06:25
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:25
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το Μάτι θα «αναπνέει» ξανά – Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία καταπράσινου πάρκου αναψυχής

Καμμένη περιοχή στο Μάτι / Φωτογραφία: Eurokinisi

Καμμένη περιοχή στο Μάτι / Φωτογραφία: Eurokinisi

20.02.2022
09:33
Τελευταία ενημέρωση: 20/02/2022 • 14:15
Ο δήμος Μαραθώνα δημιουργεί ένα καταπράσινο πάρκο αναψυχής ως έργο πνοής στο Μάτι

Λίγα χρόνια μετά από τις δολοφονικές φωτιές στο Μάτι, ο δήμος Μαραθώνα θέλει να επιχειρήσει να δώσει ξανά ζωή στην περιοχή.

Ένα σημαντικό έργο φιλοδοξεί να δώσει πνοή σε μια πολύπαθη περιοχή της Αττικής. Πρόκειται για μια έκταση 130 στρεμμάτων στο Μάτι, την οποία ο δήμος Μαραθώνα στοχεύει να κάνει πάρκο αναψυχής, απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον και με σεβασμό στη δασική νομοθεσία.

Η έκταση αυτή ανήκε στο ΝΑΤ και φιλοξενούσε κάποτε παιδικές κατασκηνώσεις, οι οποίες όμως δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια κι έτσι αυτό το κομμάτι γης μένει έρημο, άδειο και ανεκμετάλλευτο. Η φωτιά του 2018 πέρασε από μέσα και η δημοτική Αρχή θέλει να του ξαναδώσει τη χαμένη του ζωή και ταυτόχρονα ν’ αποκτήσουν οι κάτοικοι στο Μάτι ένα καταπράσινο και ήσυχο σημείο αναφοράς, το οποίο μάλιστα έχει μέτωπο στη θάλασσα.

Ο δρόμος άνοιξε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία η έκταση αυτή παραχωρείται από τον e-ΕΦΚΑ στον δήμο Μαραθώνα. Και ο δήμος από τη μεριά του, καλείται να δημιουργήσει ένα πάρκο-πολυχώρο περιπάτου, αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού για τους κατοίκους.

Μέσα στην έκταση, στο βόρειο τμήμα της, βρίσκονται και 11 μακρόστενα κτίρια με κεραμίδια, κατασκευασμένα τη δεκαετία του ’50. Ήταν οι κοιτώνες της τότε κατασκήνωσης, όμως για την ώρα δεν έχει οριστικοποιηθεί το μέλλον τους. Αν και πρόθεση της δημοτικής Αρχής είναι να μην τα γκρεμίσει, ωστόσο τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εκπόνηση της μελέτης και φυσικά από το τι ορίζει ο σχετικός Νόμος για τέτοιες περιπτώσεις. Αν πάντως διατηρηθούν, θα αξιοποιηθούν πολιτιστικά, θα παραμείνουν ενταγμένα μέσα στο πάρκο και σε καμία περίπτωση, όπως ξεκαθαρίζουν από τον δήμο, δεν θα είναι για εμπορική χρήση ή για καταστήματα εστίασης.

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, βασικό αίτημά μας ως δημοτική Αρχή ήταν να αξιοποιήσουμε αυτό το κομμάτι, που κάποτε ήταν κατασκηνώσεις του ΝΑΤ, αλλά δεν λειτουργούν εδώ και 30 χρόνια», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας και εξηγεί τις ιδιαιτερότητες που έχει: «Η συγκεκριμένη έκταση χαρακτηρίζεται δασική, όμως οι χρήσεις που θα κάνουμε θα είναι όλες ανεξαιρέτως μέσα σε όσα προβλέπει η δασική νομοθεσία. Υπάρχει ένα θέμα με τα κτίρια, γιατί στις δασικές εκτάσεις απαγορεύονται τα κτίρια, παρόλο που τα οκτώ είναι χτισμένα από το 1955 και ό,τι είναι χτισμένο από τότε δεν θεωρείται δασικό και αναδασωτέο. Όμως δεν μας επηρεάζει αυτό, γιατί εμείς εκείνο που θέλουμε είναι να γίνει ένα πάρκο αναψυχής, χωρίς κέντρα διασκεδάσεως, χωρίς μπαράκια και θα πρέπει να τονιστεί αυτό».

Με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων

Σχετικά με το πώς υποδέχονται οι κάτοικοι το σχέδιο, ο κ. Τσίρκας απαντά: «Φυσικά και οι κάτοικοι είναι υπέρ της δημιουργίας του πάρκου. Ποιος δεν θέλει ένα πάρκο στην περιοχή του; Οι κάτοικοι αυτό που δεν θέλουν είναι νυχτερινά κέντρα και κλαμπ και στην αρχή υπήρξε μια τέτοια ανησυχία στον κόσμο, όμως το έχουμε ξεκαθαρίσει με απόλυτο τρόπο. Θα είναι πάρκο αναψυχής. Ένα πάρκο για να έρχονται από ενός μηνός μωράκια μέχρι 100 χρόνων και όσο πάει άνθρωποι. Αυτός είναι ο στόχος μας. Θα υπάρχει μόνο ένα μικρό αναψυκτήριο, που θα σερβίρει έναν καφέ, ένα τοστ, ένα αναψυκτικό. Όλα θα είναι σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Νόμος για τις δασικές εκτάσεις, ουδεμία παρατυπία και το λέω με απόλυτο τρόπο.

Θα υπάρχουν παιδικές χαρές, ποδηλατόδρομος, κάποιοι χώροι υπαίθριας αθλοπαιδιάς, χωρίς να προσβάλλουν το περιβάλλον, χωρίς τσιμέντα και παρκέ, αλλά πάνω στο φυσικό χώμα, μπορεί και τένις σε χωμάτινο έδαφος. Θα υπάρχει κι ένα σημείο που θα είναι πολιτιστικός χώρος, σαν ανοιχτό θεατράκι, αλλά με ξύλινες κατασκευές, πάλι χωρίς τσιμέντα. Όλα θα είναι εναρμονισμένα και σε σχέση με το περιβάλλον».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Μαραθώνα προσθέτει: «Όταν ο πρωθυπουργός είχε έρθει στο Μάτι, επισκέφτηκε την περιοχή και του αναφέραμε τον στόχο μας γι’ αυτό το πάρκο. Ήταν θετικός και ευχαριστώ δημόσια γι’ αυτό τον πρωθυπουργό, γιατί ανταποκρίθηκε. Κι εμείς δεσμευόμαστε πως θα σεβαστούμε απόλυτα ό,τι λέει ο Νόμος. Είναι ένα έργο ζωντάνιας για μία περιοχή, που πέρασε τόσα πολλά. Είναι μέσα στο σημείο της πυρόπληκτης περιοχής και θα βοηθήσει στο να αναγεννηθεί. Ελπίζουμε, πέρα από τους κατοίκους, να προσελκύσει και επισκέπτες από όλη την Αττική».

«Να κρατήσουμε τις κατασκηνώσεις»

Πάνω στο ζήτημα των κτιρίων που υπάρχουν, ο κ. Τσίρκας αναφέρει: «Αυτό που θέλω και προσπαθώ, είναι να κρατήσουμε τα κτίρια, που ήταν οι κοιτώνες των παιδιών την εποχή των κατασκηνώσεων. Πήγα ο ίδιος στα Αρχεία του Κράτους και αναζήτησα τα στοιχεία για τις κατασκευές και τα οκτώ στη μία σειρά χτίστηκαν από το 1954 έως το 1957. Τα τρία είναι μεταγενέστερα. Μας επιτρέπουν να κρατήσουμε δύο κτίρια, όμως προσπαθώ να τα κρατήσω όλα γιατί δεν μου αρέσει να γκρεμίζω. Τα βρήκαμε εδώ, έχουν μια ωραία αρχιτεκτονική, θα είναι χρήσιμα για τα παιδιά, για τη νεολαία, για πολιτιστικούς συλλόγους και δεν επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον».

Ως προς τα λοιπά έργα, ο δήμαρχος Μαραθώνα λέει: «Έχουν γίνει αντιπλημμυρικά, αλλά πρέπει να γίνουν και κάποιες ακόμη διευθετήσεις, που θα τις συμπεριλάβει η μελέτη. Κι έχουμε ήδη ανοίξει τον δρόμο στη μέση, που ήταν κλειστός, δεν υπήρχε, εμείς τον ανοίξαμε. Εγκλωβίστηκαν άνθρωποι τότε με τη φωτιά, γιατί δεν υπήρχε ως δρόμος διαφυγής. Αυτός ο οριζόντιος δρόμος βγαίνει τώρα στην κεντρική εκκλησία, έχει μπει πλέον στο πολεοδομικό σχέδιο, είναι ήπιας μορφής και είναι ο μοναδικός δρόμος στο Μάτι που είναι παράλληλος της λεωφόρου Μαραθώνος και με την παραλία».

Και ο κ. Τσίρκας καταλήγει: «Το χρονοδιάγραμμά μας είναι μέχρι το Πάσχα να έχουν τελειώσει οι μελέτες και αμέσως μετά να προχωρήσουμε στη διαδικασία δημοπράτησης του έργου. Ευελπιστούμε μέσα σ’ ένα με ενάμιση χρόνο να έχει ολοκληρωθεί, γιατί έχει μόνο περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, δεν έχει κτιριακές που τρώνε χρόνο».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση