Με νέα παραλλαγή έχει επιστρέψει ο κορονοϊός με τους επιστήμονες να τονίζουν πως χρειάζεται προσοχή στο πως θα αντιμετωπιστεί η ενδημική φάση του ιού.
«Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία από κορονοϊό είναι περισσότερες από πέρυσι» επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Αυτό είναι ένα πρόβλημα μεγάλο. Ο αριθμός των εισαγωγών, οι 1.473 που αναφέρατε την προηγούμενη εβδομάδα στα νοσοκομεία από κορονοϊό είναι κατά τι μεγαλύτερος του αντίστοιχου αριθμού την αντίστοιχη περσινή εβδομάδα. Τα Χριστούγεννα το 2022 είχαμε λίγο λιγότερες εισαγωγές» δήλωσε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Το να χάνουμε πάνω από 200 ασθενείς τον μήνα είναι πρόβλημα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι 2.500 τον χρόνο. Κάτι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τις συνέπειες του κορονοϊού, γιατί δεν εξαφανίστηκε, ζει μαζί μας. Τέλειωσε η φάση της πανδημίας, αλλά είμαστε στη φάση της ενδημίας και νομίζω ότι όλοι πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας να βελτιώσουμε 2-3 πραγματάκια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κορονοϊός: «Βρισκόμαστε στη φάση της ενδημίας»
Μιλώντας για τη φάση της ενδημίας, τώρα που τελείωσε η πανδημία, εξήγησε ο κόσμος και ειδικά οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες θα πρέπει να «αγκαλιάσουν ξανά το καινούργιο εμβόλιο, όχι η 5η- 6η δόση, ένα ολοκαίνουργιο που «πιάνει τα τρέχοντα στελέχη».
Όπως είπε το επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι διαθέσιμο στη χώρα μας δωρεάν από τα μέσα Οκτωβρίου δωρεάν μέσω emvolio.gov.gr. «Στις δέκα εβδομάδες που το έχουμε έγιναν 170.000 εμβολιασμοί. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι μια κάλυψη, ούτε καν των ανθρώπων που πρέπει σχεδόν υποχρεωτικά για την προστασία της υγείας τους να το κάνουν, δηλαδή των ηλικιωμένων και αυτών που έχουν υποκείμενα νοσήματα».
Ακόμη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αύξηση των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες προκειμένου να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους και εάν χρειαστεί να πάρουν εγκαίρως τα αντιικά φάρμακα που μειώνουν κατά 90% την πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο. Ακόμη, για τους ηλικιωμένους που νοσούν και έχουν υποκείμενο νόσημα, επισημαίνει ότι «σε αυτή την περίπτωση, οφείλουμε να ζητήσουμε από τον γιατρό μας να πάρουμε τα αντιικά φάρμακα που μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο να πάμε στο νοσοκομείο».
Η νέα παραλλαγή
Ερωτηθείς για τη νέα παραλλαγή του ιού JN.1 τόνισε ότι ήταν κάτι που ανέμεναν οι επιστήμονες. «Είναι μια παραλλαγή που είναι πάρα πολύ κοντά στην Pirolla που συζητούσαμε ότι φοβόμασταν και αναπτύχθηκε λίγο σε όλο τον κόσμο. Η JN.1 έχει αναπτυχθεί και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Eίναι αυτή που θα επικρατήσει τον επόμενο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την ονόμασε “παραλλαγή ενδιαφέροντος”.
Δεν νομίζω ότι θα έχουμε βαρύτερες νοσήσεις, όμως πιθανόν η προηγούμενη νόσηση θα μας προστατεύει λίγο λιγότερο, ίσως και το εμβόλιο λίγο λιγότερο». Και όπως είπε «πρέπει να προσέχουμε χωρίς να ανησυχούμε, αλλά να ζούμε και χωρίς να χάνουμε τόσους ανθρώπους».
Κορονοϊός: Φτάσαμε τους 60 νεκρούς την εβδομάδα
Για τους εξήντα νεκρούς που θρηνούμε από κορονοϊό κάθε εβδομάδα, την παραλλαγή JN.1 που δείχνει απειλητική για τη δημόσια υγεία και τη σημασία των εμβολίων μίλησε πριν λίγες μέρες στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καλώντας παράλληλα τον κόσμο να προσέχει περισσότερο τις ημέρες των εορτών.
H καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠA αναφέρθηκε και στονστρεπτόκοκκο επισημαίνοντας ότι δεν απειλεί μόνο τα παιδιά αλλά και τους υπερηλίκους.
Με την υπενθύμιση ότι ο κορονοϊός είναι εδώ και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν η καθηγήτρια επιδημιολογίας δήλωσε ότι «όσοι δεν έχουν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο και είναι άνω των 60 ετών καλό είναι να το κάνουν», όπως επίσης ότι οι ευπαθείς ομάδες δεν θα πρέπει να ξεχνούν και το εμβόλιο της γρίπης.
Και αυτό γιατί όπως τόνισε «εάν κολλήσει κάποιος, είναι πολύ σημαντικό, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες που παρατηρούμε τις περισσότερες διασωλήνωσεις και τους περισσότερους θανάτους, είναι σημαντικό να διαγνωστούν άμεσα» καθώς στη θεραπεία βοηθούν τα αντιικά φάρμακα. Η κα Ψαλτοπούλου δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στη χρήση της μάσκα, σε προαιρετική βάση, ιδίως όταν βρισκόμαστε σε χώρους με συνωστισμό.
«Το επικαιροποιημένο εμβόλιο μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε υγιής ενήλικας, αλλά τη μεγάλη διαφορά τη βλέπουμε στις ηλικίες αυτές, δηλαδή στους άνω των 60 ετών», συμπλήρωσε.