17:11
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:11
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πρόσφυγες από την Ουκρανία στην Ελευσίνα – «Επαγγελματική ταυτότητα» σε Ουκρανούς ζητά ο ΒΕΠ

Πρόσφυγες από την Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόσφυγες από την Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

17.03.2022
18:01
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2022 • 21:01
Η δομή της Ελευσίνας έτοιμη να ανοίξει για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Στην Ελευσίνα θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η δομή διαθέτει συνολικά 150 θέσεις φιλοξενίας και μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε ασυνόδευτα παιδιά άλλων εθνικοτήτων, τα οποία έχουν μεταφερθεί σε άλλες δομές ασυνόδευτων.

Η δομή της Ελευσίνας είναι η τρίτη δομή που υποδέχεται Ουκρανούς, μετά τις δομές Σιντικής (για βραχεία διαμονή) και Σερρών.

Το υπουργείο σημειώνει ότι ανάλογα με τις ροές θα υπάρξει διάθεση και επιπλέον κλινών.

ΒΕΠ: Ζητά τη δημιουργία «επαγγελματικής ταυτότητας» προσφύγων

Τη δημιουργία «επαγγελματικής ταυτότητας» προσφύγων από την Ουκρανία και προσβάσιμης σε επιχειρήσεις και Επιμελητήρια πλατφόρμας αναζήτησης τεχνιτών ζήτησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Την καταγραφή και της επαγγελματικής ιδιότητας των προσφύγων κατά την είσοδό τους στη χώρα μας για τη δημιουργία «επαγγελματικής ταυτότητας» με την παράλληλη δημιουργία μίας προσβάσιμης πλατφόρμας σε επιχειρήσεις και Επιμελητήρια για εξεύρεση τεχνιτών, ζήτησε με επιστολή του προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Παναγιώτη Μηταράκη, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιώργος Παπαμανώλης – Ντόζας, ως θεσμικός εκπρόσωπος και σύμβουλος της Πολιτείας, που παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις επιχειρήσεις – μέλη του με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννά και η ουκρανική κρίση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, στην επιστολή, μεταξύ άλλων, σημειώνονται τα εξής:

«Η Ευρώπη μπήκε σε μια δύσκολη εποχή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, φέρνει επιπλέον προβλήματα, τα οποία σε συνδυασμό με τις συνέπειες της COVID 19 κρίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Αν υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, θα καταφύγουν στην ΕΕ πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Με έναν σημαντικό αριθμό προσφύγων που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία, θα πρέπει να προφυλαχθούμε και από ενδεχόμενη εργαλειοποίησή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα πρέπει να υποτιμάται η αυστηρότητα με την οποία η ΕΕ και τα κράτη – μέλη της είναι έτοιμα να δράσουν.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, ως θεσμικός εκπρόσωπος και σύμβουλος της Πολιτείας, παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις επιχειρήσεις – μέλη του με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννά και η ουκρανική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε να γίνεται καταγραφή και της επαγγελματικής ιδιότητας των προσφύγων κατά την είσοδό τους στη χώρα. Να δημιουργηθεί δηλαδή η «επαγγελματική ταυτότητα» του πρόσφυγα έτσι ώστε να μπορούν να αναζητηθούν μέσα από μία προσβάσιμη, σε επιχειρήσεις και Επιμελητήρια, πλατφόρμα και να απορροφηθούν σε ελληνικές επιχειρήσεις λόγω έλλειψης εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού στη χώρα μας.

Με αυτό τον τρόπο θα γίνει ομαλά η ένταξη τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας και θα αποφευχθούν άλλες δυσμενείς εξελίξεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες προκλήσεις σε ένα ήδη επισφαλές περιβάλλον μετά την πανδημία Covid 19».

Διαθέσιμη η φόρμα αιτήματος στέγασης για άτομα από την Ουκρανία

Ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής φόρμας αιτήματος στέγασης που αφορά αποκλειστικά εκτοπισθέντα άτομα από την Ουκρανία. Η εν λόγω φόρμα είναι διαθέσιμη, εφεξής, σε ελληνική, αγγλική και ουκρανική γλώσσα στον ειδικό σύνδεσμο, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στη φόρμα καταγράφονται τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος, καθώς και οι διαθέσιμοι τρόποι επικοινωνίας, από όσους επιθυμούν να αιτηθούν στέγασης στη χώρα μας. Αμέσως μετά την υποβολή του αιτήματος στέγασης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση του αιτούντος.

Επισημαίνεται ότι λειτουργεί ειδική ιστοσελίδα ενημέρωσης (migration.gov.gr/ukraine), διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ([email protected]) καθώς και τηλεφωνική γραμμή (213 162 9600, καθημερινά 07.00 – 22.00. Πληροφορίες μέσω τηλεφώνου σε αγγλικά, ουκρανικά, ελληνικά).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση