20:55
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:55
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τι είναι το ψηφιακό βιβλιάριο παιδιού – Πώς θα λειτουργεί το μητρώο εμβολιασμού

Λάπτοπ και στηθοσκόπιο / Φωτογραφία: Pixabay

Λάπτοπ και στηθοσκόπιο / Φωτογραφία: Pixabay

11.04.2022
19:01
Τελευταία ενημέρωση: 11/04/2022 • 22:23
Καθιερώνεται το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας παιδιών

Ψηφιακό βιβλιάριο Υγείας θα έχουν πλέον τα παιδιά, ενώ παράλληλα ψηφιοποιείται και το Ατομικό Δελτίο Υγείας που απαιτείται για την εγγραφή των μαθητών στο σχολείο, ενώ δημιουργείται και Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων.

Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού

Σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση, η αναπτυξιακή πρόοδος του παιδιού από την στιγμή που γεννιέται καταγράφεται σε έγχαρτα βιβλιάρια, με χειρόγραφες καταχωρήσεις των παιδιάτρων.

Πλέον, με την ψηφιοποίηση του βιβλιαρίου υγείας, όλη η διαδικασία θα καταγράφεται ηλεκτρονικά από τον παιδίατρο μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα είναι προσβάσιμη από τους γονείς μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet.

Με τον τρόπο αυτό, η καταγραφή της αναπτυξιακής προόδου του παιδιού συστηματοποιείται, περιλαμβάνοντας όλα τα ιατρικά δεδομένα τα οποία πρέπει να καταχωρούνται από τον παιδίατρο για κάθε ηλικιακή κατηγορία.

Περαιτέρω, εξαλείφεται ο κίνδυνος απώλειας των δεδομένων σε περίπτωση που το βιβλιάριο χαθεί ή καταστραφεί.

Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων

Μέχρι σήμερα, η οργάνωση των βασικών παιδιατρικών εμβολίων γινόταν αποκλειστικά με προφορική συνεννόηση μεταξύ γιατρού και γονέων, χωρίς να καταγράφεται ψηφιακά η διενέργεια των συγκεκριμένων εμβολιασμών.

Η πρακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να μην διαθέτει δεδομένα για το πόσα παιδιά έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια.

Με το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά ένα πλήρες σύστημα οργάνωσης των βασικών παιδιατρικών εμβολιασμών. Μέσα από το σύστημα θα παρέχονται επιπλέον δυνατότητες για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα:

  • οι γονείς θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις για το πότε το παιδί τους πρέπει να κάνει ένα εμβόλιο, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού για Παιδιά και Εφήβους, και
  • γονείς και παιδίατροι θα έχουν πρόσβαση στο ιστορικό εμβολιασμών, για άμεση αξιολόγηση του ιστορικού του παιδιού.

Περαιτέρω, μέσα από το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων θα πιστοποιείται για ποιες ασθένειες έχει εμβολιαστεί ένα παιδί, πότε και από ποιον γιατρό εμβολιάστηκε. Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται εφικτή η εποπτεία υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού για Παιδιά και Εφήβους με δεδομένα ακριβείας, ώστε:

  • να παρακολουθούνται οι δείκτες επιδημιολογικής αξιολόγησης και
  • να διαμορφώνονται αντίστοιχα οι πολιτικές υγείας.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, αρχικά ο παιδίατρος θα εκδίδει μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τη συνταγή για κάθε εμβόλιο και στη συνέχεια οι γονείς θα εκτελούν τη συνταγή στο φαρμακείο.

Μόλις διενεργείται ο εμβολιασμός, ο παιδίατρος θα καταχωρίζει την πράξη στο Μητρώο και αυτόματα θα προγραμματίζονται τυχόν επόμενες δόσεις, με τους γονείς να λαμβάνουν αντίστοιχες ενημερώσεις μέσω SMS και e-mail. Όλες οι σχετικές πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες και στην εφαρμογή MyHealth.

Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή

Πρόκειται για ένα ακόμα φυσικό έγγραφο το οποίο ο γονέας έπρεπε να προσκομίζει με αυτοπρόσωπη παρουσία για την εγγραφή του παιδιού του στο σχολείο. Πλέον η διαδικασία έκδοσής του ψηφιοποιείται, διευκολύνοντας γονείς και παιδιάτρους.

Ειδικότερα, ο παιδίατρος θα ξεκινά την ψηφιακή έκδοση της βεβαίωσης εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του παιδιού. Στη συνέχεια, θα καλείται να συμπληρώσει όλα τα πεδία της φόρμας, εισάγοντας τα στοιχεία που συνέλεξε κατά την εξέταση (ιατρικό ιστορικό, βάρος, ύψος, εμβολιαστική κάλυψη, λοιπές ιατρικές εξετάσεις κλπ) και τις πληροφορίες για το σχολείο. Επιπλέον, θα υφίσταται η δυνατότητα να αιτηθεί γνωμάτευση και από γιατρό άλλης ειδικότητας σε περίπτωση που ο παιδίατρος το κρίνει απαραίτητο.

Πλεύρης: «Πρώτη φορά η χώρα αποκτά Μητρώο Εμβολιασμού»

«Πρώτη φορά η χώρα αποκτά Μητρώο Εμβολιασμού και θα μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα δεδομένα για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Ουσιαστικά, το πρώτο Μητρώο Εμβολιασμού που απέκτησε το κράτος ήταν για τον Covid-19. Κάνουμε την κρίση ευκαιρία και θεσμοθετούμε τα Μητρώα, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τα υλοποιούμε με ψηφιακό τρόπο», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Πιερρακάκης: Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα

«Με το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων, το ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για τη βελτιστοποίηση της πρόληψης και της οργάνωσης στοχευμένων πολιτικών υγείας. Ο σχεδιασμός αυτών των υπηρεσιών, βασίζεται στην δέσμευσή μας ότι θα αξιοποιήσουμε όσα μάθαμε από το emvolio.gov.gr σχετικά με την οργάνωση τέτοιου είδους εφοδιαστικών αλυσίδων» είπε από την πλευρά του ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η σημερινή παρουσίαση των παραπάνω υπηρεσιών στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί έκφανση αυτού ακριβώς του στόχου – και, μάλιστα, για μια κατεξοχήν ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, δηλαδή τα παιδιά. Η φιλοσοφία μας ήταν εξαρχής πολιτοκεντρική και επικεντρωμένη στη δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών που θα επιτρέπουν στους πολίτες να φροντίζουν την υγεία τους ευκολότερα και αποτελεσματικότερα», επεσήμανε ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

Με το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας θα έχουμε πολύτιμα στοιχεία ιατρικής φύσεως, τα οποία θα λύσουν μεγάλες ερευνητικές ανάγκες

Λιβάνιος: «Με το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας θα έχουμε πολύτιμα στοιχεία ιατρικής φύσεως

«Με το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας θα έχουμε πολύτιμα στοιχεία ιατρικής φύσεως, τα οποία θα λύσουν μεγάλες ερευνητικές ανάγκες που υπάρχουν. Ανάπτυξη παιδιών, ύψη, βάρη, παιδική παχυσαρκία, πράγματα τα οποία πλέον θα είναι όλα ψηφιακά. Θα ξέρουμε για παράδειγμα ποιο είναι το μέσο ύψος των αγοριών 2 ετών ή το μέσο βάρος. Με αυτό μπορεί να γίνει στρατηγική ολόκληρη από το Υπουργείο Υγείας πλέον, προκειμένου να εντοπιστούν οι βασικές νόσοι», ανέφερε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος Υφυπουργός για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο Θοδωρής Λιβάνιος.

Σημειώνεται ότι οι τρεις νέες αυτές υπηρεσίες παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση