11:15
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:15
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στρατιά από μέδουσες στη γέφυρα της Χαλκίδας: Η σαλούφα ή «τηγανητό αυγό» συναντάται συχνά στις ελληνικές θάλασσες (βίντεο)

Μέτρα στην εστίαση κατά του κορονοϊού / Φωτογραφία: Eurokinissi

10.08.2022

16:50

Καφέ μέδουσες περνούν με μεγάλη ταχύτητα κάτω από τη γέφυρα της Χαλκίδας

Μια στρατιά κυριολεκτικά από μέδουσες κατέγραψε ο φακός YouTuber, στα ορμητικά νερά που περνούν κάτω από τη γέφυρα της Χαλκίδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του καναλιού, haanity,  στη γέφυρα της Χαλκίδας, μια ατελείωτη «στρατιά» από μέδουσες φαίνεται διασχίζει το στενό, κινούμενη από τον Βόρειο Ευβοϊκό στο Νότιο Ευβοϊκό, παρασυρόμενη από την παλίρροια. Η ταχύτητά τους είναι εξαιρετικά μεγάλη καθώς το ρεύμα του καναλιού του Ευρίπου είναι ισχυρό.

Η ροή τους είναι συνεχής και παραμένει άγνωστο πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο. Ίσως εντάσσεται στο πλαίσιο του γεγονότος ότι φέτος υπάρχει μεγάλη έξαρση των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες.

Οι καφέ μέδουσες ή «τηγανητό αυγό»

Οι συγκεκριμένες μέδουσες είναι του είδους «καφέ μέδουσα» ή «τηγανητό αυγό» ευρέως γνωστή ως σαλούφα, (επιστημονική ονομασία: Cotylorhiza tuberculata). Είναι ένα είδος μέδουσας του φύλου Cnidaria.

Συναντάται συχνά στη Μεσόγειο Θάλασσα, το Αιγαίο Πέλαγος και την Αδριατική Θάλασσα. Μπορεί να φτάσει τα 40 εκατοστά σε διάμετρο, αλλά το πλάτος της είναι συνήθως μικρότερο από 17 εκατοστά. Φαίνεται ότι το τσίμπημα αυτής της μέδουσας έχει πολύ μικρή ή καθόλου επίδραση στον άνθρωπο.

Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες στους πιο ευαίσθητους ανθρώπους, οι οποίες συνήθως συνεπάγονται κνησμό και ξύσιμο στην περιοχή του τσιμπήματος. Ο λείος, υπερυψωμένος κεντρικός θόλος του κνιδάριου περιβάλλεται από έναν δακτύλιο που μοιάζει με υδρορροή.

Μωβ Μέδουσες
Μωβ Μέδουσες / Φωτογραφία: Twitter

Τα περιθωριακά του πτερύγια είναι επιμήκη και υποορθογώνια. Κάθε στόμιο διχάζεται κοντά στη βάση του και διακλαδίζεται αρκετές φορές. Εκτός από ορισμένα μεγαλύτερα εξαρτήματα, υπάρχουν πολλά μικρά, σε σχήμα ρόπαλου, που φέρουν άκρα που μοιάζουν με δίσκους.

Έξαρση από μοβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες

Φέτος, λουόμενους και ειδικούς απασχόλησαν ιδιαίτερα οι μοβ μέδουσες, οι οποίες έχουν εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου, ενώ χειμερινοί κολυμβητές ανέφεραν ότι έβλεπαν αυτό το είδος μέδουσας και το χειμώνα.

Σημειώνεται πως η πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών σε μια περιοχή παρατηρούνταν πριν από την κλιματική αλλαγή περίπου ανά 10 με 12 χρόνια και κρατούσε το πολύ 4 χρόνια (με μέσο όρο 2-3 χρόνια).

Μωβ μέδουσες
Μωβ μέδουσες / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 2015 μέχρι και το 2018 υπήρχε έντονη πληθυσμιακή έξαρση αυτού του είδους στον Κορινθιακό Κόλπο, στην Μάλτα επικράτησε η πληθυσμιακή έκρηξη της μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) από το 2018 έως και το 2020, ενώ είδαμε επανεμφάνιση στην Μάλτα και τον Ιανουάριο του 2022.

Οι μέδουσες αυτές θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση