16:53
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:53
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στο ΣτΕ το πρόστιμο των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους – Το Δημόσιο παρέδωσε τα στοιχεία που ζητούσε το δικαστήριο

Η μετώπη του κτιρίου όπου στεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η μετώπη του κτιρίου όπου στεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) / Φωτογραφία: Eurokinissi

06.05.2022
17:42
Τελευταία ενημέρωση: 06/05/2022 • 21:34
Το πρόστιμο των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους συζητείται από την Ολομέλεια του ΣτΕ

Σύντομα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το πρόστιμο των 100 ευρώ που προβλεπόταν μέχρι πρότινος για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Law And Order, το όλο θέμα συζητήθηκε για δεύτερη φορά στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, καθώς το Δημόσιο έστειλε τα στοιχεία που ζήτησε το δικαστήριο με προδικαστικό απόφασή του. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ανακοινώσει την αναστολή επιβολής του προστίμου, από τα μέσα του περασμένου Απριλίου.

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου μεταξύ εκείνων που προσέφυγαν στο ΣτΕ

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ κατά του προστίμου των 100 ευρώ έχουν προσφύγει μεταξύ άλλων ένας πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δύο αρεοπαγίτες, ένας πρώην πρόεδρος Εφετών, δύο δικηγόροι, ένας γιατρός, ένας ιερέας, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ιδιωτικοί υπάλληλοι και άλλα πρόσωπα, όλοι άνω των 60 ετών.

Μάλιστα, το ζήτημα της επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ είχε συζητηθεί και πάλι στην Ολομέλεια ΣτΕ τον περασμένο μήνα. Τότε το δικαστήριο με προδικαστική απόφασή του ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης και κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να προσκομίσουν στοιχεία ώστε το δικαστήριο να εκδώσει την οριστική κρίση του.

Όπως έγινε γνωστό στην Ολομέλεια, τα στοιχεία που απέστειλε το Δημόσιο στο ΣτΕ ήταν στατιστικά, και αφορούν τον αριθμό των θανάτων ανά ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων ανά ηλικιακή ομάδα, εκτίμηση για τον αριθμό των θανόντων άνω των 59 ετών, κ.λπ.

Το πρόστιμο «προσβάλει την τρίτη ηλικία»

Από την πλευρά των προσφευγόντων επισημάνθηκε ότι τα επίμαχα στοιχεία δεν απαντούν στα κρίσιμα σημεία του όλου θέματος ενώ αναφέρθηκε πως το Δημόσιο προσβάλει την τρίτη ηλικία με το μέτρο της επιβολής προστίμου. Ακόμη, το μέτρο χαρακτηρίστηκε ρατσιστικό καθώς και αντισυνταγματικό διότι παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, αφού μεγάλος αριθμός πολιτών άνω των 60 ετών λαμβάνει συντάξεις στα επίπεδα των 300-400 ευρώ.

Από την πλευρά του το Δημόσιο υποστήριξε ότι πριν την επιβολή του προστίμου ελήφθησαν υπόψη δύο υγειονομικές εκθέσεις από τις οποίες αφού έγινε εκτίμηση των υγειονομικών δεδομένων, κρίθηκε αναγκαίο το μέτρο του προστίμου των 100 ευρώ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση