11:20
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:20
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Είναι το τέλος του κορονοϊού μια πραγματικότητα ή «ενδημική αυταπάτη»; – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Ειδικός ψεκάζει την υφήλιο / Φωτογραφία: Pixabay

Ειδικός ψεκάζει την υφήλιο / Φωτογραφία: Pixabay

16.02.2022
18:28
Τελευταία ενημέρωση: 17/02/2022 • 10:20
Βαδίσουμε ολοταχώς προς το τέλος του κορονοϊού ή μήπως όλο αυτό είναι μια αυταπάτη;

Φαίνεται πως κυβερνήσεις και πολίτες βιάζονται να βάλουν ένα τέλος στην πανδημία του κορονοϊού, η οποία ταλανίζει επί δύο χρόνια την υφήλιο, ωστόσο αυτή η σπουδή να χαλαρώσουν μέτρα προκαλεί έντονο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.

Καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού, μετά το αιφνιδιαστικό μαζικό κύμα της μετάλλαξης Όμικρον, εμφανίζουν τάση υποχώρησης σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, όπου περισσεύει η κόπωση μεταξύ των πολιτών μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ειδικοί και μη αδημονούν να «ξεμπερδέψουν» με τον κορονοϊό.

Έτσι, αυξάνονται οι διαβεβαιώσεις ότι «μπορούμε πια να ζήσουμε με τη νόσο» και να θεωρήσουμε τον κορονοϊό ενδημικό, δηλαδή μια σταθερή και προβλέψιμη «οντότητα» ανάμεσα σε άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Κίνδυνος να μείνουν «τυφλές» οι κυβερνήσεις

Αυτή η ολοένα πιο διάχυτη νοοτροπία προβληματίζει πολλούς επιστήμονες, σύμφωνα με το περιοδικό «Science», οι οποίοι φοβούνται ότι τείνει να υποσκάψει πρόωρα τη δέσμευση των κυβερνήσεων και των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία συνεχίζεται.

Μια τέτοια εξέλιξη υπάρχει κίνδυνος να αφήσει αρκετές χώρες «τυφλές» και απροετοίμαστες σε μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία παραμένει πάντα μια πιθανότητα.

«Ενδημική αυταπάτη είναι πιθανότατα ο όρος που αντιπροσωπεύει καλύτερα αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο δανικής καταγωγής λοιμωξιολόγος, Κρίστιαν Άντερσεν, του αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Scripps, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικριτικός για τη βιασύνη της πατρίδας του Δανίας να ανακοινώσει ότι πλέον από αυτόν τον μήνα δεν θεωρεί την Covid-19 «νόσο κοινωνικά κρίσιμη», παρόλο που οι θάνατοι και τα κρούσματα ακόμη αυξάνονται.

Εμφανίστηκε νέα παραλλαγή του κορονοϊού

Μία ανησυχητική πληροφορία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο πισωγύρισμα στο μέτωπο του κορονοϊού, έρχεται σήμερα άλλωστε από τη Βρετανία, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη, στη Βρετανία εμφανίστηκε η μετάλλαξη Deltacron.

Οθόνη στοιχείων για την πανδημία του κορονοϊού
Οθόνη στοιχείων για την πανδημία του κορονοϊού / Photo by Brian McGowan on Unsplash

«Βιαζόμαστε πάλι. Θα έπρεπε να κάνουμε ευχέλαιο για την πληροφορία που κυκλοφορεί από την Τρίτη και προέρχεται από την Αγγλία, χώρα που έχει από τα καλύτερα συστήματα επιτήρησης. Το βρετανικό σύστημα διαπίστωσε ότι στην Αγγλία υπάρχει ήδη η μετάλλαξη Deltacron. Είναι δηλαδή ο συνδυασμός της μετάλλαξης Δέλτα και της Όμικρον. Αυτόν δηλαδή που είχαν πει ότι βρήκαν στην Κύπρο και ήταν επιστημονικό λάθος».

Η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 19.509, ενώ 82 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους και 485 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κλίνες ΜΕΘ.

Ωστόσο, φαίνεται πως όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, έτσι και στη χώρα μας, η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί μεν ρεκόρ μολύνσεων, αυτό δεν συνοδεύεται όμως από αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων.

Είναι ενδεικτικό πως ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση σε ΜΕΘ Covid, από την Κυριακή, είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών μηνών και συγκεκριμένα από τις 10 Νοεμβρίου.

Κόσμος στην Αθήνα
Κόσμος στην Αθήνα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Την ίδια ώρα, παρότι οι θάνατοι παραμένουν σημαντικά αυξημένοι, παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα μια αισθητή αποκλιμάκωση, μακριά από τον τριψήφιο αριθμό που καταγραφόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Βαδίζουμε σε καλό δρόμο. Έχουμε καθημερινά κατά μέσο όρο 15-18 θανάτους λιγότερους σε σχέση με προ δύο εβδομάδες», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας τη Δευτέρα, στον ΑΝΤ1, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, λέγοντας πως υπάρχει αποκλιμάκωση και του έτερου λεγόμενου «σκληρού» δείκτη, που αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς σε όλη την Ελλάδα.

Χαλαρώνουν κι άλλο τα μέτρα

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως η επιτροπή είπε το μεγάλο «ναι» στη σύσταση της κυβέρνησης προκειμένου να αρθούν περαιτέρω τα μέτρα περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού.

Η Επιτροπή των Ειδικών συνεδρίασε στις 14.00 το μεσημέρι με στόχο μία νέα χαλάρωση των μέτρων, σύμφωνα πάντα σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας.

Εκείνα που εξετάστηκαν, λοιπόν, από τους ειδικούς είναι η νέα χαλάρωση στη διασκέδαση με την επιστροφή των όρθιων στη διασκέδαση, αλλά και η αύξηση των φιλάθλων στα γήπεδα, σε ποσοστό πληρότητας 50%, σε πρώτη φάση.

Εικόνα άδειου γηπεδου ποδοσφαίρου καθώς με τα μέτρα επιτρεπόταν μόλις το 10% της χωρητικότητας
Εικόνα άδειου γηπεδου ποδοσφαίρου καθώς με τα μέτρα επιτρεπόταν μόλις το 10% της χωρητικότητας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Άλλωστε, το ζήτημα των γηπέδων είχε τεθεί ως ζήτημα από το υπουργείο Υγείας και την περασμένη εβδομάδα, όμως η Επιτροπή αποφάσισε να μην βιαστεί.

Και τα δύο μέτρα αίρονται από το ερχόμενο Σάββατο, ενώ επανέρχονται οι σχολικές εκδρομές. Τα μέτρα αυτά θα αποσυρθούν το Σάββατο 19 Φλεβάρη.

Η ανακοίνωση Πλεύρη για τα μέτρα

Λίγο αργότερα, το απόγευμα της Τρίτης, ο υπουργός Υγειάς, Θάνος Πλεύρης, σε δήλωση του για τα μέτρα, αναφέρει τα εξής:

«Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.

Σε αυριανή της συνεδρίαση η επιτροπή θα εξετάσει επιμέρους αιτήματα.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19.02.22».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση