Δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το απόγευμα της Τρίτης (08/03) στη Θεσσαλονίκη κατά της ρωσικής εισβολής. Πολίτες της συμπρωτεύουσας, αλλά και Ουκρανοί που μένουν στη χώρα μας με σημαίες της χώρας που βιώνει τη φρίκη του πολέμου.
Στη μαζική εκδήλωση ειρήνης που πραγματοποιείται το απόγευμα της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχουν σύμφωνα με το thesstoday, εργαζόμενη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δικηγόροι, πανεπιστημιακοί, νεολαίοι, δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες αλλά και Ουκρανοί που ζουν στην πόλη.
Νωρίτερα, Έλληνες και Ουκρανοί στη Θεσσαλονίκη, τραγούδησαν το κομμάτι «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», που αποτελεί απόσπασμα από το ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Άξιον Εστί», το οποίο γράφτηκε το 1959, όπως μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη με το πλήθος να ξεσπά σε χειροκροτήματα μετά το τέλος του τραγουδιού.
Σημειώνεται ότι το παρών δίνουν στην κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός και ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.
5.421 Ουκρανοί υπήκοοι στην Ελλάδα
Νωρίτερα σήμερα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (7/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 772 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 259 ανήλικοι.
Αναλυτικά οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα από την Ουκρανία
- Από τον Προμαχώνα: 584
- Από Ευζώνους: 26
- Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 46
- Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 77
- Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 39
Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 5.421 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.690 ανήλικοι.
Το ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη που μελοποίησε ο Θεοδωράκης
Το Άξιον Εστί είναι μια ποιητική σύνθεση που γράφτηκε από τον Οδυσσέα Ελύτη και κυκλοφόρησε το 1959. Εν πολλοίς ήταν αυτό που χάρισε στον δημιουργό του το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979, κάνοντάς τον έτσι τον 2ο Έλληνα που τιμήθηκε με το ανώτερο βραβείο της παγκόσμιας Λογοτεχνίας.
Το μελοποιημένο ποίημα του κορυφαίου ποιητή της Ελλάδας, βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Οδυσσέα Ελύτη, γράφτηκε το 1959 και μελοποιήθηκε λίγα χρόνια αργότερα, το 1964, από τον Μίκη Θεοδωράκη.
Γράφτηκε στην Αθήνα και στο Παρίσι. Το 1960 το ξεκίνησε ο Μίκης Θεοδωράκης και το ολοκλήρωσε τρία χρόνια αργότερα, 1963. Είναι ένα έργο- σταθμός στην ιστορία όχι μόνο της ελληνικής μουσικής.
Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αναθέσει την ερμηνεία του τραγουδιού στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος σκεφτόταν να αρνηθεί, ωστόσο μετά δέχτηκε. Όπως έχει αφηγηθεί ο ίδιος: «Παίρνω τηλέφωνο τον Μίκη και του λέω: νομίζω πρέπει να μ’ ακούσεις. Πήγα σπίτι του και του είπα δύο καλά και τα άλλα τσάτρα πάτρα».
«Ήταν τα πέντε τραγούδια του Άξιον Εστί: Ένα το χελιδόνι, Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ, Της αγάπης αίματα, Ανοίγω το στόμα μου και Με το λύχνο του άστρου. Ε, μετά από αυτά πια κατάλαβα ότι κάτι γίνεται, ότι αυτά τα πράγματα κάπου μπαίνουνε, κάπου πάμε, κάτι αλλάζει… Κάτι θα μείνει» πρόσθετε.