Ακόμη και πάνω από έναν μήνα θα διαρκέσει η διαδικασία απομάκρυνσης των συντριμμιών και καθαρισμού του σημείου από τα πυρομαχικά που μετέφερε το Antonov και συνετρίβη κοντά στην Καβάλα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «πρόκειται για μια διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη, που απαιτεί προσεχτικούς χειρισμούς, η οποία, όπως ενημερωθήκαμε, θα διαρκέσει ακόμα και πάνω από έναν μήνα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για τους πολίτες και ιδιαίτερα τους αγρότες, που θα πρέπει να κινούνται μέσα στις αγροτικές εκτάσεις, όπου κατέπεσε το μοιραίο Antonov».
Ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι αυξήθηκαν από δύο σε οχτώ οι ομάδες του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηρών (ΤΕΝΞ), προκειμένου να επιταχυνθεί το έργο των πυροτεχνουργών. Οι συνολικά οχτώ ομάδες των επτά ατόμων, που πλέον επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος θα πρέπει να ελέγξουν εξονυχιστικά μια αγροτική έκταση άνω των 1.000 στρεμμάτων, ενώ όπου χρειαστεί θα προβαίνουν σε ελεγχόμενες εκρήξεις.
«Το έργο των πυροτεχνουργών δεν είναι καθόλου εύκολο» σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης και εξηγεί: «πρέπει να δουλέψουν φορώντας τις ειδικές στολές κάτω από υψηλές θερμοκρασίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πόση ώρα μπορεί κάποιος να εργαστεί κάτω από αυτές τις συνθήκες. Πάντως, υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία καθώς πέρα από τα πυρομαχικά που είναι εμφανή, υπάρχουν και εκείνα που πιθανόν να βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του χώματος. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι μέχρι να ολοκληρωθεί όλη αυτή η δύσκολη διαδικασία καθαρισμού θα συνεχιστεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης γεωργικών μηχανημάτων, αγροτικών αυτοκίνητων και πολιτών σε όλη την επίμαχη περιοχή που παραμένει αποκλεισμένη».
Πρόεδρος της Σερβίας: «Όλα ήταν νόμιμα κατά την εξαγωγή των πυρομαχικών του Antonov»
Όλες οι διαδικασίες κατά την εξαγωγή των πυρομαχικών που μετέφερε το Antonov τηρήθηκαν, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν έχω γνώση για το διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ, δεν καταλαβαίνω τον λόγο γιατί θα έπρατταν κάτι τέτοιο, αφού η Σερβία τήρησε όλες τις διαδικασίες. Όλα ήταν καθαρά σαν το δάκρυ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς, απαντώντας ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόθεση της Ελλάδας να ζητήσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για την φύση του φορτίου που μετέφερε το μοιραίο αεροσκάφος.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ακόμη το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν έχει κατατεθεί κάποιο διάβημα και ότι «οι σερβικές Αρχές θα περιμένουν να δουν τι γράφει η ελληνική διακοίνωση για να μπορέσουν να πάρουν θέση».
Σημειώνεται ότι την περασμένη Κυριακή το πρωί ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποισα Στεφάνοβιτς ανακοίνωσε ότι το φορτίο του Αντόνοφ αποτελούνταν από 11,5 τόνους εκπαιδευτικών και φωτιστικών βλημάτων όλμου που προορίζονταν για το Μπαγκλαντές. Ο Στεφάνοβιτς ανέφερε ότι όλα έγινα νόμιμα από την σερβική πλευρά και υπήρχε το «πιστοποιητικό τελικού χρήστη» που ανέφερε ως τελικό αγοραστή το υπουργείο ‘Αμυνας του Μπαγκλαντές.
Στα σερβικά ΜΜΕ εκφράζονται πολλά ερωτήματα για την υπόθεση κυρίως για το φορτίο και τον τρόπο μεταφοράς του. Η Σερβία για περισσότερα από 20 χρόνια εξάγει όπλα και πυρομαχικά στο Μπαγκλαντές και ήταν σύνηθες η μεταφορά τους να γίνεται μέσω θαλάσσης, με πλοίο. Ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για εκπαιδευτικά βλήματα τα οποία είναι έως και τέσσερεις φορές φθηνότερα από τα κανονικά πάντα επιλέγονταν η μεταφορά τους με πλοίο διότι η αερομεταφορά, εξαιτίας του υψηλού κόστους, ήταν ασύμφορη. Οι ειδικοί εδώ στη Σερβία θέτουν το ερώτημα: «Γιατί τώρα η ιδιωτική εταιρία Valir που φέρεται ως εξαγωγέας επέλεξε μια ασύμφορη οικονομικά οδό για την μεταφορά των εκπαιδευτικών βλημάτων;»
Επιστρατεύεται drone του στρατού για να εντοπίσει άθικτα πυρομαχικά
Drone του στρατού επιστρατεύεται από σήμερα Τρίτη (19/7), για να χαρτογραφήσει την περιοχή, όπου συνετρίβη το Αntonov, κοντά στην Καβάλα, με στόχο να εντοπίσει πυρομαχικά που διασκορπίστηκαν από το φορτίο του αεροσκάφους.
Από την ισχυρή έκρηξη τα βλήματα έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα 500 και πλέον μέτρων μακρυά μέσα στα χωράφια.
Αναζητούν τα αίτια της πτώσης
Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν τόσο από τους χειρισμούς του πιλότου του μοιραίου αεροσκάφους όσο και για τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του.
Οι ειδικοί ξεκινούν τις έρευνες και σε αυτό το πεδίο, καθώς πλέον έχουν στα χέρια τους το μαύρο κουτί του αεροσκάφους, το οποίο εντόπισαν οι πυροτεχνουργοί μέσα στα συντρίμια.
Το αεροπλάνο θα μπορούσε να προσγειωθεί πέντε λεπτά νωρίτερα πριν συντριβεί στην Καβάλα, ανέφερε ο δήμαρχος Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης και εν ενεργεία κυβερνήτη της Πολιτικής Αεροπορίας, Γρηγόρης Κωνσταντέλος.
Τα βασικά σενάρια που ερευνούν οι ειδικοί είναι:
- Η πυρκαγιά με απώλεια 2 κινητήρων
- Πολλαπλή απώλεια οργάνων που προκάλεσε την απώλεια ύψους
- Έλλειψη λαδιών που μπορεί να προκάλεσε την πυρκαγιά
- Δεν ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυροπροστασίας
Στην φωτιά που εκδηλώθηκε οι πυροσβεστήρες είτε δεν λειτούργησαν, είτε δεν μπόρεσαν να σβήσουν την φωτιά με αποτέλεσμα να επεκταθεί και στον άλλο κινητήρα, άρα το αεροσκάφος να κατέπεσε φλεγόμενο, σημείωσε ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, αντιπτέραρχος ε.α.
Είναι πιθανό ο χειριστής του Antonov να θεώρησε αρχικά πως η βλάβη στο αεροσκάφος είναι ελεγχόμενη και για αυτό να ζήτησε να επιστρέψει στην Σερβία, αλλά μέσα λίγα λεπτά η κατάσταση να επιδεινώθηκε δραματικά.
Το αεροπλάνο στις 22:37 δήλωσε ότι επιστρέφει πίσω στην Σερβία, έκανε την αναστροφή,ξεκίνησε την επιστροφή για την Σερβία, αλλά πέντε λεπτά αργότερα, η κατάσταση η οποία υπήρχε κλιμακώθηκε. Δηλαδή αν η φωτιά έσβησε και επανήλθε, ζήτησε έκτακτη προσγείωση στην Καβάλα, τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αεροναυπηγός, Φαίδων Καραϊωσηφίδης.
Υπάρχει μάλιστα η περίπτωση η φωτιά να μην ήταν μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά με αποτέλεσμα από τους καπνούς να δημιουργηθούν αναθυμιάσεις και οι χειριστές να μην πρόλαβαν να φορέσουν μάσκα και να λιποθυμήσουν, σημείωσε ο κ. Ιατρίδης.
Και εδώ προκύπτει πλήθος ερωτημάτων για τις ενέργειες του πιλότου:
Τα αναπάντητα ερωτήματα
- Τι βλάβη αντιμετώπισε;
- Γιατί αρχικά θέλησε να επιστρέψει στη Σερβία;
- Γιατί δεν πήγε στο κοντινότερο αεροδρόμιο της Λήμνου;
- Γιατί χάθηκε η επαφή με τον πύργο ελέγχου για 2 λεπτά;
Όπως ανέφερε ο κ. Κωσταντέλος προκαλεί απορία το γεγονός πως ο πιλότος αντί να πάει στη Λήμνο, μια απόσταση 32 μιλίων πάνω από την θάλασσα και πτήσης έξι λεπτών, επέλεξε να πάει στην Χρυσούπολη της Καβάλας, περνώντας πάνω από μεγάλο ορεινό όγκο, αυτό του Παγγαίου σε μια πτήση διπλάσιου χρόνου. Από την στιγμή που εκπέμπει may day, o πιλότος επιλέγει σε ποιο αεροδρόμιο θα προσγειωθεί.
Πώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί
Την ίδια ώρα, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου για την τύχη της παραγωγής και των καλλιεργημένων εκτάσεων, εντός των οποίων έχει καταπέσει το μοιραίο αεροσκάφος ή βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, που έχει αποκλειστεί. Ο αποκλεισμός αυτός δεν επιτρέπει καμία πρόσβαση στις καλλιεργημένες εκτάσεις για καμία γεωργική εργασία.
Ο δήμαρχος Παγγαίου είναι, ωστόσο, απόλυτα σαφής: «δυστυχώς όλες αυτές οι σοδειές έχουν καταστραφεί, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Εξάλλου, από όπου περνάνε οι ομάδες των πυροτεχνουργών είναι λογικό ότι καταστρέφουν τις σοδειές προκειμένου να ερευνήσουν το έδαφος. Οπότε, το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει είναι από ποιον φορέα και πώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Οπότε από μέρους του δήμου θα προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια και θα κινήσουμε εκείνες τις διαδικασίες προκειμένου να μπορέσουν οι αγρότες της περιοχής να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν από τον φορέα που θα αποφασιστεί από τις εμπλεκόμενες αρχές».
Πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης
Τρία 24ωρα μετά την πτώση του μοιραίου Αντόνοφ έχει πλέον αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση και υδροδότηση όλων των οικισμών πέριξ του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, αυτό κατέστη δυνατό με τη συνεργασία του στρατού και των τεχνικών συνεργείων της ΔΕΔΔΗΕ, που κατάφεραν να μπουν στην επίμαχη περιοχή της πρόσκρουσης και να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστη το δίκτυο».
Ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνει λόγο για μια πρωτοφανή και δραματική κατάσταση που βίωσε η τοπική κοινότητα των Αντιφιλίππων και του Παλαιοχωρίου, την οποία τόσο ο δήμος Παγγαίου όσο και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προσπάθησα να διαχειριστούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να δοθούν λύσεις και να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις.
Γιορτή καλαμποκιού στους Αντιφιλίππους
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και κάτω από αυτές τις συνθήκες, η τοπική κοινότητα Αντιφιλίππων ετοιμάζεται το Σάββατο 23 Ιουλίου να διοργανώσει την ετήσια Γιορτή Καλαμποκιού, που πραγματοποιείται τα τελευταία 18 χρόνια.
Μετά την αναγκαστική διακοπή τριών ετών, λόγω της πανδημίας, ο πολιτιστικός και μορφωτικός σύλλογος Αντιφιλίππων θα γιορτάσει τη φετινή σοδειά του καλαμποκιού που παράγει η περιοχή με ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι, δίνοντας την ευκαιρία σε κατοίκους και επισκέπτες να αποφορτιστούν από μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που βίωσαν τις τελευταίες μέρες.
Τραγική ειρωνεία είναι ότι το Antonov κατέπεσε σε αγροτεμάχιο με καλλιέργεια καλαμποκιού.