Φέτος το κουδούνι δεν θα χτυπήσει στην Ροδόπη και στην Ξάνθη σε τρία νηπιαγωγεία και ένα δημοτικό, καθώς η ραγδαία μείωση του πληθυσμού και η μετακίνησή του από τα ορεινά προς τα αστικά κέντρα αποτυπώνεται στα σχολεία της περιοχής.
Αψευδείς μάρτυρες τα κλειστά σχολικά κτίρια, που ενώ άλλοτε έσφυζαν από ζωή, τώρα φιλοξενούν πολιτιστικές δραστηριότητες τοπικών συλλόγων ή στέκουν ερμητικά κλειστά κι εγκαταλελειμμένα στη φθορά του χρόνου.
Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, φέτος το σχολικό κουδούνι δεν θα ακουστεί τον Σεπτέμβριο για τα νηπιαγωγεία της Άνω Βυρσίνης, του Λαμπρού, του Αρσακείου, όπως επίσης και για το διθέσιο μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κικιδίου. Συν το 14ο ΔΣ της Κομοτηνής το οποίο κάθε χρόνο «μπαίνει» σε αναστολή, καθώς προβλέφθηκε η ίδρυση του αλλά δεν λειτούργησε.
Επίσης, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν θα λειτουργήσουν στην ΠΕ Ξάνθης τα Νηπιαγωγεία του Κύρνου, των Άνω Θερμών, του Τεμένους, της Κοτύλης, αλλά και τα Δημοτικά Σχολεία του Νέου Ολβίου, του Δεκάρχου, και των Διθέσιων μειονοτικών Δημοτικών Σχολείων Ακάρπου και Ρεύματος.
Σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας του Προϊσταμένου της Περιφερειακής Εκπαίδευσης, αν.Μ.Θ. της Μαίρη Κοσμίδου, οι σχολικές αυτές μονάδες μπαίνουν σε αναστολή δεν καταργούνται πράγμα το οποίο σημαίνει ότι: «Αν μέσα σε μια τριετία αυξηθεί ο μαθητικός πληθυσμός της περιοχής θα επαναλειτουργήσουν».
Ήδη στην ΠΕ Ροδόπης είναι στο δεύτερο χρόνο αναστολής τα μειονοτικά σχολεία σε Άρατο, Αρσάκειο, Δρανιά, Ήπιο, Πάτερμα και Ρίζωμα. Και σε τρίτο έτος αναστολής σε Βέλκιο, Ίσαλο, Λινό και Σκάλωμα. Αντίστοιχα, στην ΠΕ Ξάνθης είναι στο δεύτερο έτος αναστολής οι σχολικές μονάδες σε Κρεμαστή, Παλιό Εράσμιο και Τέμενος και σε τρίτο έτος αναστολής της λειτουργίας της στον οικισμό Έυλαλο.
Ο μαθητικός πληθυσμός «φθίνει αριθμητικά»
«Δεν έχουν οι περιοχές αυτές το μαθητικό εκείνο πληθυσμό που μας επιτρέπει τη λειτουργία τους», δήλωσε η κα Κοσμίδου και σημείωσε ότι ο μαθητικός πληθυσμός «φθίνει αριθμητικά» σπεύδοντας, όμως, να διευκρινίσει ότι «δεν οδηγούνται σε κατάργηση, μπορούν να λειτουργήσουν αν μέσα σε τρία χρόνια αυξηθεί ο μαθητικός πληθυσμός της περιοχής στα όρια της οποίας λειτουργούσαν οι σχολικές αυτές μονάδες».
Τι έδειξε η τελευταία απογραφή: Σε ποιες περιοχές αυξήθηκε και πού μειώθηκε ο πληθυσμός
Μειώθηκε ο πληθυσμός της Ελλάδας, καθώς σήμερα ο μόνιμος πληθυσμός είναι 10.432.481 άτομα και ο αριθμός είναι μειωμένος κατά 383.805 άτομα ή 3,5% σε σχέση με τους 10.816.286 κατοίκους που είχαν καταγραφεί στην απογραφή το 2011.
Οι γυναίκες συνεχίζουν να αποτελούν την πλειονότητα, καθώς ανέρχονται σε 5.357.232 άτομα (51,4% του συνολικού πληθυσμού) και υπερτερούν κατά 281.983 άτομα έναντι των ανδρών (5.075.249 άτομα ή 48,6% του συνόλου).