Το παιχνίδι του «μουντζούρη» με την Τουρκία είναι γνωστό εδώ και καιρό στο θέμα του μεταναστευτικού και σε μια στιγμή παρόρμησης, το γερμανικό Spiegel φαίνεται πως υιοθέτησε μάλλον βεβιασμένα την υπόθεση πως ένα μικρό κορίτσι βρήκε τραγικό θάνατο αβοήθητο σε νησίδα του Έβρου το καλοκαίρι.
Όπως έσπευσε να τονίσει σχετικά ο κ. Μηταράκης «το Spiegel ύστερα από ενδελεχή έρευνα αναγνωρίζει το λάθος και αποσύρει οριστικά τα άρθρα για τη δήθεν νεκρή Μαρία σε νησίδα του Έβρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα αποσύρουν τις ανακοινώσεις τους; Οι ευρωβουλευτές του θα ζητήσουν συγγνώμη που διέσυραν διεθνώς τη χώρα». Ωστόσο, από την κυβέρνηση παραβλέπουν μια σειρά από δεδομένα που δίνει η ενδελεχής ανάλυση του γερμανικού μέσου, δεδομένα από τα οποία «πιάνεται» και η αξιωματική αντιπολίτευση για να απαντήσει (θλιβερό και από τις δύο πλευρές αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης).
Αρχικά θα πρέπει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με την κουλτούρα των ελληνικών ΜΜΕ, που σπάνια ανασκευάζουν – εκτός αν πρόκειται για αναγκαστική δικαστική απόφαση – το Spiegel όχι απλώς απόσυρε τα αμφιλεγόμενα άρθρα, αλλά προχώρησε σε μια πολύ προσεκτική καταγραφή των γεγονότων, από την οποία προκύπτει αδυναμία επιβεβαίωσης θανάτου – παρά το γεγονός πως οι δικοί του επιμένουν πως χάθηκε στον Έβρο – αλλά και άλλα δεδομένα.
Για κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις έρευνες του Spiegel, οι πρόσφυγες βρίσκονταν όντως σε ελληνικό έδαφος – και θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί πιθανώς χωρίς πρόβλημα από την ελληνική Αστυνομία. Κάτι τέτοιο, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης δεν φαίνεται να έγινε. Επιπλέον η νησίδα στην οποία φαίνεται πως βρισκόταν η ομάδα των μεταναστών, για ένα χρονικό διάστημα, βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος.
Τι υποστήριξε το Der Spiegel
Το καλοκαίρι του 2022, το DER SPIEGEL δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του τρία άρθρα σχετικά με την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ελληνοτουρκικό συνοριακό ποταμό Έβρο. Υπήρχε επίσης ένα podcast σχετικά με αυτό.
Η κατηγορία που διατυπώνεται σε αυτές τις εκθέσεις: Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε βοηθήσει τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, αν και αυτό θα ήταν καθήκον της. Ως αποτέλεσμα της μη παροχής βοήθειας, ένα πεντάχρονο κορίτσι από τη Συρία πέθανε. Το SPIEGEL είδε στο παιδί μια συμβολική φιγούρα για τα δεινά των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και το παρουσίασε ανάλογα στο ρεπορτάζ του.
Έπειτα από έρευνα το Spiegel κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πράγματι είχαμε κάνει λάθη. Μια ομάδα δημοσιογράφων του SPIEGEL προχώρησε επίσης σε έρευνα για να ανασυνθέσει την ιστορία των προσφύγων.
Δεδομένου ότι οι αρχές της προστασίας των πληροφοριοδοτών και των πηγών είναι αδιαπραγμάτευτες για εμάς και έχουμε επίσης καθήκον φροντίδας απέναντι στο προσωπικό μας, μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας και της έρευνας παρακολούθησης, η οποία βασίζεται εν μέρει στην αξιολόγηση της εσωτερικής επικοινωνίας μεταξύ των συγγραφέων και των πληροφοριοδοτών, μόνο σε περιορισμένο βαθμό στο ακόλουθο άρθρο. Ωστόσο, αποτελούν αντικείμενο εσωτερικής επανεξέτασης.
Η ελληνική κυβέρνηση έγραψε στο SPIEGEL τον Δεκέμβριο ότι η κοπέλα είχε μεταφερθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Διδυμοτείχου τον Αύγουστο με εντολή του εισαγγελέα. Είχε υποβληθεί σε «ενδελεχή ιατρική εξέταση» στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, «δεν υπήρχαν κλινικά ευρήματα που να σχετίζονται με τσίμπημα από αρθροπόδο (σκορπιό)». Για λόγους προστασίας των δεδομένων, το SPIEGEL δεν είχε τη δυνατότητα να δει τον ιατρικό φάκελο χωρίς τη συγκατάθεση των ενδιαφερομένων.
Δεν είναι σαφές πού στο νησί υποτίθεται ότι θάφτηκε το κορίτσι. Σύμφωνα με το ισλαμικό τελετουργικό, είναι πράγματι σύνηθες να τοποθετείται μια ταφόπλακα. Οι αυτόπτες μάρτυρες με τους οποίους κατάφερε να μιλήσει το SPIEGEL λένε ότι δεν ήθελαν να σημαδέψουν το σημείο για να μην το αντιληφθούν άλλοι μετανάστες. Ο κίνδυνος να διαταράξει κάποιος την ησυχία του νεκρού επειδή υποψιάστηκε ότι είχε θάψει τιμαλφή στο σηματοδοτημένο σημείο ήταν πολύ μεγάλος.
Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των πηγών, το SPIEGEL θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικό στα ρεπορτάζ του σχετικά με την τύχη των προσφύγων και κυρίως σχετικά με το θάνατο του κοριτσιού. Αν και δεν υπάρχουν οριστικές αποδείξεις, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι από τους πρόσφυγες μπορεί να επινόησαν το θάνατο μέσα στην απελπισία τους. Ίσως πίστευαν ότι τελικά θα σωθούν.
Δεν θα δημοσιεύουμε πλέον τα προηγούμενα άρθρα για την υπόθεση Μαρία στην ηλεκτρονική σελίδα – ούτε καν σε αναθεωρημένη έκδοση. Θα πρέπει να διορθωθούν πάρα πολλά από αυτά. Αντ’ αυτού, δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα της εμπεριστατωμένης έρευνάς μας εδώ.
Τι αναφέρει για το Spiegel στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ
Η ανακοίνωση του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της K.O. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστου Σπίρτζη:
Δεν σταματούν ακόμη και την τελευταία ημέρα του έτους την προπαγάνδα διαστρεβλώνοντας ακόμη και την έρευνα του Spiegel
Με την αναπαραγωγή fake news στα πάντα πρόθυμα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, η Κυβέρνηση συνεχίζει ακόμη και την τελευταία μέρα του έτους την προπαγανδιστική της πολιτική, προσπαθώντας να παρουσιάσει την έρευνα του Spiegel για το θέμα των 38 προσφύγων ως δήθεν δικαίωσή της.
Και εμείς δεν σταματάμε, ακόμη και την τελευταία ημέρα του χρόνου, να αναδεικνύουμε τα ψέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να ρίχνουμε φως στην ΑΛΗΘΕΙΑ.
Συγκεκριμένα:
Πρώτον, το Spiegel αναγνωρίζει – όπως άλλωστε έκανε το ΓΕΣ εδώ και μήνες- ότι η νησίδα στο Κισσάρι είναι και ελληνική παρά τα κυβερνητικά ψέματα.
Δεύτερον, διαψεύδει την κυβερνητική θέση ότι έγινε προσπάθεια οι πρόσφυγες αυτοί να εντοπιστούν, η οποία απέτυχε. Αναφέρει χαρακτηριστικά:
«[Η κυβερνητική θέση] δεν είναι ιδιαιτέρως πιστευτή. Σύμφωνα με το δεδομένα γεωγραφικού προσδιορισμού από τις φωτογραφίες προσφύγων, οι πρόσφυγες βρίσκονταν στη νησίδα στο Κισσάρι τουλάχιστον στις 25 Ιουλίου 2022, το γεωγραφικό στίγμα της οποίας ήταν διαθέσιμο τόσο στις αρχές όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Η νησίδα έχει μήκος λιγότερο από ένα χιλιόμετρο και απέχει σε μερικά σημεία μόνο λίγα μέτρα από την ελληνική ενδοχώρα. Σε κοντινή απόσταση υπάρχει φυλάκιο της ελληνικής συνοριοφυλακής.
Μοιάζει κυνικό το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν δυνατό να διασώσει τους πρόσφυγες επειδή είναι εν μέρει τουρκική η νησίδα στο Κισσάρι…
Η αναφορά της ελληνικής κυβέρνησης για τα γεγονότα είναι επίσης ανακριβής. Κατά περιόδους, σύμφωνα με την έρευνα του Spiegel, πρόσφυγες της ομάδας βρίσκονταν πράγματι σε ελληνικό έδαφος – και θα μπορούσαν πιθανότατα να εντοπιστούν εκεί από την ελληνική αστυνομία χωρίς κανένα πρόβλημα».
Τρίτον, πουθενά δεν υπάρχει διάψευση του θανάτου του μικρού κοριτσιού. Αντιθέτως, το Spiegel επισημαίνει ότι οι γονείς, τους οποίους συνάντησε στην προσφυγική δομή της Δράμας, επιμένουν για το θάνατο του παιδιού, όπως επιμένουν και δύο πρόσφυγες της ομάδας με τους οποίους συνομίλησε στην Ολλανδία και τη Γερμανία, όπου έχουν καταφύγει.
Σημειώνει επίσης ότι οι καταθέσεις των γονιών και άλλων προσφύγων στην συνέντευξή τους για το άσυλο μιλούν για το θάνατο του παιδιού, παρότι δέχτηκαν πιέσεις να αλλάξουν την κατάθεσή τους.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής από την αρχή ως προς το ζήτημα των 38 προσφύγων, για του οποίους υπενθυμίζεται ότι υπήρχαν ασφαλιστικά μέτρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ή έπρεπε η Κυβέρνηση να τους περισυλλέξει από τη νησίδα που άλλωστε ήταν εν μέρει ελληνική ή έπρεπε να ανεβάσει το θέμα πολιτικά ώστε να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία από τον ΟΗΕ και την ΕΕ με σκοπό να διερευνηθεί τι έγινε στη νησίδα και να παρασχεθεί στήριξη στους πρόσφυγες στην Τουρκία.
Δυστυχώς αντί αυτών των επιλογών η Κυβέρνηση επέλεξε να χειριστεί το θέμα με τα επικοινωνιακά και ακροδεξιά αντανακλαστικά που την χαρακτηρίζουν με τραγικά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων και για την διεθνή εικόνα της Ελλάδας. Θέλει πολύ θράσος να κουνάει τώρα το δάχτυλο.
Το 2022 φεύγει και μαζί φεύγουν η προπαγάνδα, τα ψέματα και η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Καλή χρονιά.