07:57
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:57
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τις παρακολουθήσεις: Προκαταρκτική έρευνα προανήγγειλε ο Ντογιάκος για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων

Ο Άρειος Πάγος / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Άρειος Πάγος / Φωτογραφία: Eurokinissi

05.08.2022
22:10
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2022 • 14:07
Ο κ. Ντογιάκος ωστόσο δεν θα εμπλακεί στην ουσία του θέματος με τις παρακολουθήσεις, αλλά για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων.

Recently updated on August 9th, 2022 at 02:07 pm

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων, καθώς μετά τις παραιτήσεις του Διοικητή της ΕΥΠ και του Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και τον πολιτικό σάλο που ακολούθησε, ο Άρειος Πάγος παρενέβη, προαναγγέλλοντας έρευνα για την υπόθεση.

Ο ίδιος ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος θα διενεργήσει ποινική προκαταρκτική έρευνα, όχι για την ουσία των καταγγελιών για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά για τη διαρροή των στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Η προκαταρκτική έρευνα θα διενεργηθεί για να αποκαλυφθεί από ποιόν ή ποιους διέρρευσε εκτός ΕΥΠ το υλικό των παρακολουθήσεων που φέρεται ότι έγιναν τόσο στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Όπως είναι γνωστό απαγορεύεται υλικό που υπάρχει στην ΕΥΠ να γνωστοποιηθεί σε τρίτα πρόσωπα.

Η έρευνα θα διενεργηθεί με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία αναφέρουν ότι στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη διέρρευσαν σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος
Ο Ισίδωρος Ντογιάκος /Φωτογραφία: Eurokinissi

Αυτοπρόσωπος ο κ. Ντογίακος θα διενεργήσει την έρευνα λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, που άπτεται, όπως διευκρίνιζαν ανώτατες εισαγγελικές πηγές, θεμάτων εθνικής ασφάλειας.

Πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη καταγγελίες για παρακολούθηση έχουν υποβληθεί και από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη οι οποίες επίσης θα ερευνηθούν για τη διαρροή των στοιχείων σχετικά με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Οι έρευνες για την ουσία των παρακολουθήσεων ήδη διενεργούνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Πρόκειται για ένα ακόμη στοιχείο στο ντόμινο εξελίξεων που έφερε η παραίτηση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, του Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις υποκλοπές και αποχωρεί διότι έχει δημιουργηθεί τοξικό κλίμα.

Ωστόσο, ο διοικητής των μυστικών υπηρεσιών ουσιαστικά αποπέμφθηκε με την κατηγορία ότι έκανε την παρακολούθηση -με άδεια εισαγγελέα- χωρίς να έχει ενημερώσει την κυβέρνηση. Όλα δείχνουν ότι θύμα ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Εξεταστική Επιτροπή ζητά ο Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θυμίζουμε πως ήταν εκείνος που κατέθεσε μήνυση για απόπειρα υποκλοπής, σε δήλωσή του επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ζήτησε εξεταστική επιτροπή προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν πολιτικές ευθύνες.

«Πριν από 10 ημέρες κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου μου σύμφωνα με τα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» σημείωσε νωρίτερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως μετά την παραίτηση του στενότερου συνεργάτη του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ, φαίνεται πως υπήρξε θύμα παρακολούθησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης
/ Φωτογραφία: Eurokinissi

«Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές» σημείωσε επίσης στην τηλεοπτική του δήλωση ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης για όσους η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα» κατέληξε.

«Όλα θα έρθουν στο φως», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

«Οι ηχηρές παραιτήσεις υπό το βάρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων αποτελούν ομολογία ενοχής και επιβεβαιώνουν τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το δικό του “watergate”. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς λίγο νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής, για την παραίτηση του Δημητριάδη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής. Και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει».

«Το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως» πρόσθεσε.

«Ναι» από την κυβέρνηση σε εξεταστική επιτροπή για το θέμα

Με γραπτή δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού σημείωσε πως η προσπάθεια του Γιώργου Γεραπετρίτη να επικοινωνήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη απέβη άκαρπη, σημείωσε πως η κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Παράλληλα, το Μαξίμου, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου δηλώνει πως δεν απορρίπτει ούτε το ενδεχόμενο σύστασης επιτροπής για το θέμα.

«Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες.»

Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί

ΜέΡΑ25

Το ΜέΡΑ25 προέβη σε ανακοίνωση σχετικά με τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέντος.

«Οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού ήταν να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του την Κρατική Ενημέρωση και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κινήσεις που θα ζήλευαν τα πιο κακόφημα ολοκληρωτικά καθεστώτα», υπογραμμίζει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του..

Σημειώνει ότι «η πρώτη κίνηση (μαζί με τις διάφορες “λίστες Πέτσα”) μας φιλοδώρησε τη θέση 108 στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου» και προσθέτει: «Η δεύτερη κίνηση εξελίσσεται σε βρόγχο για τον πρωθυπουργό, καθώς ένα παγόβουνο παρακρατικών παρακολουθήσεων λιώνει κάτω από τον ήλιο της ελάχιστης δημοσιογραφικής έρευνας που ξεφεύγει από την κυβερνητική μέγγενη».

«Ό,τι και να λέει η κυβέρνηση και οι “πηγές” της, προσπαθώντας να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες του πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στις υποκλοπές, και του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, έχουν να κάνουν με τις παράνομες παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις, μέσω λογισμικών όπως το Predator που η ίδια η Google εκτιμούσε με μεγάλη βεβαιότητα ότι το έχουν προμηθευτεί ελληνικοί κυβερνητικοί φορείς», σχολιάζει το ΜέΡΑ25 και καταλήγει:

«Ήρθε η ώρα ο κ. Μητσοτάκης να πληρώσει το τίμημα του υπερσυγκεντρωτισμού του. Η ευθύνη δεν νοείται να σταματά στους “από κάτω”. Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί. Άλλος δρόμος για τον πρωθυπουργό και την Μητσοτάκης Α.Ε. δεν υπάρχει, όταν αναδεικνύονται τόσο σοβαρά “παιχνίδια” με την ίδια τη Δημοκρατία».

Παρακολουθήστε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση