05:11
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:11
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τράπεζα Θεμάτων: Τους χάκερ Killnet «βλέπουν» πίσω από τις επιθέσεις – Ποιες οι σχέσεις με τη Ρωσία  

Πανελλήνιες Εξετάσεις / Φωτογραφία: Eurokinissi

Πανελλήνιες Εξετάσεις / Φωτογραφία: Eurokinissi

31.05.2023
20:53
Τελευταία ενημέρωση: 01/06/2023 • 9:07
Η ΕΛΑΣ δεν αποκλείει «ανάληψη ευθύνης» από τους χάκερς για τις επιθέσεις στην Τράπεζα Θεμάτων

Ομάδα χάκερ θεωρούν πως βρίσκονται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στην Τράπεζα Θεμάτων οι αστυνομικές Αρχές και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που ερευνά την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται πως, όπως έγραψε πρώτο το Reader, οι Αρχές εκτιμούν ότι μπορεί τις επόμενες ημέρες να υπάρξει ανάληψη ευθυνών από την ομάδα που ευθύνεται για τις κυβερνοεπιθέσεις. Πρόκειται για την ομάδα Killnet, που εξαπολύει επιθέσεις σε χώρες οι οποίες είναι αντίθετες με τα συμφέροντας της Ρωσίας.

Ομάδα Killnet: Κλίνει εκεί η έρευνα για την επίθεση

Οι Αρχές κλίνουν προς την ομάδα Killnet, καθώς η χθεσινή κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων που προκάλεσε πολλά προβλήματα στις εξετάσεις των σχολείων, είχε το αποτύπωμά της σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και από το γεγονός ότι περίπου το 12% των IP που χρησιμοποιήθηκαν για να ρίξουν την Τράπεζα Θεμάτων σχετίζονται με μία βιβλιοθήκη, που έχει χρησιμοποιήσει η συγκεκριμένη ομάδα σε παλαιότερους στόχους οι οποίοι βρίσκονταν σε Ευρώπη και ΗΠΑ αντίστοιχα.

Το δείγμα που εξετάστηκε είναι πολύ μικρό καθώς κατά τη διάρκεια της έναρξης της λειτουργίας της Τράπεζας Θεμάτων είχαν εμφανιστεί πάνω από 150 εκατ. αιτήματα εισόδου, έναντι 200.000 που είχαν εμφανιστεί στο υπουργείο Εσωτερικών και 32.321 στο gov.gr.

Άξιο αναφοράς είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα τον περασμένο Νοέμβριο είχε πραγματοποιήσει ανάλογες «επιθέσεις» και κατά του υπουργείο Υγείας και Άμυνας.

Η ΕΛΑΣ δεν αποκλείει «ανάληψη ευθύνης» από τους χάκερς

«Αυτές είναι κινήσεις για τη δημιουργία εντυπώσεων και για να πλήξει τη φήμη του φορέα που δέχεται την επίθεση» ανέφεραν στα ΝΕΑ αξιωματικοί της ΕΛΑΣ αναφορικά με την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε το σύστημα με την Τράπεζα Θεμάτων.

Ήδη από χθες τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την ενέργεια και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι «δράστες» να κάνουν την εμφάνιση τους μέσω ανάρτησης στην οποία να αποκαλύπτουν και την «ταυτότητα» τους μέσω της επωνυμίας της ομάδας τους αλλά και τους λόγους για τους οποίους πραγματοποίησαν την συγκεκριμένη επίθεση.

Τα ίδια στελέχη ανέφεραν πως ουσιαστικά ο server που χρησιμοποιείται ενώ για παράδειγμα μπορεί να έχει δυνατότητα να εξυπηρετήσει μέχρι 1.000 ερωτήματα δέχεται ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες με αποτέλεσμα να «καταρρέει». Αυτές οι επιθέσεις, εξηγούσαν, μπορούν να γίνουν και από ένα άτομο αλλά και από πολλά. Επίσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα μεγάλο σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή ή πολλοί άλλοι με βασικό τους εργαλείο κακόβουλο λογισμικό.

Μάλιστα αυτοί που έκαναν την «επίθεση» εκτιμάται πως ετοίμαζαν εδώ και καιρό ένα εντυπωσιακό «χτύπημα» και είχαν τοποθετήσει το συγκεκριμένο λογισμικό σε ανυποψίαστους χρήστες σε διάφορες περιοχές. Όταν εκείνοι είχαν σε λειτουργία τον υπολογιστή τους οι χάκερ τον «χρησιμοποίησαν» για την υλοποίηση του σχεδίου τους.

Στελέχη εταιρειών που ασχολούνται με την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να επρόκειτο για μια «επίδειξη δύναμης» της ομάδας των χάκερ οι οποίοι ήθελαν να στείλουν το μήνυμα ότι έχουν τη δυνατότητα για εντυπωσιακά «χτυπήματα».

Επίσης στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σημείωναν πως για την «θωράκιση» των συστημάτων που χρησιμοποιούνται για τις εξετάσεις των μαθητών δεν παρέχουν πλέον συμβουλές όπως παλαιότερα καθώς υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες όπως στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση