12:15
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:15
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Θα γίνεται δεκτό και το rapid test για το πιστοποιητικό νόσησης – Τι ανακοίνωσε η Κομισιόν

Μπατονέτα για την διεξαγωγή rapid test / Φωτογραφία: Eurokinissi

Μπατονέτα για την διεξαγωγή rapid test / Φωτογραφία: Eurokinissi

22.02.2022
18:58
Τελευταία ενημέρωση: 22/02/2022 • 22:21
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα τη χρήση rapid για αυτό τον σκοπό

Η επίτροπος για την Υγείας και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, ανακοίνωσε πως θα γίνεται αποδεκτό θετικό rapid test, προκειμένου να εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης από τους πολίτες της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την απόκτηση των πιστοποιητικών όσων αναρρώνουν από κορονοϊό με τη διενέργεια rapid test κάτι το οποίο δεν ίσχυε μέχρι τώρα.

Ποια rapid θα γίνονται αποδεκτά

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ακρίβεια και η αξιοπιστία του πιστοποιητικού, το rapid test που χρησιμοποιείται πρέπει να περιλαμβάνεται στον κοινό κατάλογο rapid test αντιγόνου της ΕΕ για την COVID-19 και να εκτελείται από επαγγελματίες υγείας ή από εξειδικευμένο προσωπικό.

Τα κράτη μέλη μπορούν να εκδώσουν αυτά τα πιστοποιητικά αναδρομικά, με βάση τεστ που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Έκδοση πιστοποιητικού με rapid test

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, ανέφερε ότι «με βάση τον κατάλογο, τα κράτη μέλη θα μπορούν πλέον επίσης να χρησιμοποιούν τεστ ταχείας ανίχνευσης του αντιγόνου του SARS-CoV-2 για την έκδοση πιστοποιητικών ανάρρωσης και την χαλάρωση της πίεσης στη διενέργεια των τεστ λόγω της εμφάνισης του Omicron. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ ακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις και επιστημονικές συμβουλές».

Ο Ντιντιέ Ρέιντερς, επίτροπος Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι «το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ για την COVID εξελίσσεται ανάλογα με την κατάσταση. Προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία, ιδίως των πολιτών που μολύνθηκαν κατά το κύμα Omicron, τα κράτη μέλη έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκδίδουν πιστοποιητικά ανάρρωσης βασισμένα σε rapid test υψηλής ποιότητας».

Περιορισμοί στο πιστοποιητικό νόσησης στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί πως από την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό πως δεν θα χορηγείται πλέον πιστοποιητικό νόσησης σε ανεμβολίαστους σε περίπτωση επαναλοίμωξης, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα στη χώρα.

Μιλώντας κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, για τον κορονοϊό η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου παρουσίασε δύο μελέτες από το εξωτερικό, που έδειχναν πως η φυσική νόσηση δεν προσφέρει προστασία από ένα ενδεχόμενο επαναμόλυνσης.

Για την ακρίβεια, παρέθεσε τα στοιχεία ισραηλινής μελέτης που έδειχνε πως όσοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, με δεδομένο πως θα προστατεύονταν από φυσική νόσηση, είχαν 60 με 80% περισσότερες πιθανότητες επαναμόλυνσης από όσους είχαν εμβολιαστεί.

Η καθηγήτρια και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλου
Η καθηγήτρια και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ωστόσο, η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε πως το πιστοποιητικό νόσησης θα εκδίδεται για πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό και βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό πριν κάνουν την τρίτη δόση.

Τέλος, οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει και την αναμνηστική δόση δεν χρειάζονται πιστοποιητικό νόσησης, αφού ο τριπλός εμβολιασμός δίνει αυτόματα το δικαίωμα σε πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Για ποιους έληξε το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Θυμίζουμε πως έληξε από τις 7 Φλεβάρη, η προθεσμία που είχε δοθεί σε πολίτες που είχαν κάνει τις δύο δόσεις να πραγματοποιήσουν την αναμνηστική προκειμένου να ανανεώσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορονοϊό.

Ως εκ τούτου, όσοι δεν έχουν πραγματοποιήσει την τρίτη δόση του εμβολίου θα λογίζονται πλέον ως ανεμβολίαστοι και το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους θα θεωρείται άκυρο.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά τότε, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγειάς, Μάριος Θεμιστοκλέους, από την 7η Φλεβάρη 324.000 πολίτες που δεν πραγματοποίησαν την αναμνηστική δόση, δεν έχουν σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμό τους.

Ψηφιακό πιστοποιητικό κορονοϊού
Ψηφιακό πιστοποιητικό κορονοϊού /Φωτογραφία: Eurokinissi

Όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο κύριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση του υπουργείου υγείας, έως σήμερα θα έπρεπε να είχαν κάνει αναμνηστική δόση όσοι έχουν περάσει 7 μήνες από τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο δύο δόσεων και 3 μήνες με το μονοδοσικό εμβόλιο.

Από τους 440.000 που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους εμβολιάστηκε με αναμνηστική δόση το 92,5%.

Ποιοι δεν έχουν δικαίωμα πιστοποιητικού εμβολιασμού

Συγκεκριμένα, μετά τις 7 Φεβρουαρίου όπως έχει ανακοινωθεί θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι:

α) όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση κι έχουν περάσει 7 μήνες από τη β’ δόση,
β) όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο κι έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε
γ) όσοι έχουν νοσήσει κι επίσης πέρασαν τρεις μήνες από τότε.

Υπενθυμίζεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τις παραπάνω περιπτώσεις θα έληγε αρχικά την 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδας» δόθηκε ολιγοήμερη παράταση από την κυβέρνηση.

Συνεπώς, όσοι δεν έχουν κάνει την αναμνηστική τους δόση μέχρι και την 7η Φεβρουαρίου θα θεωρούνται ως ανεμβολίαστοι και αυτομάτως θα χάνουν τα προνόμια που υπάρχουν για τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη σχετική ΚΥΑ, όσοι δεν έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, δεν θα έχουν πρόσβαση σε:

  • κέντρα διασκέδασης
  • κλειστούς χώρους εστίασης
  • θέατρα
  • κινηματογράφους
  • μουσεία
  • εκθέσεις
  • συνέδρια

Ποιοι πρέπει να κάνουν rapid test από σήμερα

Την ίδια ώρα, τις κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται να πραγματοποιούν rapid test προκειμένου να προσέρχονται στον χώρο εργασίας του από σήμερα, σημείωσε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο εργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση, από σήμερα Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, επέρχονται αλλαγές στο πλαίσιο των υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση