Η κακοκαιρία «Ilinia» έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα και μαζί της έφερε και τα σύννεφα «mammatus», τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους στη Μεσσηνία και στην Λακωνία.
Πρόκειται για τα λεγόμενα σύννεφα mammatus τα οποία σύμφωνα με τον μετεωρόλογο Δημήτρη Ζιακόπουλο είναι μία σειρά από εξογκώματα ή μικρούς σάκους που κρέμονται από την βάση ενός σύννεφου.
Το όνομά τους, όπως επισημαίνεται στο forecastweather.gr το πήραν από την λατινική λέξη mamma που σημαίνει «μαστός» ή «στήθος».
Όπως εξηγεί ο κ. Ζιακόπουλος τα σύννεφα αυτά σχηματίζονται σε συνδυασμό με έναν άλλο τύπο νεφών που λέγονται σωρειτομελανίες (cumulonimbus) και μάλιστα με τα πιο ασταθή από αυτά, κάτι που οδηγεί στον συλλογισμό ότι συνδέονται με την εκδήλωση ισχυρών καταιγίδων.
Ωστόσο, τα νέφη αυτά μπορούν να σχηματιστούν και σε άλλους τύπους νεφών χωρίς απαραίτητα να είναι προάγγελος βροχής.
Σύννεφα «mamatus»: Τα χαρακτηριστικά τους
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εκπλήσσονται από τους περίεργους και γραφικούς σχηματισμούς αυτών των σύννεφων. Τόσο οι ερασιτέχνες όσο και οι επαγγελματίες της μετεωρολογίας δίνουν μεγάλη προσοχή σε αυτόν τον τύπο μαμούθ σύννεφων που μερικές φορές εμφανίζονται στον ουρανό.
Όπως αναφέρει το «meteorologiaenred» ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα σύννεφων θηλαστικών είναι αυτό της μετεωρολογικής εικόνας που τραβήχτηκε στη Νεμπράσκα από τη NASA μετά το πέρασμα μιας καταιγίδας το 2004. Αυτή η φωτογραφία γίνεται μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές για την ένδειξη αυτού του είδους των νεφών.
Η τρέχουσα ταξινόμηση που βρέθηκε στον άτλαντα σύννεφο που έχει 10 γένη, 14 είδη και 9 ποικιλίες, εκτός από την εμφάνιση διαφορετικών συμπληρωματικών χαρακτηριστικών, είναι τα θηλαστικά.
Και δεν είναι ένας τύπος cloud αλλά ένας τρόπος παρουσίασης της βάσης πολλών ειδών σε έναν μόνο τύπο. Όλα τα είδη που εμπλέκονται είναι τα εξής: cumulonimbus, altocumulus, altoestratus, cirrus, cirrocumulus και stratocumulus. Όλοι τους μπορούν να υιοθετήσουν αυτό το περίεργο σχήμα που αποτελείται από κρεμαστές προεξοχές όπως μεγάλους ή μικρούς σάκους που κρέμονται από τον ουρανό. Πολλοί το συνδέουν με τα θηλαστικά των θηλαστικών, εξ ου και το όνομά του.
Πώς σχηματίζονται τα σύννεφα «mamatus»
Σε πολλές περιπτώσεις, εμφανίζονται στις υπόλοιπες περιοχές των ώριμων καταιγίδων, που σημαίνει ότι απομακρύνονται από τον παρατηρητή στο πιο ενεργό μέρος του. Οι περισσότερες από τις περιοχές που αντιστοιχούν στο στήθος είναι ορατές στα σύννεφα ανάπτυξης. Συνήθως αυτά τα σύννεφα φτάνουν σε μια τεράστια κάθετη ανάπτυξη με μια τυπική δομή σε σχήμα αμόνι.
Στις περιοχές που βρίσκονται πιο μακριά από το ενεργό τμήμα του σύννεφου, το οποίο είναι ισχυρό προς τα πάνω ρεύματα, τα ρεύματα αέρα προς τα κάτω τείνουν να εμφανίζονται. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δημιουργεί αυτά τα εντυπωσιακά στήθη και τα χαρακτηριστικά αυτού του σχηματισμού νέφους.
Σε όλο τον ουρανό έχουμε παράξενα σύννεφα με ιδιότροπους σχηματισμούς και ακόμη και εκφοβιστικό σε πολλές περιπτώσεις. Τα σύννεφα Mammatus έχουν άπειρες προσκρούσεις που σχηματίζονται λόγω στη σύγκρουση ισχυρών κατακόρυφων αγωγών αέρα.
Δεν είναι σύννεφα που οι ίδιοι μπορούν να σχηματιστούν και να είναι διαφορετικού τύπου, αλλά μάλλον μπορούν να σχηματιστούν από τα σύννεφα που αναφέρονται παραπάνω. Κάθε φορά που υπάρχει ένα downdraft που το συνθλίβει από την άνοδο του φυσικού σχηματισμού του, η κάτω επιφάνεια θα έχει ως αποτέλεσμα μια κατηγορία εξογκωμάτων ή μαστών που δίνουν σε αυτό το περίεργο σχηματισμό νέφους.
Ένας από τους καλύτερους και πιο εντυπωσιακούς σχηματισμούς εμφανίζεται όταν δημιουργείται ένα downdraft σε ένα κεντρικό σύννεφο cumulonimbus. Αυτά τα σύννεφα συνήθως έχουν σχήμα αμόνι και είναι αυτά που δημιουργούν το πιο εντυπωσιακό θηλαστικό. Και είναι ότι από τη βάση του σύννεφου αρχίζουν να κρεμούν θεαματικά κομμάτια που αξίζει να τα δουν.