18:51
30/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:51
30/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το παρασκήνιο για το «εξοπλιστικό πακέτο» με τα F-35 στην Ελλάδα – Πώς έκλεισε η συμφωνία με τις ΗΠΑ

Μαχητικό αεροσκάφος F-35 / Φωτογραφία: Eurokinissi

Μαχητικό αεροσκάφος F-35 / Φωτογραφία: Eurokinissi

28.01.2024
11:37
Τελευταία ενημέρωση: 28/01/2024 • 20:28
Πώς έγινε η συμφωνία για τα F-35

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν την εξέλιξη με τα F-35 ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και επιμένουν ότι η διμερής στρατηγική σχέση είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται.

Σε αυτό, μάλιστα, συνηγορεί το ελκυστικό χρηματοδοτικό πακέτο, που προσφέρουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας και φθάνει τα 2 δισ. δολάρια.

Για να φθάσουμε εδώ, υπήρξε σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, καθοριστική η συμβολή του πρώην προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, αλλά και η συστηματική πίεση που άσκησε το φιλελληνικό λόμπι στην Ουάσιγκτον, καθώς προσέφερε πολύτιμα ερείσματα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. Αθόρυβος, αλλά άκρως σημαντικός και ο ρόλος της νυν υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, μέχρι τον Ιούλιο πρέσβης της χώρας μας στην Αμερικανική πρωτεύουσα και δη ο δίαυλος επικοινωνίας που είχε με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται πως οι ΗΠΑ επιχείρησαν να τηρήσουν τις ισορροπίες ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο ΑΝΤ1, η χώρα μας με την απόκτηση των F-35 περνά στην επόμενη πίστα, την ώρα που η Τουρκία έχει κατ’ ουσίαν εκδιωχθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Μάλιστα, η προοπτική απόκτησης F-16 από την Τουρκία γίνεται υπό όρους καθώς επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο θα υπογραμμίζει ότι τυχόν τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να αναστείλουν την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών προς την Άγκυρα.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η Ελλάδα ασχολείται μόνο με την ενίσχυση των δικών της ενόπλων δυνάμεων και ότι το δικό της εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν μπορεί να συνδεθεί με τα αντίστοιχα τρίτων χωρών. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κανένας εξοπλισμός που αποδίδεται σε χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση