02:28
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:28
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τι είναι το σύνδρομο «Long covid»

Στιγμιότυπο από την εκστρατεία ενημέρωσης για το σύνδρομο Long covid

Στιγμιότυπο από την εκστρατεία ενημέρωσης για το σύνδρομο Long covid

22.03.2022
14:06
Τελευταία ενημέρωση: 22/03/2022 • 20:29
Η Long Covid αποτελεί την Νο1 απειλή για τη δημόσια υγεία μετά τον κορονοϊό

Το υπουργείο Υγείας ενημερώνει τι είναι το σύνδρομο Long covid που αποτελεί αυτή την στιγμή μια πολύ σοβαρή απειλή για την δημόσια υγεία.

Το Long Covid περιλαμβάνει τα συμπτώματα και τις επιπλοκές που επιμένουν ή που εμφανίζονται ένα μήνα -ή και περισσότερο- μετά τη λοίμωξη με κορονοϊό και συνεχίζουν για 4 έως 12 εβδομάδες, χωρίς να είναι δυνατόν να αποδοθούν σε κάποια άλλη πάθηση.

Οι επιπλοκές που επιφέρει

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ποσοστό της τάξης του 30% των νοσούντων από κορονοϊό θα πληγεί και από το σύνδρομο Long Covid, ενώ ένας στους πέντε θα παρουσιάσει σοβαρές υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα, ακόμα και στον εγκέφαλο, με συμπτώματα όπως η δυσκολία συγκέντρωσης, η αλλαγή στην αίσθηση της γεύσης, η σύγχυση, η κόπωση και η κατάθλιψη και πολλές ακόμα συνέπειες στην καθημερινή ζωή.

Στιγμιότυπο από την εκστρατεία ενημέρωσης για το σύνδρομο Long covid
Στιγμιότυπο από την εκστρατεία ενημέρωσης για το σύνδρομο Long covid

Πρόσφατη έκθεση της Υπηρεσίας Ασφαλείας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) καταγράφει ότι το 2% του πληθυσμού υποφέρει από Long Covid συμπτώματα. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η νόσος δεν περιορίζεται μόνο στους ενήλικες, αλλά αφορά και τα παιδιά. Άλλη έρευνα, του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, εντοπίζει ότι το 11,2% των παιδιών αναφέρουν συμπτώματα Long Covid ως μέρος της ανάρρωσής τους και, μάλιστα, περίπου το 4,6% από αυτά εμφανίζει συμπτώματα έξι μήνες αργότερα.

Πώς επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών

Οι αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνικοποίηση και την ψυχολογία των παιδιών που νοσούν είναι αναπόφευκτες, αφού υποχρεώνονται να απομονωθούν για σημαντικό χρονικό διάστημα, στερώντας τους τη συμμετοχή σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Όμως και οι έγκυες αποτελούν ένα ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2021 μολύνθηκαν στην Ελλάδα με κορονοϊό συνολικά 2.898 έγκυες και λεχώνες γυναίκες, εκ των οποίων είχε εμβολιαστεί μόλις το 7,7%. Από τις ανεμβολίαστες, 226 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε απλή κλίνη Covid-19, ενώ 36 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και πέντε απεβίωσαν.

Αντίθετα, από τις εμβολιασμένες μόλις πέντε νοσηλεύτηκαν σε απλή κλίνη Covid-19, και καμία
δεν έχασε τη ζωή της από κορονοϊό. Ο εμβολιασμός, η καλύτερη προστασία απέναντι στο σύνδρομο Long Covid.

Και, ενώ καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα απειλή, ο εμβολιασμός έρχεται στο προσκήνιο για άλλη μια φορά. Ο εμβολιασμός αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασίας ενάντια στο σύνδρομο Long Covid, όπως αναφέρεται και στην καμπάνια του Υπουργείου Υγείας. «Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού μειώνει έως 50% την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων Long Covid, και, αποτελεί το καλύτερο και αποτελεσματικότερο μέσο θωράκισης της δημόσιας υγείας συνολικά», τόνισε χαρακτηριστικά, σε δήλωσή του, ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Μάλιστα, ακόμη και για όσους διστάζουν να εμβολιαστούν με τα διαθέσιμα εμβόλια τεχνολογίας mrna, υπάρχει πλέον λύση και ακούει στο όνομα του νέου εμβολίου, Novarax.

Πρόκειται για εμβόλιο παρόμοιο με αυτό της γρίπης που κάνουμε κάθε χρόνο και δεν συγκαταλέγεται στην κατηγορία των mrna εμβολίων.

Ως γνωστόν βέβαια, η καλύτερη προστασία είναι η πρόληψη. Τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας, όπως τα εφαρμόζουμε μέχρι σήμερα για την πρόληψη του κορονοϊού, αποτελούν από μόνα τους ένα πρώτο τοίχος προστασίας. Αν, μάλιστα, συνδυαστούν με έναν ολοκληρωμένο κύκλο εμβολιασμού, μπορούν να αναχαιτίσουν σημαντικά την εξάπλωση του ίδιου του ιού και κατ’ επέκταση και του συνδρόμου Long Covid.

Σύλλογος Ασθενών Long Covid για τη «δεύτερη πανδημία εντός της πανδημίας»

Για την υποστήριξη και την ενημέρωση των συνανθρώπων μας που νοσούν από το σύνδρομο, αλλά και για όσους τυχόν νοσήσουν στο μέλλον, δημιουργήθηκε η Ελληνική Ένωση ατόμων που πάσχουν από τις μακροχρόνιες συνέπειες του Covid-19. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ομάδας ασθενών και ιατρών που γεννήθηκε στο Facebook και, συγκεκριμένα, στη σελίδα Long Covid ελληνική ομάδα υποστήριξης.

Ο στόχος της ομάδας

Πρωταρχικός στόχος της ομάδας ήταν να καταστεί τόπος συνάντησης και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ ανθρώπων που είχαν νοσήσει από Covid και δεν είχαν αναρρώσει, αλλά και ένας κόμβος ενημέρωσης των γιατρών για την πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών και τις πολλές παραλλαγές τους.

Τι θα βρει κανείς στην ιστοσελίδα

Στην ιστοσελίδα του συλλόγου έχουν αναρτηθεί, στο πλαίσιο της σχετικής καμπάνιας του Υπουργείου Υγείας, συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που αντιμετώπισαν το σύνδρομο και παλεύουν ακόμα με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του. Κύριο μέλημα του συλλόγου αποτελεί η επικοινωνία και η ευαισθητοποίηση του κράτους, της κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με την πάθηση, αλλά και η διάδοση του μηνύματος ότι οι μακροχρόνιες συνέπειες του Covid συνιστούν μια δεύτερη πανδημία εντός της πανδημίας με ανυπολόγιστες αρνητικές και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη ζωή των ασθενών.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση