10:42
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:42
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εξελίξεις στην υπόθεση Πισπιρίγκου: Οι αποκαλύψεις για την κεταμίνη ανατρέπουν τους ισχυρισμούς της 33χρονης – «Η ουσία χορηγήθηκε πριν την ανακοπή» (βίντεο)

Η Ρούλα Πισπιρίγκου με την Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο

Η Ρούλα Πισπιρίγκου με την Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο

01.05.2022
12:43
Τελευταία ενημέρωση: 01/05/2022 • 21:06
Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου και του θανάτου των τριών παιδιών της στην Πάτρα

Η αναισθησιολόγος Μαρία Μπούσουλα σχολίασε τις εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας, την ώρα που η Ρούλα Πισπιρίγκου βρίσκεται ήδη στις φυλακές Κορυδαλλού, κατηγορούμενη για την ανθρωποκτονία της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Εχθές, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι!» και έδωσε τη δική του απάντηση σχετικά με για την κεταμίνη που χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα από την Πάτρα.

Ο κ. Ηλιάδης δήλωσε συγκεκριμένα πως, «Τα φάρμακα που έχει αναφέρει ο δικηγόρος αφορούν δοσολογίες που περιγράφονται στο διάγραμμα επειγόντων φαρμάκων της μονάδας και δεν αφορούν σε φάρμακα που έλαβε η ασθενής.

Η Τζωρτζίνα είχε λάβει κεταμίνη μία φορά αυστηρά σε θεραπευτική δόση τα ξημερώματα της 14ης Απριλίου του 2021 και για τη διατήρηση της καταστολής ενώ βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένη και υποστηριζόμενη μηχανικά μέσω αναπνευστήρα κατά την προσπάθεια διάσωσης του εγκεφάλου της από το κυτταροτοξικό οίδημα που δημιούργησε η καρδιακή ανακοπή».

Η Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο
Η Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο

«Δίνεται αφού υπολογιστεί αυστηρά και καταγραφεί η δόση από τους Εντατικολόγους Παίδων στον χώρο της ΜΕΘ. Μετά την χρήση η αμπούλα καταγράφεται και υπογράφεται από τον ιατρό που την έδωσε. Την επόμενη μέρα ενημερώνεται το κεντρικό φαρμακείο το οποίο αντικαθιστά αμέσως την κεταμίνη έτσι ώστε η ποσότητα να παραμένει σταθερά στις 3 αμπούλες που φυλάσσονται στον χώρο κλειδωμένο μέσα στην εντατική μας», συνέχισε.

«Η συνταγογράφηση της κεταμίνης γίνεται πάντα ονομαστικά και αφορά αποκλειστικά τον συγκεκριμένο ασθενή. Ο δικηγόρος δεν πρόσεξε ότι το φάρμακο που αναφέρει δεν αφορά φάρμακα που έλαβε η Τζωρτζίνα, αλλά είναι καρτέλες που τοποθετήθηκαν στο κρεβάτι της ασθενούς τις ημέρες που πρωτομπήκε στην μονάδα, και δεν αφορούν συνταγογράφηση», κατέληξε.

«Η κεταμίνη είναι ένα φάρμακο στη φαρέτρα αναισθησιολόγων και εντατικολόγων»

«Η κεταμίνη χρησιμοποιείται τόσο στο χώρο του χειρουργείου όταν χρειάζεται, όσο και στη ΜΕΘ. Χρησιμοποιείται είτε για να καταστείλει έναν ασθενή για να διασωληνωθεί, είτε για να κρατήσουμε σε καταστολή έναν ασθενή, σε δόσεις που διατηρούν τις ζωτικές του λειτουργίες. Είναι ένα φάρμακο στη φαρέτρα αναισθησιολόγων και εντατικολόγων», σημείωσε η κ. Μπούσουλα.

«Τα φάρμακα που χορηγούνται στον ασθενή καταγράφονται με απόλυτη λεπτομέρεια. Ένα φάρμακο που χορηγείται 15 ημέρες πριν, μεταβολίζεται. Δε γίνεται να πήρε κάποιος πριν ένα μήνα ένα φάρμακο και να μην το έχει μεταβολήσει ακόμα», πρόσθεσε.

Η 33χρονη κατηγορούμενη με την Τζωρτζίνα και τη μικρότερη κόρη της
Η 33χρονη κατηγορούμενη με την Τζωρτζίνα και τη μικρότερη κόρη της

«Στη Τζωρτζίνα βρέθηκε η δραστική ουσία της κεταμίνης. Είτε προέρχεται από κτηνιατρικής χρήσης φάρμακα, είτε από παρεμπόριο είτε από την ιατρική, η δραστική ουσία είναι η ίδια», ανέφερε από την πλευρά του ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης.

«Όσο αυξάνονται οι δόσεις κεταμίνης, αυξάνεται και η πιθανότητα να προκαλέσεις αναπνευστική καταστολή»

«Στην ενδοφλέβια χορήγηση της κεταμίνης, η δοσολογία είναι 1-2 ml ανά χιλιόγραμμο βάρους. Στη Τζωρτζίνα μιλάμε για μια τεράστια δόση που χορηγήθηκε στο παιδί. Ακόμα και όσοι τη χορηγούμε όταν χρειάζεται, είμαστε σε εγρήγορση για τις παρενέργειές της, και την υποξαιμία. Όσο αυξάνονται οι δόσεις κεταμίνης, αυξάνεται και η πιθανότητα να προκαλέσεις αναπνευστική καταστολή», εξήγησε η κ. Μπούσουλα.

Ηλιάδη για Πισπιρίγκου: «Δεν υπήρξε ατυχηματική χορήγηση κεταμίνης στη Τζωρτζίνα»

«Οι παρενέργειες παρουσιάζονται σε χρόνια χορήγηση της κεταμίνης. Ο κάθε οργανισμός που θα λάβει το φάρμακο αντιδρά με διαφορετικό τρόπο. Μία ομάδα ανακοπής όταν καλείται να αντιμετωπίσει έναν ασθενή είναι μια εξειδικευμένη ομάδα με διακριτούς ρόλους. Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτή η ομάδα λειτουργεί υπό συνθήκες πίεσης.

Το να χορηγηθεί κάτι από ατύχημα είναι πολύ σπάνιο, έως μηδενικό. Ακόμα και να έγινε χορήγηση από ατύχημα, η υπολογιζόμενη δόση για να φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα στις τοξικολογικές, είναι πάρα πολλές αμπούλες. Η γνώμη μου είναι ότι από ατυχηματική χορήγηση δεν μπορεί να προέκυψε αυτό το θέμα», τόνισε η ίδια.

Η 9χρονη Τζωρτζίνα
Η 9χρονη Τζωρτζίνα

«Η ουσία χορηγήθηκε πριν το χρόνο της ανακοπής»

«Η δραστική ουσία βρέθηκε και στα ούρα του παιδιού. Η ουσία χορηγήθηκε πριν το χρόνο της ανακοπής. Ο μεταβολισμός, όσο έγινε, δείχνει ότι η χορήγηση προηγήθηκε προ του χρόνου της καρδιακής ανακοπής», τόνισε ο κ. Τσαντίρης.

Εν αναμονή των εξετάσεων της Ίριδας και της Μαλένας

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας μίλησαν στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο οι κ.κ. Γιάννης Μαρακάκης, δικηγόρος, και Δημήτρης Σούρας, ψυχίατρος.

Η αποστολή, τα επόμενα 24ωρα, από πανεπιστημιακό ιστοπαθολογικό εργαστήριο των Ιωαννίνων στους ιατροδικαστές της Αθήνας, Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλόγρηα, των «πλακιδίων» με τους ιστούς της καρδιάς της άτυχης Ίριδας που πέθανε υπό άγνωστες συνθήκες στις 21 Μαρτίου 2021 στην οικογενειακή κατοικία στην Πάτρα, θα αποτελέσει ένα από τα κύρια βήματα για την πλήρη διαλεύκανση της δραματικής υπόθεσης με τους θανάτους των τριών κοριτσιών της ήδη προφυλακισμένης Ρούλας Πισπιρίγκου, που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

«Η υπεράσπιση αναζητεί τεχνικά στοιχεία για να αποδείξει ότι υπάρχουν κενά στην αποδεικτική διαδικασία για το θάνατο της Τζωρτζίνας»

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Φαίνεται ότι είναι ένα πολύ καλά στημένο έγκλημα που οικοδομήθηκε σε κενά στην αλυσίδα του συστήματος από το θάνατο κιόλας του πρώτου παιδιού. Πρέπει να βασιζόμαστε στη λογική. Η πλευρά της υπεράσπισης αναζητεί στοιχεία τεχνικά, που έχουν να κάνουν με την ιατροδικαστική επιστήμη, ώστε να δείξει ότι υπάρχουν κενά σε ό,τι αφορά στην αποδεικτική διαδικασία για το θάνατο της Τζωρτζίνας και πώς συνδέεται με το χέρι τρίτου», σημείωσε ο κ. Μαρακάκης.

«Νομίζω ότι είναι καλά δεμένη αυτή η ιστορία. Το Ανθρωποκτονιών εργάζεται πυρετωδώς, ανακρίνει όσους πρέπει να μιλήσουν, οι ιατροδικαστές κατά τη γνώμη μου έχουν φτάσει σε πορίσματα και θα ανακοινωθούν, οπότε μένει μόνο να ακούσουμε το τελικό πόρισμα. Το δεύτερο θέμα είναι η παγερή ηρεμία και η αποστασιοποίηση των γονιών», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σούρας.

«Είχα κάνει έκκληση στην κ. Πισπιρίγκου να σιωπήσει, πιστεύοντας ότι θα ήταν η καλύτερη λύση και για την ίδια. Στο σύζυγο είπα ότι όταν έχεις τρία παιδιά που πεθαίνουν και δεν υπάρχει γονιδιακό πρόβλημα, πρέπει να αναρωτηθείς γιατί γίνεται αυτό το πράγμα και να το ψάξεις. Τώρα εμείς μιλάμε επειδή κάποιοι δεν ασχολήθηκαν από πριν. Αυτό που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι οι ζωγραφιές και τα λόγια της μικρής Τζωρτζίνας που βρέθηκαν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου
Η Ρούλα Πισπιρίγκου

«Πιθανό να ανοίξει το κατηγορητήριο για πλημμελήματα ακόμα και σε υπηρεσιακούς παράγοντες»

«Το κενό στο σύστημα, επειδή φαίνεται ότι μπήκαν πολλά πράγματα κάτω από το χαλί σε κρίσιμο χρόνο από υπηρεσιακούς παράγοντες, θεωρώ ότι θα υπάρξει αυτεπάγγελτη διαδικασία και πιθανόν να ανοίξει το κατηγορητήριο για πλημμελήματα ακόμα και σε υπηρεσιακούς παράγοντες», είπε ο κ. Μαρακάκης.

«Η γυναίκα αυτή, με την εξωστρέφεια που δείχνει, φαίνεται σα να ζει το όνειρό της. Αν δε διεκδικήσει το ακαταλόγιστο, είναι πολύ πιθανό να γράψει και βιβλίο για να εξαργυρώσει τη φήμη της», πρόσθεσε.

«Να μην τολμήσει κανείς να ζητήσει το ακαταλόγιστο»

«Αυτοί οι άνθρωποι ζουν τη διασημότητά τους, χωρίς να ξέρουν ότι είναι ήρωες του κακού. Η παρουσία μου στις τηλεοράσεις έχει αυτό το σκοπό. Να μην τολμήσει κανείς να ζητήσει το ακαταλόγιστο. Αυτή η τακτική πρέπει πλέον να εξαφανιστεί. Θέλω να πιστεύω ότι και αν ζητηθεί δε θα υπάρξει συνάδελφος που να γράψει τέτοια ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη», απάντησε ο κ. Σούρας.

«Η ανακρίτρια θα ζητήσει συμπληρωματική κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη»

«Είναι πολύ εύκολο να ανοίξει το κατηγορητήριο και για τον κ. Δασκαλάκη. Πιστεύω ότι η ανακρίτρια θα ζητήσει και συμπληρωματική του κατάθεση», τόνισε κλείνοντας ο κ. Μαρακάκης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση