13:10
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:10
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Θέμα χρόνου το… ελληνικό FBI – Οι αρμοδιότητες, ο ρόλος και η μάχη κατά της Greek Mafia

Το κτίριο της ΓΑΔΑ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Το κτίριο της ΓΑΔΑ / Φωτογραφία: Eurokinissi

27.05.2024
22:50
Τελευταία ενημέρωση: 28/05/2024 • 7:50
Τι περιλαμβάνει το Greek FBI

Ήταν το 2014 όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας ανακοίνωνε το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ και την ίδρυση μιας κεντρικής υπηρεσίας ασφάλειας με πανελλαδική αρμοδιότητα, που οι δημοσιογράφοι βάπτισαν «Ελληνικό FBI».

Σήμερα, σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στο… ελληνικό FBI.

Ερωτηθείς για την ίδρυση του «ελληνικού FBI», ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως πρόκειται για μια καινούργια υπηρεσία, με πανελλαδική ευθύνη και δικαιοδοσία, τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ), η οποία θα ασχολείται με την αντιμετώπιση των μεγάλων εγκληματικών πράξεων του οργανωμένου εγκλήματος, «έτσι ώστε να εξειδικεύσουμε περισσότερο τους αξιωματικούς μας, να γίνουμε πιο διεισδυτικοί στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο όλο και περισσότερο διευρύνεται και επεκτείνεται και άρα θέλει πολύ πιο ισχυρή αντιμετώπιση», επισήμανε.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με την οπαδική βία, τονίζοντας πως πρέπει να τελειώνουμε με αυτά και να μην ξαναεμφανιστούν εγκληματικές ομάδες, οι οποίες δρουν έξω από το γήπεδο και στη συνέχεια μεταφέρουν μέσα στο γήπεδο τις πρακτικές τους. «Όλοι αυτοί, οι οποίοι αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, τον αθλητισμό ως μια ευκαιρία για εγκληματικές πράξεις από ναρκωτικά, κλοπές, βία ή οτιδήποτε άλλο να αντιληφθούν ότι ο χώρος αυτός είναι χώρος για αθλητισμό, αναψυχή και όχι χώρος εγκλήματος», είπε.

Η «ομπρέλα» των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του εγκλήματος

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην υπό διαμόρφωση «Task Force» του Ελληνικού FΒΙ, θα συνεργάζονται υψηλόβαθμοι αξιωματικοί από της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, Τμήματος Δίωξης κατά της Ιδιοκτησίας, Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών.

Μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών απευθείας μέσω των αξιωματικών θα ερευνώνται άμεσα οι δραστηριότητες των μελών της Greek Mafia, μέσα από μία ενιαία τράπεζα δεδομένων και πληροφοριών. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει την άντληση επαφών και πληροφοριών που αφορούν υπόπτους, από τα social media. Επίσης, κρίθηκε επιβεβλημένη η δημιουργία μιας αποτελεσματικότερης υπηρεσίας προστασίας μαρτύρων, για πολίτες που καταγγέλλουν υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος προκειμένου να μην απειλούνται και αλλάζουν καταθέσεις κατά την εκδίκαση των υποθέσεων.

Άμεσες ενέργειες χωρίς καθυστερήσεις

Στο πλαίσιο της ομάδας κρούσης, θα είναι η επιτάχυνση των ερευνών όπως άρσεις τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου για την παρακολούθηση του μαύρου χρήματος που προέρχεται από διάφορες εκφάνσεις του οργανωμένου εγκλήματος.

Σημειώνεται πως διαπιστωμένα το 2023 διακινήθηκε «μαύρο χρήμα» ύψους περίπου 250.000.000 ευρώ. Η δημιουργία της κοινής «ομάδας δράσης» προϋποθέτει την ενίσχυση των συγκεκριμένων υπηρεσιών με προσωπικό και μέσα, απεμπλοκή τους από αστυνομικό έργο πέραν των αρμοδιοτήτων τους.

Ένα άλλο κομμάτι που συζητείται σε συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσία του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι η ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου στις φυλακές και παράλληλες τεχνολογικές δράσεις όπως η τοποθέτηση απενεργοποιητών κινητών τηλεφώνων jammer. Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως σχέδια για την δημιουργία μιας υπηρεσίας στα πρότυπα του FBI, είχαν πέσει και πάλι στο τραπέζι, άλλες τέσσερις φορές και συγκεκριμένα το 2010, 2014, 2016 και 2021.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση