Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Συνήγορος του Πολίτη σημειώνεται πως η ανεξάρτητη έρευνα ξεκινά έπειτα από τη «ρητή άρνηση» να ξεκινήσει το Λιμενικό εσωτερική πειθαρχική έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου στο οποίο εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, με δύο επιστολές του ο επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, ζητούσε από τον αρχηγό του Λιμενικού να γίνει «ενδελεχής διοικητική διερεύνηση τυχόν πράξεων ή παραλείψεων» στελεχών του Σώματος που συνδέονται με το ναυάγιο που έγινε ανοιχτά της Πύλου στις 14 Ιουνίου.
Έπειτα από τη «ρητή άρνηση» να ξεκινήσει το Λιμενικό εσωτερική πειθαρχική έρευνα, η ανεξάρτητη αρχή αποφάσισε να διενεργήσει «η ιδία έρευνα, με την ειδική αρμοδιότητά της ως εθνικού μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας».
Ναυάγιο στην Πύλο: Έρευνα για πράξεις ή παραλείψεις του Λιμενικού
Η έρευνα θα αφορά «πράξεις ή παραλείψεις» ένστολου προσωπικού του Λιμενικού σχετικά με το ναυάγιο στην Πύλο. «Η πλήρης διαφάνεια ως προς τη δράση των αρμόδιων στελεχών της διοίκησης για το πολύνεκρο αυτό ναυάγιο αποτελεί στοιχειώδες δικαιοκρατικό αίτημα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Ο τραγικός θάνατος δεκάδων ανθρώπων και η ύπαρξη εκατοντάδων αγνοουμένων «θα αρκούσε για να στηρίξει την ανάγκη πλήρους και άμεσης διερεύνησης της διοικητικής αντιμετώπισης του συγκεκριμένου περιστατικού πλοίου που βρισκόταν σε κίνδυνο, για το οποίο την 13.06.2023 οι ελληνικές αρχές είχαν λάβει ειδοποίηση που είχε κοινοποιηθεί στον Συνήγορο του Πολίτη, πολλώ δε μάλλον πλοίου που εκτελούσε παράνομη μεταφορά μεταναστών, σε συνθήκες ευαλωτότητας κι επικινδυνότητας που γνωρίζει το Λιμενικό Σώμα από πολλές άλλες διασώσεις», επισημαίνει παράλληλα η ανεξάρτητη αρχή.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως μετά το ναυάγιο της Πύλου υπήρξε «πληθώρα δημοσιευμάτων», διεθνών και ελληνικών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων βραβευμένη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεθνής δημοσιογραφική έρευνα, «τα οποία παρουσιάζουν εκδοχές της αλληλουχίας των συμβάντων διαφορετικές από την επίσημη εκδοχή» του Λιμενικού.
Ακόμη, η ανεξάρτητη αρχή υπενθυμίζει πως η Ευρωπαία διαμεσολαβρήτρια, ξεκινώντας σχετική έρευνα για τη Frontex, «συντονισμό αντίστοιχων ενεργειών με τον Έλληνα Συνήγορο».
«Για τον Συνήγορο του Πολίτη ήταν εξαρχής σαφές αυτό που προέτρεψε εις μάτην τα αρμόδια διοικητικά όργανα να πράξουν: ότι η ενδελεχής και αμερόληπτη διερεύνηση των σχετικών πράξεων και παραλείψεων στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θα συνέβαλε στην αξιόπιστη εικόνα του Λιμενικού Σώματος και σε τελική ανάλυση της πολιτείας.
Η Ανεξάρτητη Αρχή με πλήρη αίσθηση καθήκοντος ως προς την συνταγματική αποστολή της αναλαμβάνει πλέον την πρωτοβουλία δικής της έρευνας σύμφωνα με το νόμο (αρχικά αρ.56 ν.4443/2016, νυν αρ.188 ν.4662/2020) με την ειδική αρμοδιότητα του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας και αναμένει την κατά νόμον συνεργασία όλων των κρατικών αρχών και οργάνων στα στοιχεία που ζητούνται για την ανεξάρτητη έρευνά της», καταλήγει η ανακοίνωση.