Quantcast
10:47
02/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:47
02/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα: «Δεν θυμάμαι στη ζωή μου ξανά τέτοιο πρόβλημα» λέει ο πρόεδρος του ΦΣΑ

Ελλείψεις σε φάρμακα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ελλείψεις σε φάρμακα / Φωτογραφία: Eurokinissi

10.12.2022
11:10
Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2022 • 16:28
Τι είπε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Πρωτόγνωρες διαστάσεις έχει λάβει το πρόβλημα με τις ελλείψεις στα φάρμακα από την ελληνική αγορά, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστα Λουράντο, να εξηγεί στο Mega ότι δεν έχει συναντήσει ξανά στη ζωή του παρόμοιο φαινόμενο.

Ο κ. Λουράντος ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει παγκόσμιες διαστάσεις, ενώ στην ελληνική αγορά, οι μικρές ποσότητες που φτάνουν επανεξάγονται, με αποτέλεσμα τα ράφια των φαρμακείων να αδειάζουν.

«Ναι υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις. Δεν θυμάμαι εγώ στη ζωή μου να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα το οποίο όμως δυστυχώς ένα μέρος από αυτό είναι και παγκόσμιο πρόβλημα», είπε στο Mega και συνέχισε: «Δηλαδή, υπάρχει έλλειψη πρώτων υλών πχ όπως έμαθα η παρακεταμόλη έχει έλλειψη σε όλο τον κόσμο. Παράγεται μεν στην Ασία αλλά δεν ξέρω για ποιο λόγο ή αυτή τη στιγμή παράγεται λιγότερη ποσότητα ή υπάρχει μεγάλη ζήτηση».

«Σε κάθε περίπτωση δεν επαρκεί. Έρχονται λοιπόν στην Ελλάδα λιγότερες ποσότητες. Αυτές οι λιγότερες ποσότητες αντί να διανεμηθούν στα ελληνικά φαρμακεία για τους Έλληνες πολίτες από αυτές ένα μέρος μεγάλο εξάγεται προς κέρδος των εξαγωγέων και γενικά είναι οι φαρμακαποθήκες όπως είπε και ο υπουργός. Άρα λοιπόν θα πρέπει να γίνει μία παρέμβαση άμεσα ούτως ώστε αυτές οι ποσότητες που έρχονται να παραμείνουν εδώ», ανέφερε έπειτα ο κ. Λουράντος.

Λύση φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία

Ο κ. Λουράντος στάθηκε στην επιμονή των ασθενών να αναζητούν φάρμακα συγκεκριμένων εταιρειών και να απορρίπτουν τα γενόσημα.

«Και να πω και κάτι ακόμα για τον κόσμο γιατί σε όλη αυτή τη διαδικασία φταίει και ο κόσμος ο οποίος πηγαίνει από φαρμακείο σε φαρμακείο και ζητάει το φάρμακο της εταιρείας που έγραψε ο γιατρός ενώ στη συνταγή αναφέρονται και άλλα ακριβώς ίδια, με την ίδια δραστική ουσία άλλων εταιρειών επιμένει να τρέχει από φαρμακείο σε φαρμακείο για να καλύψει τις ανάγκες του με το συγκεκριμένο σκεύασμα της συγκεκριμένης εταιρείας. Αυτό είναι λάθος», ανέφερε και συνέχισε:

«Δεν μπορεί να ζητάει κανείς το ντεπόν το σιρόπι και να πηγαίνει από φαρμακείο σε φαρμακείο όταν έχει έλλειψη. Υπάρχουν και άλλα παρόμοια, δεν χρειάζεται να τα πω, τα ξέρουμε τα οποία είναι ακριβώς τα ίδια, με την ίδια δραστική ουσία, με την ίδια ποσότητα και θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες τους με αυτά. Όμως υπάρχει αυτή η δυσφήμιση των γενόσημων, που κακώς υπάρχει, θα πρέπει και εδώ να δράσει το υπουργείο».

Οι φαρμακαποθήκες να δηλώσουν τα αποθέματά τους

Εντείνονται οι παρεμβάσεις από το υπουργείο Υγείας για τον περιορισμό του φαινομένου ελλείψεων φαρμάκων από την ελληνική αγορά.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ζήτησε από τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα φαρμάκων που υπάρχουν στην αγορά και των οποίων η εξαγωγή απαγορεύεται.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, τα εν λόγω προϊόντα πρέπει να διατεθούν, χωρίς καθυστέρηση, στην ελληνική αγορά.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας, σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις ο υπουργός ζήτησε να κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΦ, το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων από την ελληνική αγορά παρουσιάζει επιδείνωση, καθώς τον περασμένο μήνα έλλειπαν από τα ράφια 117, έναντι 114 τον προηγούμενο μήνα.
Από αυτά, τα 69 είναι φάρμακα των οποίων η παραγωγή έχει διακοπεί (52 σκευάσματα κοινότητας, 14 νοσοκομειακά, 3 εμβόλια) και τα 117 βρίσκονται σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη (47 φάρμακα κοινότητας, 17 νοσοκομειακά, 6 εμβόλια και 47 προϊόντα ΙΦΕΤ).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση