04:21
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:21
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σαν σήμερα: Ξεσπάει η «κρίση της σημαίας» στα ‘Ιμια και τα τύμπανα του πολέμου αρχίζουν να ηχούν (βίντεο)

Ίμια - Σημαία

Ίμια - Σημαία

27.01.2022
08:39
Τελευταία ενημέρωση: 31/01/2022 • 17:03
Μια ημέρα σαν τη σημερινή, η 27 Ιανουαρίου του 1996 ξεσπά η «κρίση της σημαίας» και τα τύμπανα του πολέμου αρχίζουν να ηχούν δυνατά για Ελλάδα και Τουρκία

Recently updated on January 31st, 2022 at 05:03 pm

Η κρίση στα Ίμια ξεκίνησε με αφορμή την προσάραξη, ανήμερα των Χριστουγέννων του 1995, του τουρκικού πλοίου Φιγκέν Ακάτ σε αβαθή ύδατα κοντά στην Μικρή Ίμια (Ανατολική).

Για πολλούς ίσως όλα να ήταν διαφορετικά σήμερα αν δεν είχε μεσολαβήσει μια ημέρα σαν τη σημερινή, η 27 Ιανουαρίου του 1996 όπου ξεσπά η «κρίση της σημαίας» και τα τύμπανα του πολέμου αρχίζουν να ηχούν δυνατά για Ελλάδα και Τουρκία.

Ανήμερα των Χριστουγέννων το 1995 το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου.

Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του. Η ελληνική πλευρά, όπως είναι φυσιολογικό, αντιδρά και ανάμεσα στις δυο πλευρές ξεκινά ένας «πόλεμος» ανακοινώσεων, ρηματικών διακοινώσεων.

Αν και υπήρχε μεγάλη ένταση στην περιοχή, όλοι θεωρούσαν πως και αυτή κρίση θα ξεπεραστεί και κυρίως η πλευρά της Τουρκίας θα μείνει στα λόγια και δεν θα κάνει κάτι που θα φέρει τις δύο χώρες κοντά σε ένοπλη σύγκρουση.

Ελληνική σημαία σε ένα από τα δύο νησιά

Όλα αλλάζουν, ωστόσο, όταν στις 26 Ιανουαρίου, ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός της αμφισβήτησης της ελληνικότητας των Ιμίων, υψώνει την ελληνική σημαία σε ένα από τα δύο νησιά, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες με την ελληνική σημαία υψωμένη στα Ίμια, κάτι που προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη της Τουρκίας και αύξησε επικίνδυνα την ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες. Την επόμενη ημέρα δύο δημοσιογράφοι του γραφείου της εφημερίδας Χουριέτ στη Σμύρνη, μετέβησαν με ελικόπτερο στις 27 Ιανουαρίου στη Μικρή Ίμια, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική σημαία.

Η όλη επιχείρηση των δημοσιογράφων βιντεοσκοπήθηκε και προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στη Χουριέτ. Η κρίση της σημαίας ολοκληρώθηκε την Κυριακή το πρωί στις 28 Ιανουαρίου 1996 όταν το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Αντωνίου» κατέβασε την τουρκική σημαία και ύψωσε την ελληνική παραβαίνοντας την πολιτική εντολή που ήταν μόνο να υποσταλεί η τούρκικη σημαία.

Είχε πλέον ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση που θα οδηγούσε σε μια τραγωδία.

Τι είπε Τούρκος δημοσιογράφος μετά από χρόνια

Ο Τζεσούρ Σερτ είναι ο δημοσιογράφος που κατέβασε την ελληνική σημαία και έγινε κάτι σαν εθνικός ήρωας στην Τουρκία. Σήμερα δεν είναι πλέον δημοσιογράφος, ωστόσο, παραμένει persona non grata για την Ελληνική πολιτεία.

Σε συνέντευξη του πριν μερικά χρόνια στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα είχε πει πως τον κάλεσε εκείνο το πρωινό εσπευσμένα ο διευθυντής της εφημερίδας Ερτουγρούλ Οζκόκ προκειμένου να του αναθέσει μια δημοσιογραφική αποστολή που θα τον έκανε γνωστό σε όλη τη χώρα. Κρατώντας μια μεγάλη τουρκική σημαία στα χέρια, επιβιβάστηκε με έναν δημοσιογράφο και έναν εικονολήπτη του Canal D στο ελικόπτερο και πέταξαν για τα Ιμια κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπου και κατάφεραν να προσγειωθούν μετά τις επίμονες προσπάθειες του πιλότου. «Καταδρομικά» -χωρίς να σβήσει η μηχανή του ελικοπτέρου και με τον έλικα να γυρίζει- δημοσιογράφοι και εικονολήπτης πήδηξαν στο έδαφος και κινήθηκαν αστραπιαία προς τον ιστό, κατεβάζοντας την ελληνική σημαία. Την επόμενη μέρα η «Χουριέτ» κυκλοφόρησε με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πόλεμος σημαιών».

Οπως λέει ο Σερτ, δεν πίστευε πως η προκλητική του ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες. Κάτι που, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, αποφεύχθηκε στο πάρα πέντε, αλλά με τρεις Έλληνες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού νεκρούς και «γκριζάρισμα» των βραχονησίδων. «Πραγματικά αισθάνομαι μετανιωμένος για το γεγονός, όπως και Ερτουγρούλ Οζκόκ, ο οποίος ήταν ο διευθυντής της “Χουριέτ”… Αισθάνομαι άσχημα και το έχω μετανιώσει», λέει χαρακτηρίζοντας «αστείο» το γεγονός.

Τι απέγινε η Ελληνική σημαια των Ιμίων

Ο Τζεσούρ Σερτ σε εκείνη τη συνέντευξη που είχε δώσει είχε αναφέρει πως η σημαία παραδόθηκε από τον ίδιο στον διευθυντή της «Χουριέτ» Ερτουγρούλ Οζκόκ, ο οποίος επιχείρησε να την παραδώσει στο Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης, αλλά εκπρόσωποί του αρνήθηκαν να την παραλάβουν για ευνόητους λόγους.

«Αν οι ελληνικές προξενικές αρχές αποδέχονταν τη σημαία θα ήταν σαν να παραδέχονταν πως ηττήθηκαν στα Ιμια. Έτσι δεν τη δέχτηκαν και η σημαία επέστρεψε στα γραφεία της “Χουριέτ”», θυμάται ο Σερτ. «Πιστεύω πως ο Ερτουγρούλ Οζκόκ έχει στο συρτάρι του τη σημαία. Νομίζω πως θα πρέπει να μου την παραδώσει» λέει, χωρίς να αποκαλύπτει τι προτίθεται να κάνει αν η ελληνική σημαία που κάποτε υψώθηκε στα Ίμια έρθει στην κατοχή του.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση