Συνεχόμενες είναι οι αποκαλύψεις που γίνονται για το ναυάγιο στην Πύλο, αναφορικά με τα όσα συνέβησαν με το μοιραίο πλοίο και χάθηκαν δεκάδες ζωές στη θάλασσα.
Όπως μετέδωσε το MEGA, υπάρχει ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ακούγεται λίγα λεπτά πριν το μοιραίο η ακτιβίστρια Ναουάλ Σούφι να συνομιλεί με έναν από τους επιβάτες τον οποίο προσπαθεί να ηρεμήσει:
- Ακτιβίστρια: Όλα θα πάνε καλά, μην πηγαίνετε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, περιμένετε εκεί μέχρι να έρθει βοήθεια.
- Επιβάτης: Δε θέλουμε να τουμπάρει το πλοίο.
- Ακτιβίστρια: Θα έρθει το καράβι να σας φέρει νερό, αλλά προσέξτε εάν πάτε όλοι προς ένα μέρος, το καράβι θα τουμπάρει.
Εννέα οι συλλήψεις
Στη σύλληψη εννέα ατόμων αιγυπτιακής υπηκοότητας που φέρονται ως οι διακινητές των παράτυπων μεταναστών με αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, προχώρησε το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή.
Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες περί σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για παράνομη διακίνηση μεταναστών.
Αυτό ήταν το δρομολόγιο του θανάτου
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ και από μαρτυρίες μεταναστών το αλιευτικό ξεκίνησε από την Αίγυπτο και στη συνέχεια έκανε στάση στο λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης πριν συνεχίσει το δρομολόγιό του για την Ιταλία.
Στο 30 μέτρων αλιευτικό επέβαιναν μετανάστες τόσο από την Αίγυπτο που ήταν και η αφετηρία του μοιραίου ταξιδιού όσο και από τη Λιβύη και το Πακιστάν. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στελέχη του λιμενικού η επιχείρηση μεταφοράς μεταναστών ήταν μια επιχείρηση που ετοιμαζόταν αρκετό καιρό πριν, περίπου 40 με 50 ημέρες.
Γυναίκες, εγκυμονούσες και παιδιά εγκλωβίστηκαν στα αμπάρια
Επιπλέον, όπως αποκάλυψαν αρκετοί από τους διασωθέντες μετανάστες στα σωστικά συνεργεία, στις καμπίνες του σκάφους υπήρχαν αρκετές γυναίκες και παιδιά. Πρόκειται για μια τακτική που συνηθίζεται από τους διακινητές προκειμένου να προστατευθούν τα γυναικόπαιδα από τις καιρικές συνθήκες.
Παράλληλα, ΜΚΟ καταγγέλλει εκφοβισμούς πάνω στο σκάφος ακόμα και για νεκρούς πριν το ναυάγιο. Με το αλιευτικό σκάφος να αντιμετωπίζει μηχανική βλάβη ήδη από τον απόπλου του από την Λιβύη, ορισμένοι μετανάστες αντέδρασαν ζητώντας να γυρίσουν πίσω στη στεριά. Ωστόσο, οι διακινητές φέρεται πως όχι μόνο δεν υπάκουσαν στις εκκλήσεις τους αλλά προκειμένου να επιβάλλουν την τάξη στο ασφυκτικά γεμάτο σκάφος χρησιμοποίησαν βίες μεθόδους.
Πέταξαν σκοινί στη θάλασσα
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται να έρχονται στην επιφάνεια λεπτομέρειες για το τι συνέβη λίγο πριν το αλιευτικό βυθιστεί. Σύμφωνα με τις λιμενικές Αρχές, στις 11 το βράδυ της Τρίτης κι ενώ το ελληνικό λιμενικό είχε εντοπίσει το υπερφορτωμένο σκάφος, πλοίο του λιμενικού το πλησίασε και με μεγάφωνα αλλά και χρησιμοποιώντας προβολείς τους προειδοποίησαν ότι με τις συνθήκες που επικρατούν δεν θα φτάσουν στις ιταλικές αρχές. Μάλιστα, φέρεται να χρησιμοποίησαν σκοινί για να προσδέσουν το αλιευτικό σκάφος, ωστόσο αρκετοί επιβαίνοντες αντέδρασαν και πέταξαν το σκοινί στη θάλασσα αρνούμενοι τη βοήθεια καθώς μοναδικός τους στόχους φαίνεται πως ήταν η Ιταλία.
Περιγραφή που σοκάρει για το ναυάγιο
«Έως τώρα έχουν ανασυρθεί 78 σοροί από το ναυάγιο της Πύλου, που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, για να γίνει η ιατροδικαστική εξέτασή τους, φωτογράφιση, δακτυλοσκόπηση και λήψη βιολογικού υλικού», αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής. Στη συγκεκριμένη Ομάδα συμμετέχουν αστυνομικοί και ιατροδικαστές, ενώ συγκροτήθηκε αμέσως μετά το ναυάγιο της Πύλου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Λιμενικού στην ΕΛΑΣ.
«Λαμβάνουμε καταθέσεις από τα 104 άτομα που έχουν επιζήσει από το ναυάγιο και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο, ενώ ερευνούμε για το αν υπάρχουν στοιχεία για να φτιάξουμε μια λίστα αγνοουμένων», επισημαίνει στη συνέχεια ο κ.Μακρής. «Σε περίπτωση που κάποιος είναι συγγενής πρώτου βαθμού, παίρνουμε και δείγμα βιολογικού υλικού από επιζώντες για να συγκριθεί με το δείγμα που θα ληφθεί από τις σορούς».
Όσον αφορά στο εάν υπάρχει έως τώρα κάποια εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο, ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, σημειώνει: «Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων δεν μπορεί να είναι ακριβείς, γιατί ακόμα και οι καταθέσεις των ατόμων που ήταν σε αυτό παρουσιάζουν ανακολουθίες. Οι άνθρωποι αυτοί “συσκευάστηκαν”, ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, και ταξίδευαν για ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει και πόσες ακριβώς ημέρες ταξίδευαν».