνικά θέματα, για ανθρώπους που έχουν ρυθμίσει ταξίδια και μια μεγάλη κατηγορία είναι και τα άτομα τα οποία έχουν στενές σχέσεις με άλλα άτομα ευάλωτα».
«Πρέπει να ξέρουν εκείνοι που εμβολιάστηκαν με τις δύο δόσεις ότι δεν είναι πια προφυλαγμένοι. Εκείνοι που έκαναν τρίτη δόση είναι προφυλαγμένοι σε ποσοστό 50%, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί νοσήσουν κιόλας είναι σαν να έχουν κάνει τέταρτη δόση», ανέφερε με τη σειρά της στην τηλεόραση της ΕΡΤ, το πρωί της Παρασκευή, η ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου.
«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως η σημερινή της εισήγηση για την χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση» σημείωσε εχθές σε ανάρτησή του, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, στο πανεπιστήμιο του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
«Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο. Ορισμένοι επισήμαναν ότι θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται. Αυτός βέβαια δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση» πρόσθεσε ο καθηγητής.
Γκάγκα: «Όχι» στο εμβόλιο στους κάτω των 60
Εχθές, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής, η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σημείωσε και εκείνη με τη σειρά της πως κατά την ιατρική της γνώμη, οι πολίτες κάτω των 60 ετών δεν χρειάζεται να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου. «Η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 που υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν» είπε η κ. Γκάγκα.
Αν με ρωτάτε αν πρέπει να πάτε κάνετε το εμβόλιο, η απάντησή μου είναι ότι δεν θεωρώ ότι πρέπει να πάτε
Η ίδια, ως γιατρός, σημείωσε πως δε θα συνέστηνε τον εμβολιασμό σε κάποιον που η ηλικία του δεν το απαιτεί, εκτός και αν ένιωθε φοβισμένος. «Αν με ρωτάτε αν πρέπει να πάτε κάνετε το εμβόλιο, η απάντησή μου είναι ότι δεν θεωρώ ότι πρέπει να πάτε» είπε και πρόσθεσε: «Αν που πείτε ότι φοβάστε πολύ, θα σας πω πηγαίντε κάντε το».
Σχετικά με τη μάσκα, όπως η είπε η Μίνα Γκάγκα υπάρχει η σύσταση για την χρήση της όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
H ανακοίνωση της Επιτροπής για την 4η δόση του εμβολίου
Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.
Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.
Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν.
Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22.