17:30
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:30
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σοβαρή καταγγελία στη Θεσσαλονίκη: Έδιωξαν έγκυο από το «Ιπποκράτειο» επειδή έληγε η εφημερία και έχασε το μωρό!

Έγκυος γυναίκα / Φωτογραφία: unsplash

Έγκυος γυναίκα / Φωτογραφία: unsplash

07.07.2024
21:54
Τελευταία ενημέρωση: 08/07/2024 • 23:57
Αδιανόητο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη

Recently updated on July 8th, 2024 at 11:57 pm

Διαδοχικές αμέλειες στους γιατρούς δύο νοσοκομείων καταλογίζει η γνωμάτευση που συνέταξε ιατροδικαστής ως τεχνική σύμβουλος ενός ζευγαριού από τη Θεσσαλονίκη.

Η ετοιμόγεννη γυναίκα μετέβη στο «Ιπποκράτειο» αλλά την έδιωξαν επειδή έληγε η εφημερία του νοσοκομείου και όταν μεταφέρθηκε στο «Παπαγεωργίου» που εφημέρευε δεν την υπέβαλαν σε επείγουσα καισαρική τομή, με αποτέλεσμα να υποστεί επιπλοκές και να χαθεί η ζωή του νεογέννητου παιδιού της.

Το ανδρόγυνο υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ζητώντας την ποινική δίωξη των γιατρών που επιλήφθηκαν του περιστατικού και στα δύο νοσοκομεία. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από πταισματοδίκη ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων και η διαδικασία ορισμού πραγματογνωμόνων. Σκοπός είναι να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της σωματικής βλάβης.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2022, η γυναίκα, η οποία ήταν σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης, διανύοντας της 39η εβδομάδα της κύησης της, μεταφέρθηκε εσπευσμένα από το σύζυγό της στο εφημερεύον νοσοκομείο «Ιπποκράτειο». Είχε αφόρητους πόνους και συσπάσεις στη μήτρα, με αίμα, ενώ ήταν ασυμπτωματική ασθενής της νόσου Covid -19 και εμβολιασμένη με δύο δόσεις.

Στις 7 το πρωί έφτασε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και γύρω στις 7.20 κάποια ιατρός ή ειδικευόμενη ιατρός φέρεται πως διενήργησε καρδιοτοκογράφημα! Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο αρνήθηκαν να της κάνουν εισαγωγή για να προχωρήσει η διαδικασία του τοκετού και την έδιωξαν, λέγοντας της να μεταβεί  στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», το οποίο στις 8.00 π.μ. άρχιζε τη δική του εφημερία. Εκεί, στις 8.40 π.μ., αρχικά εισήχθη σε  Covid -19 κλινική και μια ώρα αργότερα στη μαιευτική κλινική για επείγουσα, άμεση χειρουργική επέμβαση καισαρικής τομής.

Στις 10.30 π.μ. η γυναίκα  γέννησε με καισαρική τομή ένα αγοράκι το οποίο ήταν άσφυγμο και  διασωληνώθηκε άμεσα και έκτοτε μέχρι το θάνατο του- την 21 Ιουνίου 2022- παρέμεινε νοσηλευόμενο στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Η μητέρα νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση, λόγω αποκόλλησης του πλακούντα και ρήξης της μήτρας, για οκτώ ημέρες, από τις 26 Φεβρουαρίου έως και τις 4 Μαρτίου 2022.

«Άρνηση γιατρών»

Ύστερα από μελέτη των ιατρικών φακέλων και εγγράφων,  η ιατροδικαστής – τεχνική σύμβουλος διαπίστωσε «πλημμελή διερεύνηση και εκτίμηση της επιτόκου, από τους ιατρούς του Γ.Ν. Ιπποκρατείου, παρά τον κίνδυνο που διέτρεχε για ρήξη μήτρας».

Όπως αναγράφεται στη σχετική γνωμάτευση, το καρδιοτοκογράφημα   στο οποίο υποβλήθηκε η έγκυος ήταν διάρκειας μόλις 17 λεπτών και «στο χρονικό αυτό διάστημα δεν υπάρχει καταγραφή των συσπάσεων της μήτρας και ο εμβρυικός καρδιακός παλμός έχει ελάχιστη μεταβλητότητα». Στη συγκεκριμένη περίπτωση το εν λόγω καρδιοτοκογράφημα κρίθηκε μη αξιολογήσιμο, από την ιατροδικαστή.

Η ίδια σημειώνει ότι: «Με μια πλημμελή κλινική εξέταση και με ένα καρδιοτοκογράφημα μη αξιολογήσιμο, η χαμηλή μεταβλητότητα του οποίου θα μπορούσε να οφείλεται σε παθολογικά αίτια (υποξία), οι ιατροί του νοσοκομείου «Ιπποκρατείου», με μεγάλη ευκολία, αρνήθηκαν την εισαγωγή της επιτόκου και την παρέπεμψαν σε άλλο νοσοκομείο στο οποίο μάλιστα έπρεπε να μεταβεί με δική της ευθύνη, αρνούμενοι και την διακομιδή, κατά δήλωση του ζεύγους».

Αναφορικά με την εφημερία η πραγματογνώμονας αναφέρει ότι: «Ως ενεργή εφημερία λογίζεται η χρονική περίοδος (πέραν του τακτικού ωραρίου)  κατά την οποία ο ιατρός  βρίσκεται στον χώρο εργασίας και παρέχει ή είναι διαθέσιμος να παράσχει τις υπηρεσίες του, εφόσον παραστεί ανάγκη».

Ακόμη, επισημαίνει ότι: «Η άρνηση των ιατρών να εισάγουν μια γυναίκα εγκυμονούσα η οποία προσήλθε αιτιωμένη έντονο άλγος και κολπορραγία, κατά παράβαση του νόμου αλλά και κάθε ιατρικής δεοντολογίας, έθεσε σε κίνδυνο και τη μητέρα και το έμβρυο».

«Από τα ιατρικά έγγραφα του Γ.Ν. Παπαγεωργίου διαπιστώνεται ότι η έγκυος από την ώρα που εξετάστηκε, στις 8.40, γέννησε με καισαρική στις 10.30, περίπου δύο ώρες αργότερα, παρόλο που στις 9.10 είχε δοθεί οδηγία για επείγουσα καισαρική τομή».

«Ευρισκόμενη στην 39+1 εβδομάδα κύησης, υπέστη ρήξη μήτρας, τραχήλου, κόλπου και αποκόλλησης πλακούντα. Συνεπεία της πλημμελούς εκτίμησης, παρακολούθησης και καθυστέρησης στη διενέργεια καισαρικής, το νεογνό υπέστη βαριά υποξαιμία λόγω περιγεννητικής ασφυξίας, προκαλώντας ισχαιμικές βλάβες σε όλα σχεδόν τα συστήματα του οργανισμού και κατέληξε σε ηλικία  περίπου τεσσάρων μηνών».

Πηγή: Karfitsa



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση