Έφτασε στην Αθήνα η ομάδα της ΕΜΑΚ που είχε σταλεί στην Τουρκία μετά από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.
Την αποστολή υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ.
Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο βρίσκονται μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο προϊστάμενος κλάδου επιχειρήσεων του αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, καθώς και ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.
Σημειώνεται ότι η αποστολή αποτελούταν από 36 στελέχη της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικούς – μηχανικούς του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή, Ευθύμη Λέκκα.
Παραμένει η ομάδα των εθελοντών
Η ομάδα των 27 εθελοντών που βρέθηκε στην πόλη Αντιγιαμάν, συνεχίζει τη δράση της. Οι εθελοντές, ήλεγξαν 8 κτήρια, χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Ενα γκρουπ ξεκουραζόταν και μια ομάδα ήταν στη δράση.
Με πλήρη εξοπλισμό, θερμικές κάμερες, γεννήτριες, μέχρι και απινιδωτές. Ακόμα και το γκρουπ που επιχειρεί είναι χωρισμένο σε δύο ομάδες. Το πρώτο που είναι αυτό που διεισδύει στα χαλάσματα όταν η θερμική κάμερα εντοπίσει ζωή. Το δεύτερο είναι αυτό που περιμένει για να δώσει τις πρώτες βοήθειες στα άτομα που απεγκλωβίστηκαν. «Πρέπει να είσαι σαν ρομπότ για να μην σε νικούν τα συναισθήματα».
Νωρίτερα μάλιστα, η ομάδα των εθελοντών, πραγματοποίησε εντατική επιχείρηση στην σε χαλάσματα πολυκατοικίας στην Αντιγιαμάν, όπου φέρεται να είχε εντοπιστεί σημάδι ζωής. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα που διαθέτουν από θερμική κάμερα μέχρι γεώμετρο, ενώ φέρεται να εντόπισαν αρχικά – και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1- τρία διαφορετικά στίγματα ζωής.
Με όλα τα μέσα επιχείρησαν να ανοίξουν διόδους, δεν το έβαλαν κάτω. Έπειτα από πολύωρη επιχείρηση όμως δυστυχώς στις τελευταίες έρευνές τους δεν βρέθηκαν σημάδια ζωής και η αποστολή ολοκληρώθηκε χωρίς ευτυχές αποτέλεσμα.
Τι δήλωσαν Δένδιας – Τσαβούσογλου
«Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη βοήθεια» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι θα καταβάλλουμε προσπάθειες, για να λύσουμε τις διαφορές μας μέσω διαλόγου». «Σε τέτοιες δύσκολες ημέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό, για να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις».
«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα θύματα του φονικού σεισμού» είπε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, που αναφέρθηκε στις προσπάθειες διάσωσης που κατέβαλε η ΕΜΑΚ. «Eίμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν από τους Ευρωπαίους διασώστες, γιατί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε Αυστριακούς και Ολλανδούς διασώστες. 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων» είπε ο κ. Δένδιας.
Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε: «Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία δεν σταματά εδώ». Όπως είπε, έχει εντολή από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να κάνει η Ελλάδα ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ.
VİDEO HABER I Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias deprem bölgesini ziyaret etmek için Adana'ya geldi. Dendias'ı Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu karşıladı, ikili beraber Hatay'a gidecek. pic.twitter.com/WPgmd53tdz
— serbestiyet (@serbestiyetweb) February 12, 2023
«Είμαι πολύ χαρούμενος με την παρουσία του Νίκου Δένδια»
«Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, όχι για τέτοια ζητήματα, αλλά είμαστε εδώ τώρα» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, όταν έφτασε στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας στην Αντιόχεια. Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας μπροστά στις κάμερες, δήλωσε στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη:
«Είμαι πολύ χαρούμενος με την παρουσία του Νίκου Δένδια». Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έφτασε στο αεροδρόμιο των Αδάνων λίγο μετά τις 9 το πρωί της Κυριακής και είχε θερμό εναγκαλισμό με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση, διάρκειας περίπου μισής ώρας.
Συγκινητικές στιγμές μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αξιωματούχων
Στο περιθώριο της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στις πληγείσες περιοχές, εκτυλίχθηκαν συγκινητικές σκηνές μεταξύ Τούρκων αξιωματικών και δυνάμεων της ΕΜΑΚ, που από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στην Τουρκία και ρίχτηκαν στη μάχη της διάσωσης ανθρώπων από τα ερείπια που άφησε πίσω του το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Τούρκος στρατηγός της Στρατοχωροφυλακής ευχαρίστησε τις ελληνικές δυνάμεις για τη βοήθεια που προσέφεραν, λέγοντας: «Να ξέρουν οι Έλληνες φίλοι μας ότι οι Τούρκοι, τα αδέρφια τους, αν -Θεός φυλάξοι- συμβεί κάτι, θα είμαστε οι πρώτοι που θα σπεύσουμε. Μόνο με αλληλοϋποστήριξη μπορεί να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστροφές. Ο σεισμός επηρέασε δέκα πόλεις. Ευτυχώς που υπάρχετε».