Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες όσων διασώθηκαν από το δυστύχημα στα Τέμπη, που στέρησε τη ζωή σε τουλάχιστον 56 συνανθρώπους μας το βράδυ της περασμένης Τρίτης (28/2).
Ο παππούς της αδικοχαμένης Φραντζέσκας Μπέζα, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την αγαπημένη του εγγονή που σκοτώθηκε στα Τέμπη.
Μετά τη συγκλονιστική κατάθεση ψυχής της γιαγιάς της Φραντζέσκας Μπέζα, της νεαρής που σκοτώθηκε στην τραγωδία στα Τέμπη, χθες στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο παππούς της αδικοχαμένης φοιτήτριας, αναφέρθηκε στην εγγονή του, θέλοντας να την αποχαιρετήσει με τον τρόπο του.
Η Φραντζέσκα Μπέζα από το Πανόραμα της Θεσσαλονίκης, σπούδαζε στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ. Παράλληλα ασχολείτο και με τη μουσική, με σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας Χορτιάτη. Η αγγελική φωνή της σίγησε αφού η ίδια σκοτώθηκε ακαριαία, καθώς καθόταν στα πρώτα βαγόνια της μοιραίας αμαξοστοιχίας.
«Χρυσό παιδί, δεν μεγάλωσε με κακία και όλα αυτά, και όλοι οι παππούδες ήταν μία χαρά. Και η μαμά και ο μπαμπάς και τα παιδιά. Δεν έχουμε παράπονο, ούτε το παιδί μας. Ό,τι χρειαζόταν πάντα του τα παρείχαμε».
«Τραγουδούσε με τον μπαμπά της, ο μπαμπάς της έπαιζε πιάνο, και τραγουδούσε αυτή. Και το τραγούδι αυτό το είπε για τα 3 χρόνια. Μόλις άνοιξα, δεν είδα κάτι, είδα τα γράμματα τα λευκά και λέω τραγουδάει στους αγγέλους.
Και λέω, αυτό το όνομα είναι πολύ δικό μας, και μετά βλέπω τις φωτογραφίες της, και φωνάζω: “γιαγιά σήκω να δεις την εγγονή σου στην τηλεόραση που τραγουδάει. Σας ευχαριστούμε πολύ, την είδαμε τουλάχιστον για τελευταία φορά”», είπε αρχικά ο πάππους της φοιτήτριας.
«Ήταν παιδί που το αγαπούσαμε πολύ, δεν την αφήναμε ποτέ. Αυτό να μην ξαναγίνει σε κανέναν. Είναι ανθρώπινο λάθος, φταίει και ο σταθμάρχης, φταίνε που δεν έκαναν έλεγχο στις γραμμές. Φταίει το σύστημα που δεν το είχαν τοποθετήσει. Πολλά φταίνε. Και ποιος ξέρει πόσα άλλα υπάρχουν και δεν τα γνωρίζουμε», συμπλήρωσε.
Για τα όνειρα της εγγονής του είπε: «Χαρούμενο παιδί. Από 5 ετών πήγαινε και έπαιρνε μαθήματα βιολιού. Έπαιζε πιάνο, μόνη της έμαθε να παίζει τις νότες του πιάνου. Έδωσε εξετάσεις και πέρασε πρώτη στην Βαλκανικών Σπουδών. Είχε έφεση στις γλώσσες, ήθελε να μάθει ισπανικά, αραβικά. Της άρεσε να είναι με κόσμο», δήλωσε.
«Πρέπει να βάλουν μυαλό όλοι. Και οι πολιτικοί να μην αρπάζουν όλα τα ρουσφέτια και να λένε ψέματα. Τα παιδιά δεν ξαναγυρίζουν. Όλα έγιναν από ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη και από τις κυβερνήσεις που μας κυβερνούν. Να βγάλετε τα λόγια μου, δεν φοβάμαι κανέναν», κατέληξε.
Τέμπη: Οι δραματικές στιγμές της Ευγενίας από την μοιραία σύγκρουση
Διασωθείσα από την τραγωδία στα Τέμπη περιέγραψε στο MEGA τις εφιαλτικές στιγμές της σύγκρουσης της εμπορικής με την επιβατική αμαξοστοιχία.
Η Ευγενία είναι 25 ετών και ήταν επιβάτης του μοιραίου τρένου της 28ης Φεβρουαρίου και καθόταν στο βαγόνι με τον αριθμό 3.
Αρχικά μίλησε για τις πρώτες στιγμές μετά την σύγκρουση:
«Ήμουν στο τρίτο βαγόνι, καθόμουν δίπλα στον Μιχάλη. Στην αρχή ένιωσα ένα απότομο φρενάρισμα, μετά ακολούθησε ένας δυνατός θόρυβος και μέσα σε δευτερόλεπτα έσπασαν τα τζάμια, τα πλαστικά κι όλα πετάχτηκαν στα πρόσωπά μας.
»Είχα πολλά συντρίμμια μέσα στο στόμα μου, θυμάμαι ότι δάγκωνα γυαλιά από το τζάμι και τα χέρια μου είχαν γεμίσει αίματα που μετά κατάλαβα ότι δεν ήταν δικά μου. Η θερμοκρασία που είχε αναπτυχθεί από την σύγκρουση ήταν τόσο μεγάλη που ακόμα και στις μικρές γρατζουνιές το αίμα έτρεχε ποτάμι».
Και συνεχίζει: «Ο Μιχάλης θυμάμαι ήταν πολύ ψύχραιμος. Αμέσως σηκώθηκε και ρώτησε τους άλλους κι εμένα αν είμαι καλά. Μία κοπέλα είχε φύγει όλη εκτός βαγονιού και το αγόρι της την κράταγε και φώναζε ”Ιφιγένεια”. Μία γυναίκα φώναζε ”το μωρό μου, το μωρό μου”.
Είπα στον Μιχάλη ότι φοβάμαι να πατήσω οπουδήποτε και τότε μου είπε ”Πάτα πάνω μου για να βγεις”. Το παιδί με πήρε κυριολεκτικά αγκαλιά καθώς έχανα την ισορροπία πηδώντας από το παράθυρο.
Μόλις πάτησα στην άσφαλτο ηρέμησα. Εκεί επιτέλους είχε φώτα, είδα πως όλοι ήταν μέσα στα αίματα. Εκεί ξαναβρήκα τον Μιχάλη. Τον ρώτησα πώς τον λένε και στον ευχαρίστησα. Ευτυχώς ήμασταν και οι δύο καλά. Μετά μίλαγα συνέχεια με τους δικούς μου να δούμε τι θα κάνω.
Μας μετέφεραν στο νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη. Δεν ξαναείδα τον Μιχάλη μέσα στον χαμό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι τον Μιχάλη».
«Οκτώ μέρες δε με έχει καλέσει κανείς -Έλαβα μόνο ένα ειρωνικό τηλεφώνημα απ’ τη Hellenic Train»
Απόδοση ευθυνών για τους νεκρούς συμφοιτητές τους και όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη ζητούν οι φοιτητές. Ο Αλέξανδρος Μουτσιάνος, φοιτητής στην Αθήνα και επιζών στη μοιραία αμαξοστοιχία γυρνούσε στη Θεσσαλονίκη για να δει τους δικούς του ανθρώπους. Συγκλονισμένος ακόμη, μιλάει στην ΕΡΤ3 και την Ελένη Καμπάκη για τη δική του εμπειρία.
«Στην αρχή εμείς το ζήσαμε σαν μία τράκα, είχαμε συνεχόμενες συγκρούσεις τη μία πίσω από την άλλη, ευτυχώς ήμασταν στο βαγόνι 7, δεν υπήρχαν μεγάλοι τραυματισμοί, υπήρχαν κάποια ανοιγμένα κεφάλια και κάποιοι πόνοι σε πλευρά, πόδια, διάφορα τέτοια.
Ήμασταν μέσα στο τούνελ και από τη στιγμή, που βγήκαμε υπήρχε μία αναταραχή και καθίσαμε λίγο στο βαγόνι μέχρι να αρχίσει να γεμίζει καπνούς, δεν υπήρχε φωτιά μέσα στο δικό μας το βαγόνι και μετά βγήκαμε έξω, μέσα στο τούνελ και απ’ την μπροστά μεριά βλέπαμε μόνο κάπνα και δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε το χωράφι. Εμείς δεν ξέραμε καν ότι υπάρχει χωράφι μετά και το τούνελ συνεχίζεται επ’ αορίστου», ανέφερε αρχικά ο φοιτητής.
«Δεν υπήρξε κανένα φρενάρισμα, το σημείο ήταν τυφλό και δεν υπήρχε κανένα φρενάρισμα, καμία κόρνα απλά ξεκίνησε να τρακάρει το τρένο και αισθανθήκαμε τις κρούσεις. Το τούνελ ήταν κατασκότεινο, ανοίξαμε φακούς από τα κινητά μας τηλέφωνα, από το ίδιο το βαγόνι το πώς κατεβήκαμε ήταν λίγο άγνωστο.
Οι πόρτες ή άνοιξαν αυτόματα ή κάποιος τις άνοιξε. Μας ενημέρωσαν απ’ ότι κατάλαβα εγκλωβισμένοι από τα μπροστά βαγόνια, μας φώναζαν να φύγουμε γιατί το τρένο θα εκραγεί, αυτό μάλλον το προέβλεψαν επειδή υπήρχαν φωτιές στα δικά τους βαγόνια και κάποιοι άνθρωποι άρχισαν να μας ωθούν προς την αντίθετη μεριά του τρένου, να συνεχίσουμε μέσα στο τούνελ για να φύγουμε μακριά από το τούνελ», περιέγραψε ο Αλέξανδρος.
«Έχουμε χάσει παιδιά από την περιοχή μου, εγώ μένω στο Πανόραμα και σε ό,τι αφορά αυτό το κομμάτι, το μετά ήταν πολύ πιο δυστυχές απ’ την ίδια εκείνη τη στιγμή. Λόγω της αδρεναλίνης, η ταραχή δεν ήταν τόσο μεγάλη εκείνη τη στιγμή σε σχέση με το μετά και όλα αυτά, που ακούμε και γίνονται μετά από αυτό το δράμα.
Το διαβεβαιώνω εγώ γιατί εμένα δε με έχει καλέσει κανένας, έλαβα μόνο ένα τηλεφώνημα, έχουν περάσει οκτώ μέρες απ’ το δυστύχημα, έχω λάβει ένα τηλεφώνημα απ’ τη Hellenic Train, το οποίο ήταν ειρωνικό τουλάχιστον. Το τηλεφώνημα αυτό ενημέρωνε απλά ότι σε περίπτωση, που έχετε χάσει αποσκευές, να ξέρετε ότι οι αποσκευές βρίσκονται στο ΑΤ Ευαγγελισμού και να σας δώσουμε ένα τηλέφωνο επικοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά για το δυστύχημα στα Τέμπη.
Τέμπη: Τραυματίστηκε σοβαρά στη μέση και πλήρωσε από την τσέπη του τον ορθοπεδικό κηδεμόνα
«Ήμουν στο βαγόνι νούμερο 2, τέταρτο κατά σειρά. Την ώρα της σύγκρουσης ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος, είδαμε μια μεγάλη λάμψη από τη φωτιά και μετά ακολούθησε ένα μικρό κενό. Έπειτα, το βαγόνι εκτροχιάστηκε και όλα μαύρισαν. Ήμασταν τρία άτομα μέσα στο βαγόνι αυτό και βρεθήκαμε εκτός από τις θέσεις μας», περιέγραψέ ο Άγγελος Φανουράκης, μιλώντας στο Mega για την τραγωδία στα Τέμπη.
Μετά τη σύγκρουση, μαζί με την κοπέλα που μοιράζονταν την ίδια θέση, κατάφεραν να βγουν από το βαγόνι τους και να φτάσουν στο πίσω.«Βρεθήκαμε στο βαγόνι με τα υπόλοιπα παιδιά, πετάξαμε τις βαλίτσες και μετά κρεμαστήκαμε και πηδήξαμε», συνέχισε.
Ο νεαρός όταν εκτροχιάστηκε το τρένο στα Τέμπη, χτύπησε κάτω δεξιά τη μέση του, με αποτέλεσμα να φορά σήμερα κηδεμόνα. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε τα έξοδα τα κάλυψε η οικογένεια του από την τσέπη του!