Εναλλακτικό σχέδιο εξοπλισμών της Άγκυρας σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα μαχητικά F-16 παρουσιάζει η εφημερίδα Milliyet της Τουρκίας.
Το «Plan Β» προβλέπει αγορά μεταχειρισμένων Eurofighter από τη Βρετανία και ήδη γίνονται οι σχετικές συζητήσεις. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα εν λόγω μαχητικά είναι ισάξια των ελληνικών Rafale και με την αγορά τους η Τουρκία μπορεί να ισορροπήσει την κατάσταση στο Αιγαίο.
Δεν αποκλείει το Λονδίνο την πώληση Typhoon στην Τουρκία
Πρόσφατο δημοσίευμα ανέφερε ότι ο διοικητής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στρατηγός Χασάν Κουτσουκαγιούζ επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα το Ηνωμένο Βασίλειο και την έδρα της κοινοπραξίας που κατασκευάζει τα Eurofighter, ενώ συναντήθηκε και με τον Βρετανό πτέραρχο σερ Μάικλ Γουίνγκστον.
Ο κ. Κουτσουκακγιούζ επιθεώρησε επίσης το σύστημα συναγερμού ταχείας αντίδρασης με το οποίο είναι εξοπλισμένο τα βρετανικά Typhoon.
Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας που μίλησε στον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στο Λονδίνο, Θανάση Γκαβό, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης των αεροσκαφών στην Τουρκία.
«Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και μία σημαντική φίλη του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τακτικά συζητήσεις με την Τουρκία αναφορικά με επιχειρησιακές ικανότητες, ακριβώς όπως έχουμε παρόμοιες συζητήσεις με άλλους συμμάχους», είπε ο εκπρόσωπος.
Hurriyet: Η ναυτική βάση της Κρήτης έχει στόχο τη Τουρκία
Θέμα στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet είναι η Κρήτη που «επεκτείνει τη ναυτική της βάση» και σε αυτό δίνεται πλήρης ενημέρωση στο τουρκικό κοινό για τις ελληνικές στρατιωτικές κινήσεις.
Όπως αναφέρει το άρθρο «πατήθηκε το κουμπί για 13 έργα αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προβλέπουν την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, τον εκσυγχρονισμό και την αγορά πυρομαχικών στις ελληνικές ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις. O Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έλαβε έγκριση από την κοινοβουλευτική επιτροπή εξοπλισμών και συμβάσεων για 7 έργα για το ναυτικό και 6 για τις χερσαίες δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική ναυτική βάση που βρίσκεται στη Σούδα της Κρήτης θα επεκταθεί με δαπάνες 190 εκατ. ευρώ και με την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων».
Όπως τονίζει το άρθρο η κίνηση γίνεται σαφώς «εναντίον της Τουρκίας», καθώς «στόχος είναι το μνημόνιο συνεννόησης για τα σύνορα θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019 και η ναυτική βάση στην Κρήτη, η οποία έχει αποκτήσει σημαντική θέση μετά την κρίση του Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020, για να φιλοξενήσει το μισό ελληνικό ναυτικό».
Όπως τονίζει ο αρθρογράφος: «τα ελληνικά επιτελεία δήλωσαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτική βάση της χώρας θα βρίσκεται στην Κρήτη, μετά το νησί της Σαλαμίνας, κοντά στην Αθήνα. Υπάρχει μια ελληνική ναυτική βάση στο ένα άκρο του κόλπου της Σούδας στο νησί της Κρήτης και μια ναυτική βάση των ΗΠΑ στο άλλο άκρο. Άλλα εγκεκριμένα έργα είναι:
- 160 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων τύπου S-70 Aegean Hawk.
- 90 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου RM-70.
- 80-90 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό πυραυλικών συστημάτων 122 χλστ.
- 150 εκατ. ευρώ για την αγορά 30 χιλιάδων βλημάτων αρμάτων μάχης 122 χλστ.
- 20 εκατ. ευρώ για την αγορά πυραύλων τύπου Hellfire που χρησιμοποιούνται σε ελικόπτερα τύπου Απάτσι.