21:45
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:45
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Βασιλακόπουλος: «Το επικαιροποιημένο εμβόλιο καλύπτει τη μετάλλαξη Κράκεν, ευκαιρία να εμβολιαστούμε»

Εμβόλιο για τον κορονοϊό / Φωτογραφία: Eurokinissi

Εμβόλιο για τον κορονοϊό / Φωτογραφία: Eurokinissi

08.01.2023
19:47
Τελευταία ενημέρωση: 09/01/2023 • 13:26
Τι είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ως προς την υποπαραλλαγή του κορονοϊού XBB.1.5, αποκαλούμενη και «Κράκεν», η οποία έχει επικρατήσει ήδη στην Αμερική.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «αυτή η παραλλαγή δεν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, αλλά στη Σιγκαπούρη πριν αρκετούς μήνες, έκανε ένα μικρό “κύμα” εκεί, χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα και μετά ηρέμησε. Μία υποπαραλλαγή του στελέχους που ήταν στην Σιγκαπούρη έχει εμφανιστεί τώρα κυρίως στην βορειοανατολική Αμερική».

Σχετικά με τα χαρακτηριστικά της νέας υποπαραλλαγής, ο καθηγητής πνευμονολογίας ανέφερε: «Στη αρχή πίστευαν ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν πολύ γρήγορος, νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι είναι λιγότερο γρήγορος απ’ ό,τι είχαμε αρχικά φοβηθεί».

«Το πιθανότερο είναι στην χειρότερη των περιπτώσεων, να είναι περίπου 20% πιο μεταδοτικός. Δεν έχουμε στοιχεία ότι είναι πιο μεταδοτικό, ότι κάνει πιο σοβαρή νόσο, ούτε ότι οδηγεί πιο συχνά στο θάνατο. Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε από εργαστηριακές μελέτες, δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για αυτή την υποπαραλλαγή» πρόσθεσε.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε στη συνέχεια: «Το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αυτό που μπορείς να κάνει κάποιος σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα εμβόλιο που, ναι, καλύπτει και αυτό το στέλεχος. Και επειδή αυτό το στέλεχος δεν έχει έρθει σοβαρά στην Ευρώπη, είναι η ευκαιρία μας τώρα που ακόμα ο καιρός είναι παράλογα ζεστός, να κάνουμε το σωστό βήμα και να πάμε να εμβολιαστούμε».

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Κίνα και την αυθεντικότητα των στοιχείων που δημοσιεύονται, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως «το στοίχημα διεθνώς –και για αυτό γίνεται αυτή επιτήρηση στα αεροδρόμια και ο δειγματοληπτικός έλεγχος– είναι να βρούμε εγκαίρως καινούργια πιθανά στελέχη που θα “γεννηθούν” στην Κίνα. Και λέω ότι θα “γεννηθούν” εκεί γιατί ο ιός φτιάχνει νέα στελέχη όταν πολλαπλασιάζεται, η Κίνα έχει το 1/5 του πληθυσμού του πλανήτη, εκεί δεν έχουν σοβαρή ανοσία γιατί είχαν συνέχεια lockdown και δεν έχουν εμβολιαστεί με πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, άρα εκεί θα υπάρξει πολύ μεγάλη διασπορά του ιού και ο ιός θα βρει ευκαιρίες να αλλάξει. Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα, δε φαίνεται πως προς το παρόν κυκλοφορούν νέα στελέχη που δεν ξέρουμε» σημείωσε ο ίδιος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης «Κράκεν»;

Τα συμπτώματα φαίνεται να μοιάζουν με εκείνα των προηγούμενων εκδόσεων της παραλλαγής «Όμικρον» που επικρατούσαν τον περασμένο χειμώνα – πράγμα που σημαίνει ότι παραπέμπουν σε κοινό κρυολόγημα, όπως καταρροή, πονόλαιμος και συμφόρηση.

Ο λόγος είναι ότι βασικά προέρχεται από την «Όμικρον» του περασμένου έτους, γεγονός που εξηγεί επίσης γιατί τα συμπτώματα που εμφανίζονται νωρίς στην πανδημία, όπως η απώλεια γεύσης ή όσφρησης, δεν εμφανίζονται τόσο συχνά στην περίπτωση της νέας υποπαραλλαγής. Η USA TODAY προσθέτει ότι τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από δύσπνοια μέχρι χαμηλό οξυγόνο, για τα οποία απαιτείται ιατρική φροντίδα.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Σύμφωνα με την Mayo Clinic μεταξύ άλλων, η ενημέρωση για τα εμβόλια και τις ενισχυτικές δόσεις είναι η καλύτερη πρόληψη. Επιπλέον, η χρήση μιας καλά τοποθετημένης μάσκας και η αποφυγή των εσωτερικών χώρων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Όσοι έχουν μολυνθεί από κορονοϊό έχουν κάποια προστασία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχουν ανοσία για πάντα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι επαναμολύνσεις της COVID-19 συμβαίνουν.

Τι κάνω αν βγω θετικός στο τεστ;

Εάν κάποιος βγει θετικός στην COVID-19, οι ιατρικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του CDC, λένε ότι θα πρέπει να απομονωθεί για τουλάχιστον 5 ημέρες εάν αντιμετωπίζετι συμπτώματα και να μην τερματίσει την απομόνωση 24 ώρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων σας.

Εάν δεν εμφανίζει συμπτώματα, θα πρέπει να απομονωθεί για 5 ημέρες και να φορέσει μάσκα για 10 ημέρες, προκειμένου να μην κολλήσουν τον ιό όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αρρωστήσουν.

Γιατί ονομάζεται «Kράκεν»;

Ορισμένοι, ειδικά στο Twitter αποκαλούν το XBB.1.5, υποπαραλλαγή «Κράκεν». Το όνομα προέρχεται από τον καθηγητή βιολογίας Ράιαν Γκρέγκορι από το Πανεπιστήμιο του Guelph στον Καναδά, σύμφωνα με το Fortune.

Ηθελε να δώσει σε αυτήν την δευτερεύουσα παραλλαγή ένα όνομα πιο «εύκολο» από το XBB.1.5 ή ακόμα και την «Όμικρον» για να μεταδίδει καλύτερα τις πληροφορίες στο κοινό και επέλεξε το όνομα ενός θαλάσσιου τέρατος από τη σκανδιναβική μυθολογία. Ο ίδιος είπε οτι έχει κατά νου και άλλα μυθολογικά πλάσματα, όπως ο Χείρωνας και ο Βασιλίσκος.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση