00:11
14/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:11
14/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Προσωπικός γιατρός: Το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα ξεκινήσουν οι εγγραφές για τα παιδιά

Γιατρός εξετάζει ένα παιδί / Φωτογραφία: Eurokinissi

Γιατρός εξετάζει ένα παιδί / Φωτογραφία: Eurokinissi

25.09.2022
13:40
Τελευταία ενημέρωση: 25/09/2022 • 19:05
Στόχος ο Προσωπικός Γιατρός να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2023 για τον ενήλικο πληθυσμό και το πρώτο εξάμηνο του 2023 για τα παιδιά

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε για το σύστημα «Προσωπικός γιατρός», την επέκτασή του και για τα παιδιά, την πορεία της πανδημίας αλλά και τους ανεμβολιαστούς υγειονομικούς.

Αρχικά ο Θάνος Πλεύρης, δήλωσε το πρωί της Κυριακής (25/09) ότι οι εγγραφές των πολιτών σύστημα «Προσωπικός γιατρός» ξεπέρασαν τα 4 εκατ., έναν στόχο που αναμενόταν να επιτευχθεί στα τέλη της χρονιάς.

Σύμφωνα με όσα είπε στο MEGA ο υπουργός Υγείας, στο σύστημα έχουν ενταχθεί 3.250 γιατροί και συγκεκριμένα στις ειδικότητες της παθολογίας, των γενικών και οικογενειακών γιατρών η συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών άγγιξε το 30%, με τον ίδιο να σχολιάζει πως υπάρχουν περιθώρια για να αυξηθεί η συμμετοχή.

Προσωπικός Γιατρός
Γιατρός / Φωτογραφία: Unsplash

Στόχος ο Προσωπικός Γιατρός να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2023

«Όλες οι χώρες έχουν ένα σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας. Η πανδημία μας έδειξε ότι πολλοί συμπολίτες μας επειδή δεν έχουν κάποιον να τους συμβουλέψει, πάνε στα νοσοκομεία ακόμα και όταν δεν χρειάζεται. Το 55% των εξωτερικών ιατρείων στα νοσοκομεία είναι άνθρωποι που εάν είχαν ένα γιατρό να τους πει τι να κάνουν δεν θα πήγαιναν», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ένα σύστημα όπου ο πολίτης δεν θα πληρώνει τίποτα και θα μπορεί να έχει ένα γιατρό όχι όταν είναι ασθενής, αλλά όντας υγιής», διευκρίνισε ο υπουργός σχετικά με τον Προσωπικό Γιατρό.

Μία γιατρός - «Προσωπικός γιατρός»
Μία γιατρός / Φωτογραφία: Unsplash

Όπως διευκρίνισε ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι ο Προσωπικός Γιατρός να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2023 για τον ενήλικο πληθυσμό και το πρώτο εξάμηνο του 2023 για τα παιδιά.

«Δεν είμαστε στην ίδια φάση με πέρυσι για την πανδημία»

Όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι οι νοσηλείες φέτος είναι πολύ χαμηλές συγκριτικά με πέρυσι με τον ίδιο να εξηγεί ότι σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι λιγότερο νοσηρές μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός του πληθυσμού, ο οποίος ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και τα αντιικά φάρμακα.

«Παρακολουθούμε και βλέπουμε ότι θα έχουμε αύξηση και σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, που δύο χρόνια τις είχαμε ξεχάσει λόγω πανδημίας. Θα υπάρξει και επόμενο κύμα και αύξηση στις νοσηλείες, όπως γίνεται κάθε χειμώνα, αλλά δεν φαίνεται ότι θα είμαστε στην ίδια φάση με πέρυσι», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Γιατροί και νοσηλευτές έξω από νοσοκομείο
Γιατροί και νοσηλευτές έξω από νοσοκομείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ερωτηθείς, δε, για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή ο Θάνος Πλεύρης σημειώσε ότι το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να επανεξετάσει το μέτρο στα τέλη του 2022 τονίζοντας πως οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση την πορεία της πανδημίας.

«Η προσωπική μου θέση, που την λέω και δεν είναι πολιτικά ευχάριστη, άνθρωποι που δεν εμβολιάζονται και ανήκουν στο ΕΣΥ δεν θα έπρεπε να παραμείνουν» δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Θεμιστοκλέους: «Δεν θα επιβληθεί πρόστιμο στους πολίτες που δεν βρίσκουν Προσωπικό Γιατρό να εγγραφούν»

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έδωσε διευκρινίσεις για το σύστημα «Προσωπικός Γιατρός».

Όπως σημείωσε, οι γιατροί αυτή τη στιγμή καλύπτουν το 70% της χώρας, προσθέτοντας ωστόσο ότι η γεωγραφική κατανομή τους δεν είναι καλή.

Τα προβλήματα, όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, παρατηρούνται κυρίως «στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, σε ακόμα δυο-τρεις  πόλεις και στα νησιά κυρίως του Νοτίου Αιγαίου», και για αυτό το λόγο ανακοίνωσε πως θα ανοίξουν και άλλες ειδικότητες.

Χτίζουμε ένα νέο θεσμό και είναι λογικό να χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να λειτουργήσει, υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφέροντας ότι «τα πρώτα καλά δείγματα θα τα έχουμε από τον Ιανουάριο του 2023 και σε ένα χρόνο από σήμερα οι πολίτες θα πάρουν την φροντίδα που χρειάζεται».

Όπως είπε 3.200 γιατροί έχουν ενταχθεί στον πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν πρόστιμα μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί πρόστιμο σε όσους δεν βρίσκουν γιατρό να εγγραφούν.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό θα διαρκεί 30 λεπτά, για να συμπληρωθεί ο ηλεκτρονικός του φάκελος.

Τόνισε ότι δεν αλλάζει η σχέση του πολίτη με τον γιατρό, καθώς και ότι ο προσωπικός γιατρός είναι μια έξτρα παροχή. «Ο πολίτης μπορεί να μείνει στον γιατρό που ήδη έχει», σημείωσε και τόνισε ότι δεν μπλοκάρεται η συνταγογράφηση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ακόμα ότι όποιος δεν έχει βρει γιατρό, να περιμένει. Όπως είπε θα βρεθούν γιατροί τους επόμενους μήνες, δεν χρειάζεται να κάνει τώρα εγγραφή και δεν θα μπει κανένα πρόστιμο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση