10:18
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:18
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Παύλος Φύσσας: 9 χρόνια συμπληρώνονται από την εν ψυχρώ δολοφονία του – Σήμερα η αντιφασιστική διαδήλωση μνήμης στο Κερατσίνι

Ο Παύλος Φύσσας / Φωτογραφία: Τwitter

Ο Παύλος Φύσσας / Φωτογραφία: Τwitter

18.09.2022
11:23
Τελευταία ενημέρωση: 18/09/2022 • 15:21
Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας

Ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός στην Αμφιάλη, χτυπημένος από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά σαν σήμερα, στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013.

Όπως αποδεικνύει η ιατροδικαστική έκθεση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ρουπακιάς χτύπησε δύο φορές τον 34χρονο αντιφασίστα μουσικό στην καρδιά εν ψυχρώ, με επαγγελματικές και υπολογισμένες κινήσεις.

Ο μουσικός της χιπ χοπ σκηνής, γνωστός με το ψευδώνυμο «Killah P.» έμελλε να εξελιχθεί σε σύμβολο του αντιφασιστικού κινήματος. Ο Παύλος Φύσσας γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979 στο Πέραμα από εργατική οικογένεια. Ο πατέρας του δούλευε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος και ο ίδιος μόλις τελείωσε το σχολείο είχε εργαστεί σε παρόμοιες δουλειές.

Ο Παύλος Φύσσας τραγουδάει
Ο Παύλος Φύσσας τραγουδάει / Φωτογραφία: Twitter

Η μουσική ήταν το πάθος του και μέσα από αυτήν περνούσε μηνύματά για το προσφυγικό, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια και τον Κάρλο Τζουλιάνι στις διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης το 2001 στη Γένοβα. Είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση, αν και δεν ανήκε σε κάποιο κόμμα, όπως είχε δηλώσει ο πατέρας του.

Το χρονικό της δολοφονίας

Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, ο Παύλος Φύσσας είχε πάει μαζί με την κοπέλα του σε μία καφετέρια του Κερατσινίου για να παρακολουθήσουν τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Παρί Σεν Ζερμέν για το Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί διαπληκτίστηκε με κάποια άτομα, τα οποία με τα κινητά τους κάλεσαν ενισχύσεις. Αυτό που αρχικά φάνηκε ως μία διαμάχη για το ποδόσφαιρο, στη συνέχεια έγινε αντιληπτό ότι είχε βαθύτερα πολιτικά κίνητρα, καθώς αυτοί που έσπευσαν στην καφετέρια ήταν μέλη των τοπικών οργανώσεων της «Χρυσής Αυγής».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία την επομένη της δολοφονίας, στις 23:57:42 δέχθηκε κλήση ότι μια ομάδα 50 ατόμων με ρόπαλα είχε συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Ιφιγένειας και της λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι και κατευθυνόταν σε κατάστημα-καφετέρια με την επωνυμία Κοράλι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ στις 23:59:19 ανατέθηκε σε μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ να μεταβούν στο σημείο.

Οι αστυνόμοι μετέβησαν στην καφετέρια, έξω από την οποία βρισκόταν πλήθος 30 ατόμων. Σύμφωνα με τα πορίσματα μίας έρευνας του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture του πανεπιστημίου Goldsmiths του πανεπιστημίου του Λονδίνου, που συγχρόνισε υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής και ηχητικά σήματα της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ, η πρώτη κλήση στην ομάδα ΔΙΑΣ έγινε στις 23:54:14 και τέσσερις μοτοσικλέτες με αστυνομικούς, οι ομάδες 408-01 «Κερατσίνι» και 410-01 «Πέραμα», έφτασαν στο σημείο στις 23:58:11.

Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν να ερευνήσουν το περιστατικό είδαν τον Παύλο Φύσσα να κείται αιμόφυρτος στο οδόστρωμα με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου 2013. Όσο είχε ακόμη τις αισθήσεις του, φέρεται να υπέδειξε τον 45χρονο Γιώργο Ρουπακιά, οδηγό φορτηγού, ως δράστη της εναντίον του επίθεσης, ο οποίος και συνελήφθη από τους αστυνομικούς.

H καταδίκη του Ρουπακιά και της Χρυσής Αυγής

Στις 7 Οκτωβρίου του 2020, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ένοχοι για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα -πέρα από τον Γιώργο Ρουπακιά- κρίθηκαν 15 από τους 18 κατηγορούμενους. Ειδικότερα, σχετικά με την υπόθεση Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι όλοι εκτός από Σαντοριναίο και Τσακανίκα λόγω αμφιβολιών. Ένοχοι κρίθηκαν οι Ιωάννης Άγγος, Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ιωάννης Καζαντζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Μάγδα Φύσσα δήλωσε: «Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου», Και το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από το Εφετειο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Η τριμελής έδρα (Μαρία Λεπενιώτη, Γεσθημανή Τσουλφόγλου και Ανδρέας Ντόκος) ανακοίνωσε την απόφασή της για κάθε υπόθεση ξεχωριστά, με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την απόπειρα ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τρίτη τη δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ και στη συνέχεια για την εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνση αυτής.

Η εκφώνηση της απόφασης ξεκίνησε με απόντες το σύνολο των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Κενό ήταν το εδώλιο και του καθ’ ομολογία δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, καθώς και των περισσοτέρων κατηγορουμένων.

Σήμερα η μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση μνήμης στο Κερατσίνι

Μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση μνήμης έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο Κερατσίνι, θλιβερή επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Η σημερινή πορεία είναι αποκορύφωμα των αντιφασιστικών εκδηλώσεων που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, όπως η μεγάλη συναυλία στα Λιπάσματα το Σάββατο το βράδυ. Αρχικά θα γίνει συγκέντρωση στις 17:30 το απόγευμα στο μνημείο του Παύλου Φύσσα, ενώ θα ακολουθήσει διαδήλωση με τελικό προορισμό το μνημείο στο Μπλόκο της Κοκκινιάς.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πολιτισμού «Παύλος Killah P. Φύσσας» θυμίζει τις επόμενες μέρες ξεκινάει η διαδικασία της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό.

Στο κάλεσμά του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ένατη επέτειος της δολοφονίας του Παύλου από τάγμα εφόδου της Χ.Α. συμπίπτει με την ουσιαστική έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, όπου δικάζονται οι εφέσεις των χρυσαυγιτών σε μια προσπάθεια ανάκλησης της ιστορικής πρωτόδικης απόφασης της 7ης Οκτωβρίου του 2020.

Εννέα χρόνια τώρα, η οικογένεια του Παύλου και οι άνθρωποι της στεκόμαστε περήφανα στο δημόσιο χώρο και μέσω κοινωνικών και πολιτισμικών δράσεων και παρεμβάσεων προσπαθούμε να ακολουθήσουμε το δρόμο που ο Παύλος και τόσοι άλλοι χαράξανε. Το δρόμο του αντιφασισμού, το δρόμο του κινήματος της Ζωής ενάντια σε εκείνο του θανάτου.

Οι εκδηλώσεις του αντιφασιστικού Σεπτέμβρη κάθε χρόνο -έτσι και φέτος- συνιστούν την κορύφωση αυτής της προσπάθειας μας, συνιστούν την πεμπτουσία της παρουσίας μας στο δημόσιο χώρο, συνιστούν την μεγάλη μας συλλογική συνεύρεση ενάντια στο φασισμό και όλες τις συμπεριφορές και αντιλήψεις που υφέρπουν στην καθημερινότητα μας και τον τροφοδοτούν.

Δεν εφησυχάζουμε, δεν ξεχνάμε!».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση