Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγη ώρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Ζελένσκι συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σύνδεση της πόλης της Οδησσού με την ιστορία του Ελληνισμού και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1507315498266025985
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στον Ζελένσκι να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων.
Η ημερομηνία της ομιλίας του Προέδρου της Ουκρανίας στην Ελληνική Βουλή θα οριστεί το επόμενο διάστημα δια της διπλωματικής οδού.
Μητσοτάκης για ανατιμήσεις στην ενέργεια: «Επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου και κοινή προμήθεια από την ΕΕ»
Στη συζήτηση για την ενέργεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του αερίου και αντιμετώπισης της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναφέρθηκε και στη σημερινή ανακοίνωση των μεγάλων Ευρωπαίων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που ζητούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να χτυπήσουν τη ρίζα του προβλήματος και να εξετάσουν πλαφόν στην τιμή χονδρικής του αερίου σε επίπεδο που θα προστατεύει πραγματικά τους Ευρωπαίους καταναλωτές.
«Πρέπει να στείλουμε μήνυμα σε όσους σπεκουλάρουν και έχουν κάνει περιουσίες», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε τη στήριξή του στην κοινή προμήθεια αερίου από την ΕΕ.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε οι κυρώσεις να μην βλάψουν περισσότερο εμάς από ότι τη Ρωσία»
«Θα έλεγα ότι όντως η ατμόσφαιρα ήταν σκοτεινή. Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος μας έχει αλλάξει. Πιστεύω ότι όλοι μας, όταν εκλεγήκαμε στην εξουσία, ουδέποτε διανοηθήκαμε ότι θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ήταν εντελώς αδιανόητο. Αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN και σε ερώτηση για την ατμόσφαιρα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Ερωτηθείς αν η χώρα μας έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια ο πρωθυπουργός απάντησε «η Ελλάδα έχει προσφέρει όχι μόνο ανθρωπιστική αλλά και στρατιωτική βοήθεια».
«Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε περίπου 15.000 Ουκρανούς. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα, αλλά είμαστε μια χώρα που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή προσφυγικής κρίσης στο παρελθόν. Επομένως, είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά την παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Θα χρειαστεί -αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε στην Ευρώπη- όλοι να κάνουμε περισσότερα, γιατί οι αριθμοί των προσφύγων θα είναι πάρα πολύ μεγάλοι», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης: Τι είπε για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Σχετικά με ενδεχόμενο μπλοκάρισμα στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη αυξάνεται, και το είδος των κυρώσεων που μπορεί να επιβάλει η ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Έχουμε επιβάλει μία εκτενέστατη δέσμη κυρώσεων, σε σύγκριση με οτιδήποτε έχουμε κάνει στο παρελθόν. Και αυτές οι κυρώσεις έχουν σημαντικές συνέπειες. Θα δούμε τη ρωσική οικονομία να συρρικνώνεται, ίσως κατά 10%. Όλα τα κέρδη που έχει αποκομίσει η Ρωσία την τελευταία δεκαετία θα μπορούσαν να εξαλειφθούν μέσα σε ένα χρόνο. Πρόκειται λοιπόν για πολύ σημαντικές κυρώσεις».
«Φυσικά, όσον αφορά την ενέργεια, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε τα μέτρα που λαμβάνουμε να μην καταλήξουν να βλάψουν περισσότερο εμάς από ό,τι βλάπτουν τη Ρωσία» προσέθεσε.
Το οικονομικό τίμημα των κυρώσεων
Μιλώντας για το οικονομικό τίμημα αυτών των κυρώσεων στην ΕΕ ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως πιστεύει ότι ήδη πληρώνουμε τίμημα. «Πιστεύω ότι, σίγουρα, όλοι πρέπει να επανεκτιμήσουμε τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών μας. Αντιμετωπίζουμε σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις ως αποτέλεσμα του πολέμου και το ενεργειακό κόστος πραγματικά μας πλήττει. Πλήττει τους πολίτες μας. Όμως, στο τέλος της ημέρας, μολονότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την Ουκρανία έχουμε επίσης την υποχρέωση να στηρίξουμε τους πολίτες μας ώστε να μην επωμιστούν μεγαλύτερα βάρη από αυτά που μπορούν να αντέξουν», επισήμανε.
Ερωτηθείς αν η Αμερική πηγαίνει σε επίπεδο κυρώσεων πέρα από το επίπεδο των επιπτώσεων που μπορεί να αντέξει η Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ εξαρτώνται σε πολύ μικρότερο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο συγκριτικά με την Ευρώπη.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα. Επίσης, η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης δεν αποτελεί βεβαίως μόνο ένα κλιματικό ζήτημα πλέον, αλλά και ένα γεωπολιτικό ζήτημα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.