Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μίλησαν οι καθηγητές Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και Νίκος Τζανάκης.
Για την Όμικρον 2 και την τέταρτη δόση μίλησε σήμερα Τρίτη (15/03) ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί να φτάσουμε και τα 35.000 κρούσματα.
«Ζούμε στον αστερισμό της Όμικρον 2»
Ο Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ τόνισε ότι η Όμικρον 2 αναμένεται να εκτοπίσει την Όμικρον. «Ζούμε στον αστερισμό της Όμικρον 2», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 αποτελεί το 70% των νέων κρουσμάτων και νοσηλειών.
«Μπορεί να φτάσουμε τα 30.000-35.000 κρούσματα»
Εξήγησε πως η Όμικρον 2, δεν έχει την ικανότητα να προκαλέσει νέο κύμα, όπως αυτό της Όμικρον, αλλά μπορεί να παρατείνει το υφιστάμενο κύμα και μπορεί να φτάσουμε τα 30.000-35.000 κρούσματα, αν δεν προσέξουμε. Ο αριθμός των θανάτων, εκτιμά ο Νίκος Τζανάκης, πως δεν θα ανέβει.
Σχετικά με τον εμβολιασμό και την ανοσία, είπε ότι όσοι νόσησαν πρόσφατα με την Όμικρον ή έκαναν την 3η δόση πριν 2 μήνες έχουν μεγάλη προστασία απέναντι στην Όμικρον 2. Διευκρίνισε επίσης ο καθηγητής ότι «δεν φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον σε κλινικό επίπεδο, είναι όμως 50% πιο μεταδοτική».
«Η Όμικρον 2 διεισδύει στις δομές φροντίδας ευάλωτων ατόμων μέσω των εμβολιασμένων ανθρώπων του προσωπικού που μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί» σημείωσε. Τέλος, για την 4η δόση του εμβολίου τόνισε ότι δεν συζητείται για τον γενικό πληθυσμό.
Ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ανέλυσε σήμερα Τρίτη (15/03) τα στοιχεία σχετικά με την υποπαραλλαγή της Όμικρον, Όμικρον 2 και μίλησε για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.
«Ο κορονοϊός δεν έχει εξαφανιστεί»
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επισημαίνει ότι ο κορονοϊός δεν έχει τελειώσει. «Ο κορονοϊός δεν έχει εξαφανιστεί. Το ‘Όμικρον 2’ δεν είναι καινούργιο, βγήκε την ίδια εποχή που βγήκε και το κλασικό Όμικρον. Σε σχέση με το αρχικό στέλεχος έχει 16 διαφορετικά αμινοξέα στην πρωτεΐνη που συνδέεται στα ανθρώπινα κύτταρα».
Σχετικά με τα συμπτώματα της «Όμικρον 2» ανέφερε ότι είναι ηπιότερα και η νόσηση πιο ελαφριά, αφού πλέον μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είτε είναι πλήρως εμβολιασμένο είτε έχει νοσήσει. «Το 90 % των θανάτων είναι στους ανθρώπους πάνω των 60 ετών και εκεί πρέπει να εστιάσουμε ως κοινωνία».
Όπως είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, ο αριθμός των κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει και στη χαλάρωση των μέτρων, κυρίως το 3ημερο της Καθαράς Δευτέρας. «Οι μάσκες προστάτευαν και από τους άλλους ιούς».
Σχετικά με τον εμβολιασμό με 4η δόση, ο καθηγητής τόνισε ότι αυτό δε θα είναι απαραίτητο για τον γενικό πληθυσμό. «Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι θα κάνουν το νέο εμβόλιο που ήδη δοκιμάζεται και μέχρι το καλοκαίρι θα το έχουμε. Είναι πιο προσαρμοσμένο και πιο αποτελεσματικό. Δεν υπάρχει λόγος να κάνει 4η δόση όλος ο πληθυσμός».
Ο ίδιος καταλήγει στο ότι ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη δυνατή λύση αντί της φυσικής νόσησης. «Αυτός που έχει νοσήσει είναι λιγότερο καλυμμένος από αυτόν που έχει κάνει τον πλήρη εμβολιασμό. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο πλήρης εμβολιασμός αφήνει καλύτερη προστασία από τη φυσική νόσηση».
Επίσης, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε για τους εμβολιασμένους, τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αποκλιμάκωση της πανδημίας και τα στοιχεία που καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ καθημερινά.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του ανέλυσαν την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.
«Ο αριθμός κρουσμάτων της Δευτέρας ανέρχεται στα 22.694 κρούσματα»
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Δευτέρας ανέρχεται στα 22.694 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 20.180. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 21.125 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 19.978 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 106.996 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 7,2 %.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής στο enikos.gr, με βάση τα αποτελέσματα, σε σχέση με την Κυριακή, παρατηρήθηκε υψηλότερος αριθμός τόσο των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), όσο και των θανάτων από κορονοϊό. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 10,0% (η ημερήσια τιμή είναι 21,2%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) αυξήθηκε σημαντικά στο 1,30 (Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).
Η σημαντική αυτή αύξηση του Rt τις τελευταίες 6 ημέρες υποδηλώνει νέο ανοδικό κύμα, του οποίου το ύψος και η διάρκεια θα εξαρτηθούν από το βαθμό που η μετάλλαξη Ο-2 έχει παρεισφρήσει στην κοινότητα, οπότε αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο να ενταθούν οι προσπάθειες για αλληλούχιση των θετικών δειγμάτων.
Η πορεία της πανδημίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, και παρατηρείται υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη με 2324 κρούσματα (1289 κρούσματα την Κυριακή), όπως και στην Αττική, με 7388 κρούσματα (3906 κρούσματα την Κυριακή). Η Αττική αντιπροσωπεύει περίπου το 33% των κρουσμάτων, και εμφανίζει σχεδόν 3 φορές περισσότερα κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. Η ήπια ανοδική πορεία των κρουσμάτων στην Αττική, ενώ είχε αρχίσει να κάμπτεται, πλέον παρουσιάζει ξανά ανοδική τάση, ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ).
Με βάση τα αποτελέσματα, σε σχέση με την Κυριακή, παρατηρήθηκε υψηλότερος αριθμός τόσο των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), όσο και των θανάτων από κορονοϊό. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 10,0% (η ημερήσια τιμή είναι 21,2%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) αυξήθηκε σημαντικά στο 1,30 (Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Η σημαντική αυτή αύξηση του Rt τις τελευταίες 6 ημέρες υποδηλώνει νέο ανοδικό κύμα, του οποίου το ύψος και η διάρκεια θα εξαρτηθούν από το βαθμό που η μετάλλαξη Ο-2 έχει παρεισφρήσει στην κοινότητα, οπότε αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο να ενταθούν οι προσπάθειες για αλληλούχιση των θετικών δειγμάτων.
Τι χρειάζεται για την αποκλιμάκωση της πανδημίας
Για να επανέλθει η αποκλιμάκωση της πανδημίας, πέρα από την εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να στοχεύσουμε στη διατήρηση και την επέκταση της επίκτητης ανοσίας του πληθυσμού, αλλά και στον πολύ μεγάλο αριθμό των τεστ συνολικά (μοριακά, rapid και self-test) που πραγματοποιούνται καθημερινά, των οποίων ο αριθμός έχει φθάσει σε ημερήσια βάση τις 700.000. Αυτά σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία του πληθυσμού μετά από νόσηση, θα συντελέσουν στην συστηματική αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Αντίθετα, με τον υπάρχοντα ρυθμό εμβολιασμού αναμνηστικών δόσεων, έχει ήδη καθυστερήσει να επέλθει η πορεία αποκλιμάκωσης, και πλέον (πιθανότατα και σε συνδυασμό με την παρουσία της Ο-2), βλέπουμε ξανά ανοδική πορεία.
«Πλήρως εμβολιασμένοι με 2 δόσεις το 73% του πληθυσμού»
Σχετικά με το ποσοστό εμβολιασμένων στην χώρα ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι: «Μέχρι χθες Δευτέρα (14/03) φτάσαμε στο να είναι πλήρως εμβολιασμένοι με 2 δόσεις το 73% του πληθυσμού. Αντίστοιχα όμως, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διατήρηση της ανοσίας στους ήδη εμβολιασμένους που έχουν ξεπεράσει το εξάμηνο από τον εμβολιασμό και με τη δεύτερη δόση με τη χορήγηση της ενισχυτικής τρίτης δόσης, έτσι ώστε να μην αντισταθμιστούν οι νέοι εμβολιασμοί, από άτομα στα οποία θα έχει παρέλθει η ανοσία. Σήμερα έχει εμβολιαστεί με 3 δόσεις περίπου το 53% του πληθυσμού. Είναι κρίσιμο για την επιτυχή αντιμετώπιση της κλιμάκωσης της διασποράς του στελέχους Ο να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με τη 3η δόση και ο εμβολιασμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (5-18)».