Ελέγχθηκε η δασική φωτιά στη νότια Λέσβο, στα μεγάλα μέτωπα πάνω από τη Βρίσα στα δυτικά και στο χωριό Σταυρός στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Λέσβου, Ανδρέα Αξή.
Αυτή την στιγμή η φωτιά καίει μόνο στην περιοχή Ρογκάδα όπου και ξέσπασε η φωτιά στις 10 το πρωί του Σαββάτου και όπου επιχειρούν δασοπυροσβετικά αεροπλάνα. Όπως είπε ο κ. Αξής «ευχή όλων είναι οι αναμενόμενοι το απόγευμα άνεμοι να μην προκαλέσουν αναζωπυρώσεις».
Μυτιλήνη: Ζωοτροφές από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου στις δοκιμαζόμενες κοινότητες Σταυρού και Βρίσας
Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου παρέδωσε σήμερα Δευτέρα το μεσημέρι σημαντική ποσότητα ζωοτροφών στους προέδρους των δοκιμαζόμενων κοινοτήτων του Σταυρού και της Βρίσας μέσω της αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής Ασανούλας Γιαννή – Κοκκινέλλη.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι μέρος των ζωοτροφών (καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι, αλλά και ξηρά τροφή για σκυλιά και γάτες) να πέσει στα δάση για τα ζώα που δοκιμάζονται και αυτά από την πυρκαγιά που κατακαίει την περιοχή από το Σάββατο. Αλλά και σε σημεία εντός των δύο χωριών καθώς και στα Βατερά.
Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου τονίζεται ότι έχει εξασφαλιστεί αρκετή ποσότητα ζωοτροφών που μπορεί να διατεθεί όμως και στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι και μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος.
Πύργος: «Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά στην Ηλεία»
«Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή, Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας την ενημέρωση που έχει από την πυροσβεστική.
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτήν την στιγμή», επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι «σε δύο σημεία και συγκεκριμένα στις περιοχές Σκιλλουντία και Γρύλος επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα και μηχανήματα έργου της περιφέρειας, ώστε να αποκλειστεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων».
Ακόμη, όπως είπε, «οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν είναι ισχυροί και όπως έχω ενημερωθεί, πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση περίπου στα τέσσερα μποφόρ».
Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 160 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περισσότερα από 60 οχήματα, καθώς και οκτώ αεροπλάνα και ελικόπτερα, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειώνονται.
Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας: Ανησυχία και ερωτηματικά για τη συχνότητα των πυρκαγιών στην Ηλεία
Ανησυχία και ερωτηματικά για τη συχνότητα των πυρκαγιών στην Ηλεία διατύπωσε, σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στα Κρέστενα, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο.
Σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια, «ο Νεκτάριος Φαρμάκης ενημέρωσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ότι η Περιφέρεια κινητοποιήθηκε άμεσα με το σύνολο των δυνάμεών της και συνέδραμε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, παρείχε κάθε συνδρομή πολιτικής προστασίας, για την διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής». Παράλληλα, «ο Νεκτάριος Φαρμάκης επεσήμανε πως η συχνότητα των πυρκαγιών, που μάλιστα εκδηλώνονται σε πολλαπλά μέτωπα, δημιουργεί πολλά και βασανιστικά ερωτηματικά για ενδεχόμενες σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τις πύρινες εστίες, γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη».
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης μετά το τέλος της σύσκεψης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «στην Ηλεία, αυτή τη στιγμή, έχουμε περίπου το ένα τρίτο των πυρκαγιών της χώρας και αυτό μας προβληματίζει σοβαρά» προσθέτοντας: «Πρέπει όλοι να έχουμε το νου μας και να μην αφήνουμε κανένα περιθώριο σε ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν κίνδυνο».
Επίσης, ανέφερε ότι «χάρη στις τεράστιες προσπάθειες πολλών ανθρώπων, φαίνεται πως αποτράπηκε ο κίνδυνος για τις κατοικημένες περιοχές, όμως η καταστροφή που έχει επέλθει στο φυσικό περιβάλλον και τις καλλιέργειες, είναι μεγάλη και πολύ σημαντική».
Περισσότερα από 25.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά και 17.000 στα Βατερά της Λέσβου
Περισσότερα από 25.000 στρέμματα καμένης έκτασης είναι η πρώτη εκτίμηση της καταστροφής από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και αντίστοιχα περισσότερα από 17.000 στρέμματα από την πυρκαγιά στα Βατερά της Λέσβου. Στους χάρτες που παρήγαγε η υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) και δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ (επισυνάπτονται) απεικονίζονται οι καμένες εκτάσεις, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων. Θα ακολουθήσουν ακριβέστερες εκτιμήσεις, όταν υπάρχουν διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες (Sentinel-2), χωρίς ενεργά μέτωπα φωτιάς.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την προεκτίμηση της Ομάδας του ΕπαΔαΠ, στην πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου (ημερομηνία έναρξης πυρκαγιάς 21/07/2022) η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 2527,9 εκτάρια. Στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου (ημερομηνία έναρξης 23/07/2022), η καμένη έκταση εκτιμάται σε 1709,67 εκτάρια. Σήμερα, εξάλλου, θα εκτιμηθεί ακριβέστερα και η καμένη έκταση από την πυρκαγιά στην Πεντέλη (ημερομηνία έναρξης 19/07/2022), όπου η πρώτη εκτίμηση αναφερόταν σε 2429,83 εκτάρια.
Οι χάρτες των καμένων εκτάσεων αξιοποιούνται άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα κατά τόπους δασαρχεία, ώστε άμεσα να κηρύσσονται αναδασωτέες. Το ΕπαΔαπ αποτελεί συνεργασία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, η οποία χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Τα χαρτογραφικά δεδομένα των πυρκαγιών αναρτώνται στον σύνδεσμο http://fmrsvm.for.auth.gr/.
«Περισσότερες πυρκαγιές τον φετινό Ιούλιο»
Ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης, Ιωάννης Γήτας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως παρατηρείται ιδιαίτερη δραστηριότητα τον φετινό Ιούλιο και στατιστικά περισσότερες πυρκαγιές σε σχέση με προηγούμενα έτη. Όπως διευκρίνισε «σίγουρα έχουμε ξηρό καλοκαίρι, ειδικά στη Νότια Ελλάδα, ενώ τον Ιούνιο υπήρξαν και πρώιμοι καύσωνες, όμως τώρα έχουμε και μεγάλη πυρκαγιά στη βόρεια Ελλάδα, όπου τον Ιούνιο υπήρξαν βροχοπτώσεις». Πρόσθεσε, πάντως, ότι στο τέλος της περιόδου και όταν θα είναι διαθέσιμα τα συνολικά στατιστικά στοιχεία και το άθροισμα της συνολικής καμένης έκτασης θα μπορεί να αποτιμηθεί και η αποτελεσματικότητα των επιπρόσθετων μέτρων διαχείρισης κινδύνου που ελήφθησαν.
«Υπάρχει μόνιμη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και πλήρης αξιοποίηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και από τα δασαρχεία των χαρτογραφικών δεδομένων που παρέχουμε», σημείωσε.
Το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών – ΕπαΔαΠ στοχεύει στη δημιουργία υπηρεσιών, σχετικών με την πρόληψη αλλά και την εκτίμηση των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά από τους αρμόδιους φορείς στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών. Οι υπηρεσίες αυτές βασίζονται σε εξελιγμένες μεθόδους ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων μέσης ή υψηλής ευκρίνειας και δύναται να ενημερωθούν ή να εφαρμοστούν σε περιοχές που δεν υπάρχουν άλλα δεδομένα.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ΕΠαΔαΠ αναπτύσσονται: Υπηρεσία χαρτογράφησης τύπων καύσιμης ύλης, με δυνατότητα ανανέωσης του χαρτογραφικού προϊόντος όποτε και όπου χρειάζεται. Υπηρεσία αυτόματης χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων, η οποία παρέχει σε άμεσο χρόνο μετά την πυρκαγιά, την οριοθέτηση της καμένης έκτασης με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Υπηρεσία μεσοπρόθεσμης πρόβλεψης έναρξης δασικών πυρκαγιών, η οποία θα έχει δυνατότητα οχταήμερης πρόβλεψης.
«Δαδιά: Αναδάσωση ή φυσική αναγέννηση;»
Σε ό,τι αφορά τον βαθμό στον οποίο επλήγη το οικοσύστημα στη Δαδιά και τον ενδεδειγμένο χειρισμό που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την αποκατάστασή του, ο κ. Γήτας εξήγησε πως τα μέτρα λαμβάνονται κατά περιοχές. «Από επιτόπιες επισκέψεις πρέπει να δούμε τι κάηκε, να γίνει ζωνοποίηση του οικοσυστήματος, και σε κάποιες ζώνες μπορεί ο ενδεδειγμένος τρόπος να είναι η αναδάσωση, αλλού να γίνουν αντιπλημμυρικά κι αλλού να αναγεννηθεί φυσικά. Από τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς και το είδος του οικοσυστήματος που έκαψε προκύπτουν οι ζώνες και τα μέτρα χειρισμού», σημείωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ.
Σχετικά με τη σπάνια πανίδα που διαβιεί στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς διευκρίνισε πως ο βαθμός που θα επηρεαστεί από την καταστροφή που έχει συντελεστεί από την πυρκαγιά συναρτάται με το ενδιαίτημα κάθε είδους, τον χώρο που χρειάζεται να αναπαραχθεί και να επιβιώσει.
Σε ύφεση η φωτιά στην Αγία Γαλήνη Ηρακλείου
Σύμφωνα με το cretapost, «η φωτιά έχει καπνογόνα σημεία ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης».
Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν κανονικά 14 οχήματα με δεκάδες πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων καθώς και 1 εναέριο μέσο (ελικόπτερο τύπου Ericsson) από τα Χανιά.
Παράλληλα, ο Δήμος συνδράμει το έργο της κατάσβεσης με 3 υδροφόρες ενώ ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης ξεκαθαρίζει ότι η φωτιά καίει αγροτικές εκτάσεις (ελαιόδενδρα).
Σημειώνεται ότι ενώ αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν πως κινδυνεύουν σπίτια και κάτοικοι, πλέον πηγές ξεκαθαρίζουν σε κάθε τόνο ότι δεν τίθεται τέτοιος κίνδυνος.
Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση υπό το φόβο νέων αναζωπυρώσεων ακόμα και στα σημεία που έχει σβήσει πλήρως η φωτιά πλέον.
Κατεσβέσθη η πυρκαγιά στον Σκαραμαγκά Αττικής
Κατεσβέσθη η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στον Σκαραμαγκά Αττικής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά έκαιγε ξερά χόρτα και για την κατάσβεση της κινητοποιήθηκαν 24 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 8 οχήματα.