Quantcast
20:21
04/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:21
04/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο μετά το Πάσχα, τι θα ισχύει αν υπάρχουν κρούσματα

Μαθητές σε σχολείο / Φωτογραφία: Eurokinisi

Μαθητές σε σχολείο / Φωτογραφία: Eurokinisi

20.04.2022
12:39
Τελευταία ενημέρωση: 20/04/2022 • 15:03
Πώς θα γίνει επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα,

Η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην επιστροφή των μαθητών στο σχολείο μετά τις διακοπές του Πάσχα, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι και στα σχολεία μπαίνουμε σε μια νέα φάση και μετά το Πάσχα, σελφ τεστ θα γίνονται μόνο σε όσα παιδιά έχουν συμπτώματα.

Χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε «αν έχουμε ένα παιδί που διαγιγνώσκεται με covid θα πραγματοποιείται τεστ σε όλους τους συμμαθητές τους, την 1η και την 4η ημέρα». Μάλιστα συμπλήρωσε πως τα συγκεκριμένα test για τους μαθητές θα είναι δωρεάν.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς αν οι μαθητές έχουν συμπτώματα

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι γονείς των μαθητών που έχουν συμπτώματα κορωνοϊού. «Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει συμπτώματα, θα πρέπει οι γονείς να τα κρατούν στο σπίτι. Επειδή υπάρχουν ιώσεις θα πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο και θα κάνουν τεστ για Covid αν υπάρχει τέτοια σύσταση από τον γιατρό. Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών από τη στιγμή που έπεσε ο πυρετός».

Μαθητές σε σχολείο
Μαθητές σε σχολείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Θ. Ζαούτης: Αποκλιμάκωση σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, έκανε λόγο για βελτιωμένη εικόνα σε όλους τους πανδημικούς δείκτες.

O καθηγητής επεσήμανε πως η διασπορά οφείλεται στο νέο στέλεχος της Όμικρον υποομάδα ΒΑ.2, ωστόσο παρατηρείται βελτιωμένη εικόνα στα λύματα, καθώς και αποκλιμάκωση στα κρούσματα.

Κατά τον κ. Ζαούτη, πλέον το επίκεντρο στρέφεται σε άλλους δείκτες και όχι στον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων. «Σημαντικός δεικτης οι νεες εισαγωγες. Έχουμε δει 20% μείωση στις νοσηλείες σε μία εβδομάδα και 37% στις νέες νοσηλείες».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ υποστήριξε πως παρατηρείται μείωση στον απόλυτο αριθμό θανάτων, με τη χώρα «να βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε υπερβάλλουσα θνητότητα».

O κ. Ζαουτης, εξήγησε πως το σύστημα καταγραφής θανάτων δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμο με βάση τους αριθμούς, καθώς δεν είναι ενιαία η καταγραφή τους σε όλες τις χώρες, εξαρτάται από το στάδιο της πανδημίας στο οποίο βρίσκεται κάθε χώρα και τέλος οι προγνωστικοί παράγοντες είναι διαφορετικοί.

Πλεύρης: «Μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας, αυτής της συνύπαρξης με τον κορονοϊό»

Για μια νέα φάση της πανδημίας μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ενόψει των γιορτών του Πάσχα.

«Θεωρούμε ότι πλέον μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό. Τα μέτρα υπάρχουν χωρίς τη διαδικασία υποχρεωτικότητας», σημείωσε.

«Πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορονοϊό»

«Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid, όπως στην Κίνα. Πιστεύουμε στις πολιτικές όπου ενισχύοντας το ΕΣΥ, μπαίνουμε σε μια διαδικασία που οι δείκτες μας επιτρέπουν ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορονοϊό», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε.

Η χώρας βρέθηκε σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι «η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, βλέπουμε να μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ακόμα και οι σκληροί δείκτες – το βασικό στοιχείο είναι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας και η χώρα μας είχε χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ».

«Αυτό δεν μας κάνει να εφησυχάζουμε», υπογράμμισε ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση είναι «σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί…».

Αναλυτικά η τοποθέτηση Πλεύρη για την πανδημία

«Μετά από δυο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά μικρότερη νοσηρότητα, έχουμε εμβόλιο, 75% του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί ενώ παράλληλα λόγω της μεταδοτικότητας έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί και πλέον έχει τεχνογνωσία και φάρμακα, θα συνεχίσουμε την ενίσχυση του ΕΣΥ για να δομήσουμε ένα πιο ανθρωποκεντρικό σύστημα, θα το στηρίξουμε και με πόρους και παράλληλα μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας.

Μπαίνουμε στη φάση της συνυπαρξης με τον ιό.  Δεν πιστεύουμε στην λογική της zero covid που αποτυγχάνει.

Μπαίνουμε σε μια διαδικασία, σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό. Θα είναι δυναμικό, θα βλέπουμε πως πηγαίνει και θα προσαρμοζόμαστε.

Η χώρα μας βρέθηκε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.

Βλέπουμε να μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει επανέλθει η οικονομική ζωή του τόπου.

Ακόμη και οι σκληροί δείκτες το βασικό στοιχειό που μπορούμε να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες, και σε αυτούς η χώρα μας είχε χαμημλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν εφησυχάζουμε. Τα μέτρα που πήραμε είχαν σκοπό να μειώσουν τις απώλειες των ανθρώπων που χάσαμε από την πανδημία. Χάρη σε μια μεγάλη προσπάθεια η προσπάθεια ήταν η χώρα να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο»

 

 

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση