Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί» και σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας, τόνισε ότι ορισμένοι από τους σκληρούς δείκτες, κινούνται πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε. Για παράδειγμα σε ότι αφορά τις διασωληνώσεις αυτή τη στιγμή είναι περίπου 140 ενώ οι ειδικοί αρχικά είχαν προβλέψει ακόμη και 400 στο τέλος Ιουλίου.
Τα κρούσματα ακολουθούν πτωτική πορεία εδώ και 2 εβδομάδες είπε ο κ. Πλεύρης, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός νοσηλειών με τη διαφορά όμως ότι μιλάμε κυρίως για μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες οι οποίοι πάσχουν και από κάποια άλλα νοσήματα και έχουν και κορονοϊό. Πάντως ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι το φθινόπωρο περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων καθώς η κινητικότητα από τους ανοιχτούς χώρους θα μεταφερθεί σε κλειστούς.
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν μέτρα το φθινόπωρο, ο κ. Πλεύρης είπε ότι βούληση της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα, αλλά αυτό θα κριθεί και από την πορεία της πανδημίας. Το ίδιο ισχύει ως πρόθεση και για τα εμβόλια, χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι έχουν αποδειχτεί καθοριστικά για την αναχαίτιση της πανδημίας και η αναγκαιότητα τους κυρίως στις ευπαθείς ομάδες είναι δεδομένη.
Για το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών είπε ότι θα βρίσκονται σε αναστολή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου όπως έχει ειπωθεί και μέχρι τότε η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να επανεξετάσει το μέτρο.
Για το μέτρο του προσωπικού γιατρού που ξεκινάει από σήμερα, ο κ. Πλεύρης είπε ότι η σχετική πλατφόρμα θα έχει ανοίξει ως το απόγευμα για όλες τις Περιφέρειες εκτός από την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου. Οι γιατροί θα μπορούν να εγγράφονται έως τις 5 Αυγούστου εκτός των Περιφερειών που θα ανοίξει η πλατφόρμα αργότερα και μπορούν να εγγραφούν έως τος 31 Αυγούστου. Έτσι σε Αττική και νησιά Αιγαίου όπου ακόμη δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών, οι εγγραφές πολιτών ια ξεκινήσουν από την 1η Σεπτεμβρίου.
“Αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί στο σύστημα περίπου 3.000 γιατροί, αλλά θέλουμε ακόμη 1.500 – 2.000 για να είμαστε πλήρεις”, είπε ο κ. Πλεύρης. Οι εγγραφές των πολιτών θα γίνονται για όσους επιθυμούν και στα φαρμακεία και στα ΚΕΠ.
Σε ότι αφορά τους γιατρούς που θα εγγραφούν στο σύστημα, οι αποδοχές τους θα φτάνουν τα 60 έως 70 χιλιάδες ευρώ για εργασία μάξιμουμ 7 ώρες ημερησίως.
Τέλος και μεταξύ άλλων, σε ότι αφορά τους ανασφάλιστους πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται στον προσωπικό γιατρό, επιλέγοντας αρχικά γιατρούς σε Κέντρα Υγείας.
Λουκίδης: «Οι νοσηλείες είναι με κορονοϊό, όχι από κορονοϊό»
Για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού μίλησε ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί», όπου και εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε λόγο για «εποχή με αυξημένη δραστηριότητα», υπογραμμίζοντας ότι, «η διασπορά δε μεταφράζεται σε ανάλογο αριθμό νοσηλειών και θανάτων».
Σχετικά με τον αυξημένο αριθμό των επαναμολύνσεων, επεσήμανε ότι, «πολλές από τις επανομολύνσεις δεν έχουν την ίδια βαρύτητα με την πρώτη».
«Οι νοσηλείες αφορούν μεγάλα σε ηλικία άτομα, που εισέρχονται στο νοσοκομείο και με κορονοϊό κι όχι από κορονοϊό», τόνισε εξηγώντας ότι, οι πνευμονίες έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.
Τζανάκης: «Ίσως είναι το μεγαλύτερο κύμα πανδημίας που έχουμε περάσει»
«Υπάρχει μια τεράστια, κρυφή διασπορά στην κοινότητα, η οποία δεν αποτυπώνεται στα τεστ» δήλωσε για την εξάπλωση του κορονοϊού στην κοινότητα ο Nίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» τόνισε ότι αυτή την στιγμή «ίσως είναι το μεγαλύτερο κύμα (πανδημίας) που έχουμε περάσει». Ωστόσο όπως είπε το 6ο κύμα δεν συνοδεύεται από αύξηση των σκληρών δεικτών.
«Δεν με τρομάζει το φθινόπωρο» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφορικα με το τι θα αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση του ιού όταν τελειώσουν οι διακοπές και όλοι επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεπεράσουμε αυτό το κύμα που συνδέεται με χαλαρή συμπεριφορά στις διακοπές. Είμαι σίγουρος ότι τον Σεπτέμβριο θα πράγματα θα βρίσκονται σε ύφεση και θα είναι πολύ καλά», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.
Επαναμολύνσεις και αντιικά φάρμακα
Σχολιάζοντας το γεγονός της επαναμόλυνσης του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα ημέρες ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έλαβε τα αντιικά φάρμακα που προκαλούν το φαινόμενο του rebound, δηλαδη την επανεμφάνιση του ιού με πιο ήπια συμπτώματα.
«Δεν μας ανησυχεί. Είναι κάτι που είναι γνωστό στην ιατρική κοινότητα. Προφανώς είναι μια ιοφορία με μικρή τάση μεταδοτικότητας, αλλά δεν σχετίζεται με την επιδείνωση της υγείας αυτών των ανθρώπων», συμπλήρωσε. Και όπως είπε ο κ. Τζανάκης, «το μοριακό τεστ κάνει δεκαπέντε έως είκοσι ημέρες για να αρνητικοποιηθεί σε έναν άνθρωπο».
Σύμφωνα με τον ίδιο όσοι έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, μετα μέχρι στιγμής δεδομένα, προστατεύονται για χρονικό διάστημα έξι έως οκτώ εβδομάδων.
«Μη φανταστείτε ότι προστατεύεστε από τη μόλυνση 100% εάν υπάρξει μια επόμενη μετάλλαξη», πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Αναγκαία η τέταρτη δόση για τους άνω των 60 ετών
Ο ίδιος μιλώντας για τα εμβόλια τόνισε ότι «οι άνω των 60 ετών πρέπει να εμβολιαστούν τώρα. Δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα έχουμε τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο τα καινούργια εμβόλια και δεν είναι σίγουρο ότι προστατεύουν περισσότερο από τα υπάρχοντα εμβόλια». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού που έκανε λόγο για ισχυρή σύσταση για τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών.
Kαι όπως δήλωσε για όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες, «τα εμβόλια δεν προστατεύουν από την μόλυνση αλλά μετατρέπουν την βαριά νόσηση σε ένα απλό κρυολόγημα».
Αναφορικά με τον θεσμό του προσωπικού γιατρού που τίθεται σήμερα σε εφαρμογή ο κ. Τζανάκης δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει θέτοντας ωστόσο έναν προβληματισμό για τις χαμηλές αμοιβές των ιατρών και την πιθανότητα αυτό να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την υιοθέτηση του μέτρου.