05:18
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:18
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αλλάζει όνομα η ευλογιά των πιθήκων – Ο ΠΟΥ θα την αποκαλεί στο εξής mpox

Εργαστήριο που εξετάζει ασθένειες, όπως ευλογιά των πιθήκων / Φωτογραφία: Unsplash

Εργαστήριο που εξετάζει ασθένειες, όπως ευλογιά των πιθήκων / Φωτογραφία: Unsplash

28.11.2022
18:52
Τελευταία ενημέρωση: 28/11/2022 • 23:44
Πώς θα αποκαλούμε στο εξής την ευλογιά των πιθήκων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί έναν νέο προτιμώμενο όρο, “mpox”, ως συνώνυμο της ευλογιάς των πιθήκων ( εκ του αγγλικού monkeypox) και κάλεσε και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο αφού έλαβε παράπονα ότι η παρούσα ονομασία της ασθένειας είναι ρατσιστική και στιγματίζει.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

«Και οι δύο ονομασίες θα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα για έναν χρόνο ενόσω το ‘ευλογιά των πιθήκων’ θα καταργείται σταδιακά», ανέφερε ο οργανισμός για την παγκόσμια υγεία.

Ο ΠΟΥ ξεκίνησε μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για την εξεύρεση μιας νέας ονομασίας για την ασθένεια νωρίτερα φέτος.

Οι προτάσεις για το νέο όνομα στην ευλογιά των πιθήκων

Μία από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις ήταν το “mpox”ή “Mpox” το οποίο προτάθηκε από την οργάνωση ανδρικής υγείας RÉZO μεταξύ άλλων. Ο διευθυντής της είπε τότε πως το ότι δεν θα έρχεται στο μυαλό η εικόνα του πιθήκου θα βοηθήσει τον κόσμο να πάρει σοβαρά την υγειονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η ευλογιά των πιθήκων, που ανακαλύφθηκε το 1958 και ονομάστηκε έτσι από το πρώτο ζώο το οποίο εμφάνισε συμπτώματα, διαδιδόταν κυρίως σε μια ομάδα χωρών στη δυτική και κεντρική Αφρική μέχρι φέτος. Τώρα, 110 χώρες έχουν αναφέρει κάπου 80.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 55 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Τα περιστατικά της mpox στην Ελλάδα

Συνολικά, ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας, από την έναρξη της καταγραφής μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, ανέρχεται σε 85 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για αύξηση κατά τρία επιπλέον κρούσματα, από την τελευταία καταγραφή, στις 11 Οκτωβρίου.

Τα περιστατικά αφορούν άνδρες, από 16 έως 62 ετών και με διάμεση ηλικία τα 37 έτη. Από αυτούς, 24 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (28%), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση