Η εφημερίδα «Τα Νέα» αποκαλύπτει τη μελέτη για το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη από το τεχνικό επιμελητήριο.
«Το ΟΑΚΑ ήταν μόνο η αρχή», αναφέρει το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα», αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με το κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας, «Σπύρος Λούης», λόγω κινδύνου κατάρρευσης του στεγάστρου Καλατράβα.
Το ίδιο δημοσίευμα φέρνει στο φως και τις μελέτες που έχουν γίνει για τη στατικότητα των υποδομών, ωστόσο προκαλούν και πολλά ερωτήματα και θέτουν επί τάπητος ζητήματα ασφάλειας.
Μάλιστα, στο μικροσκόπιο μπαίνουν και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως το Καυτανζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης, αλλά και το ΕΑΚ Κέρκυρας.
Οι πρώτοι έλεγχοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού εντόπισαν πρόβλημα με το πιστοποιητικό πυροπροστασίας του Καυτανζογλείου, ενώ απαιτείται ενημέρωση της οικοδομικής άδειας για αλλαγές χρήσης, διαμερισματοποιήσεις και επεκτάσεις.
Στο δε ΕΑΚ Κέρκυρας παρατηρείται πρόβλημα με τη στατικότητα των κερκίδων του ανοικτού σταδίου, γεγονός που οδήγησε στην απαγόρευση παρουσίας θεατών, καθώς και της χρήσης του χώρου κάτω από αυτές.
Σε ό,τι αφορά την έκθεση – κόλαφο που οδήγησε στο «λουκέτο» του ΟΑΚΑ, η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτει ότι διαπιστώθηκαν αστοχίες συνδέσεων, ρωγμές σε μετωπικές συγκολλήσεις, «οι οποίες είναι μεν επισκευάσιμες, αλλά απομειώνουν τη στατική επάρκεια των φορέων».
Ο Γιάννης Ερμόπουλος, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μιλώντας στην εφημερίδα προειδοποιεί ότι «δεν υπάρχει κατασκευή χωρίς ατέλειες». Ο ίδιος υποστηρίζει, παράλληλα, ότι η ύπαρξη ειδικών εγχειριδίων για τη συντήρηση των στεγάστρων του ΟΑΚΑ ήταν καθοριστική για την εγγύηση της ασφάλειάς του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του».
«Το στέγαστρο του ΟΑΚΑ ήταν ανασφαλές από τον σχεδιασμό του»
Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Ιωάννης Βάγιας, υπογραμμίζει πως «σύμφωνα με την έκθεση, η στατική επάρκεια δεν υπήρχε από κατασκευής του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας». Το «στέγαστρο ήταν ανασφαλές από τον σχεδιασμό του. Βάσει της έκθεσης, δεν οδηγούσε σε μία κατασκευή η οποία θα έχει την ασφάλεια που απαιτείται από τον κανονισμό», τονίζει.
Και οι δύο επιστήμονες, πάντως, τονίζουν το επιτακτικό της άμεσης δράσης εκ μέρους των ιθυνόντων.
Όσο για το κλείσιμο του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου, ο κ. Βάγιας σχολιάζει πως «δεν γνωρίζουμε αν οι μελετητές συνέστησαν κάτι τέτοιο ή ήταν μία απόφαση της διοίκησης».
Άγνωστο, επίσης, παραμένει το πότε θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν και πάλι αθλητές και θεατές.
Τα συμπεράσματα του πορίσματος
Στα συμπεράσματα του πορίσματος που εκδόθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, «προκύπτει ότι η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνεται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας».
Βάσει των παραπάνω, οι επιθεωρητές της αναδόχου κοινοπραξίας έκριναν «αναγκαία την επισκευή των προβληματικών σημείων και τη δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών αποκατάστασης του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας του εμβληματικού αυτού έργου».
Μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς εκτιμά ότι τα περισσότερα προβλήματα στις ανά τη χώρα αθλητικές εγκαταστάσεις σχετίζονται με τη γήρανση του εξοπλισμού, καθώς πολλές από αυτές κατασκευάστηκαν πριν από πολλές δεκαετίες.