«Θα καταφέρουμε σίγουρα να εντοπίσουμε τι πραγματικά συνέβη και θα ενημερωθεί σχετικά η Αστυνομία που διεξάγει την έρευνα», δηλώνει ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας και επικεφαλής της άτυπης επιτροπής των ιατροδικαστών για τους θανάτους των τριών παιδιών στην Πάτρα, της οικογένειας Δασκαλάκη, Νίκος Καρακούκης.
«Ψάχνουμε όλα τα ευρήματα για να βγάλουμε κάποια άκρη, αλλά δεν έχουμε καταλήξει πουθενά» υποστήριξε.
Ο κ. Καρακούκης μιλώντας στο MEGA εξήγησε πως «σύστησα μια επιτροπή με συναδέλφους για να κάνουμε μια ανασκόπηση των φακέλων και των φωτογραφιών, καθώς και να δούμε αν υπάρχει κάτι για να μας δώσει μια απάντηση, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, ειλικρινά το λέω… Διότι αν είχαμε καταλήξει, θα είχαμε ενημερώσει και την Ασφάλεια».
Σε ερώτηση τι αναζητά η επιτροπή, απάντησε: «Ψάχνουμε όλα τα ευρήματα για να βγάλουμε κάποια άκρη, αλλά δεν έχουμε καταλήξει πουθενά. Τώρα έχουμε συνθέσει ορισμένα ευρήματα και θα τα αξιολογήσουμε και από εκεί και πέρα εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θα ενημερώσουμε. Θα ενημερώσουμε την Αστυνομία πρώτα, γιατί έχουν επιληφθεί του περιστατικού. Θα κάνουμε τεράστια ζημιά αν τα δώσουμε πρώτα στον δημοσιογραφικό κόσμο».
Ταυτόχρονα τόνισε πως «θα καταφέρουμε σίγουρα να εντοπίσουμε τι πραγματικά συνέβη» με τους θανάτους των τριών παιδιών.
Επίσης, ο κ. Καρακούκης θέλησε να κάνει μία παρέμβαση στην εκπομπή αναφορικά με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος», υπογραμμίζοντας πως «αυτό που έγινε είναι μέσα στο ”πνεύμα των ημερών”, καθώς πολλά μέσα ακολουθούν μια τέτοια τακτική και βγάζουν μια δήλωση κάποιου, ο οποίος τελικά δεν έχει πει κάτι. Αυτά τα ψεύδη κάνουν ζημιά».
Η ανεξήγητη βραδυκαρδία της Τζωρτζίνας από την Πάτρα
Νέα σοκαριστικά στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα καθημερινά, σχετικά με τους θανάτους των τριών κοριτσιών στην Πάτρα, την ώρα που οι Αρχές ψάχνουν την άκρη του νήματος σε αυτή την τραγική και συνάμα περίεργη υπόθεση.
«Φως» στις συνθήκες θανάτου της Τζωρτζίνας έπεσαν, με αφορμή μια φωτογραφία που έστειλε η ίδια η μητέρα των κοριτσιών στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη «Φως στο Τούνελ» στο Mega.
Στην εικόνα, που τράβηξε η ίδια η 33χρονη, φαίνεται το μόνιτορ με τους σφυγμούς της Τζωρτζίνας, όταν νοσηλευόταν στο καρδιολογικό νοσοκομείο.
Στην εν λόγω φωτογραφία, φαίνεται πως οι παλμοί του μικρού κοριτσιού είναι στους 61, γεγονός που αποδεικνύει πως είχε βραδυκαρδία.
Σύμφωνα ωστόσο με τον αστυνομικό συντάκτη Βασίλη Λαμπρόπουλο, οι γιατροί και οι υπεύθυνοι της έρευνας, εστιάζουν όχι εκεί, αλλά στο λεγόμενο «τρεντ», στη σύνοψη δηλαδή της κατάστασης που επικρατούσε την προηγούμενη μισή ώρα στην καρδιά της εννιάχρονης.
Κατά τις ίδιες πηγές, διαπιστώνεται λοιπόν πως περίπου 25 λεπτά πριν κληθούν οι γιατροί και πριν τραβηχτεί η φωτογραφία με τη βραδυκαρδία, το κορίτσι παρουσίαζε πάλι σοβαρή βραδυκαρδία για μεγάλο χρονικό διάστημα περίπου 15-20 λεπτών, χωρίς η μητέρα να ειδοποιήσει τους γιατρούς.
Στη συνέχεια, δέκα λεπτά πριν ειδοποιηθούν οι γιατροί, η βραδυκαρδία σταματά και οι σφυγμοί του παιδιού αρχίζουν να αυξάνονται, με τους γιατρούς σχολιάζουν πως αυτή η εναλλαγή στους σφυγμούς οφείλεται σε κάποια παρέμβαση στο σώμα του παιδιού, σαν να πειράζει κάποιος τις καρωτίδες της.
Σύμφωνα με όσα είπαν γιατροί στην εκπομπή, αποκλείουν τα παθολογικά αίτια για το συγκεκριμένο εύρημα.
Ο πρόεδρος των ιατροδικαστών, Γρηγόρης Λέων επεσήμανε με τη σειρά του στο «Live News» πως οι γιατροί έβλεπαν πως ο λόγος που κατέληξε η Τζωρτζίνα δεν ταίριαζε με την κλινική εικόνα, με αυτό που έβλεπαν να νοσεί και σημείωσε πως έχει συσταθεί μία ειδική επιτροπή, η οποία θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο η Τζωρτζίνα να είχε εμφανίσει ηπατική ανεπάρκεια.
Θάνατοι παιδιών στην Πάτρα: Γιατί θα καθυστερήσουν οι τοξικολογικές της Τζωρτζίνας
«Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των φακέλων θανάτων των τριών παιδιών, σε συνδυασμό με τις εξετάσεις που αναμένονται, και αφού υπάρξει η απαραίτητη αξιολόγηση δεδομένων και φωτογραφικού υλικού, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκύψει η αιτία θανάτου για κάθε παιδί. Αν πρόκειται δηλαδή για παθολογικά, γενετικά ή εξωγενή αίτια. Αυτές οι εκθέσεις θα διαβιβαστούν στις αστυνομικές αρχές που έχουν αναλάβει την διερεύνηση των συνθηκών θανάτων των παιδιών», αναφέρουν ιατροδικαστικοί κύκλοι που εμπλέκονται με την διερεύνηση των αιτιών θανάτων των τριών παιδιών στην Πάτρα.
Την ίδια ώρα τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας, αναμένεται να καθυστερήσουν για τουλάχιστον 10 ή περισσότερες ημέρες, έως ότου ολοκληρωθούν όλοι οι ποσοτικοί και ποιοτικοί έλεγχοι, σε ουσίες που έχουν εντοπιστεί στις εργαστηριακές αναλύσεις.
Παράλληλα, όσον αφορά στον θάνατο της Μαλένας, συνεχίζεται η έρευνα της αρμόδιας επιτροπής των ιατροδικαστών, που εξετάζουν τον ιατρικό φάκελο και κάποιες εργαστηριακές αναλύσεις που αφορούν τα ηπατικά ένζυμα, καθώς το μικρό κορίτσι φέρεται να έχει χάσει τη ζωή του λόγω ηπατικής ανεπάρκειας.
Σημειώνεται πως ενδέχεται να διοριστούν δύο τουλάχιστον πραγματογνώμονες, προκειμένου να εξετάσουν όλους τους φακέλους θανάτων, να προβούν σε ενιαία έρευνα για να έχουν συνολική άποψη και για τους τρεις θανάτους των παιδιών.
Στο μεταξύ ο ιατροδικαστής κ. Σωτήρης Μπουζιάνης, που είχε προβεί στην νεκροτομή της άτυχης Τζωρτζίνας, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τοξικολογικών εξετάσεων αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Εξετάζουμε την πιθανότητα ύπαρξης άλλων ουσιών, σε υψηλά τοξικά επίπεδα ή όχι. Αν υπάρχουν, να δούμε αν δικαιολογούνται για θεραπευτικούς λόγους. Η αναζήτηση αφορά το ενδεχόμενο ή τον αποκλεισμό, ύπαρξης άλλων ουσιών που δεν εμπεριέχονταν στο ιατρικό πρωτόκολλο που είχε καθοριστεί για την ίαση του παιδιού. Η ανίχνευση στοχεύει στην πιθανότητα ύπαρξης ξένων ουσιών, ‘άσχετων’ με αυτές που ενδεχομένως εμπεριέχονταν στα φάρμακα της ιατρικής αγωγής. Οι τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας προς το παρόν αναδεικνύουν τις ουσίες που εντάσσονται στην ιατροφαρμακευτική αγωγή που λάμβανε».
Προς το παρόν συνεχίζεται η αναζήτηση των ουσιών σε κάθε εσωτερικό όργανο του άτυχου παιδιού, θα ακολουθήσουν οι ποσοτικοί έλεγχοι και στη συνέχεια οι συγκριτικοί έλεγχοι με τις ουσίες του κάθε φαρμάκου ξεχωριστά, που λάμβανε ιατροφαρμακευτική αγωγή.
«Σε πρώτο στάδιο δεν είχαν προκύψει ευρήματα ικανά να διαλευκάνουν τα αίτια θανάτου», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης. Η συνδρομή του, ζητήθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου Παίδων στην Αθήνα, καθώς δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν από τι πέθανε το κορίτσι.
Μάλιστα, τον ενημέρωσαν ότι αντιμετώπιζε κάποια τετραπληγία, από άγνωστη σε αυτόν αιτία. Ο ιατροδικαστής δεν είχε διακρίνει μακροσκοπικά αλλοιώσεις συμβατές με χρήση κάποιας ουσίας. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ο θάνατος να προήλθε από πνιγμό ή κάποια άλλη εξωτερική μηχανική ενέργεια, επεσήμανε ότι δεν είχαν προκύψει ενδείξεις. «Είναι κάτι που θα μπορούσα να διακρίνω», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πού βρίσκονται οι έρευνες για τους θανάτους των τριών παιδιών στην Πάτρα
«Χρειάζονται στέρεες αποδείξεις για να υπάρξουν ασφαλή και σίγουρα συμπεράσματα. Μετά τις καταθέσεις των ειδικών (ιατρών, ιατροδικαστών, τεχνικών συμβούλων, γενετιστών), θα ανασυρθεί “βιβλιογραφία” για την επιστημονική ταυτοποίηση των ιατρικών δεδομένων που έχουν προκύψει. Εκτός αν συμβεί κάτι “έκτακτο”, ένα “λάθος”, που θα τρέξει την αστυνομική έρευνα και θα την φθάσει αυτόματα στο τέλος», ανέφερε αξιωματικός του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, λίγες ημέρες πριν.
«Υπάρχει και κάποια μη αναμενόμενη συμπεριφορά από κάποιους, η οποία πρέπει να εξεταστεί. Η έρευνα έχει “ανάποδη” φορά, πρέπει να βρούμε τι έγινε πρώτα, πως πέθαναν τα παιδιά και μετά ποιος, και αν έκανε κάτι», επισημαίνουν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο κύκλος καταθέσεων που άνοιξε τη περασμένη εβδομάδα, περιλαμβάνει ιατροδικαστές, γιατρούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς, που έχουν ασχοληθεί με τους θανάτους των τριών παιδιών, αλλά και συγγενείς της οικογένειας. Από αυτή τη διαδικασία οι αρχές θα προβούν σε έναν συγκερασμό όλων των επιστημονικών δεδομένων που θα καταρρίπτουν ή θα επιβεβαιώνουν τα μέχρι σήμερα στοιχεία, καταθέσεις και αναφορές για τα αίτια θανάτων των τριών παιδιών.
«Μπορεί να είναι κάτι τυχαίο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, ίσως όμως και κάτι πολύ σοβαρό. Αν κάτι δεν είναι αδύνατο, μπορεί να έχει συμβεί», προειδοποιούσαν οι αρμόδιοι αξιωματικοί που έχουν αναλάβει την διερεύνηση των τριών αιφνίδιων θανάτων.