13:22
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:22
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μετρό Θεσσαλονίκης: Οι Θεσσαλονικείς έκαναν τις πρώτες τους βόλτες με τους συρμούς (εικόνες & βίντεο)

Το μετρό Θεσσαλονίκης άνοιξε για το κοινό / Φωτογραφία: Eurokinissi

Το μετρό Θεσσαλονίκης άνοιξε για το κοινό / Φωτογραφία: Eurokinissi

29.11.2022
21:25
Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2022 • 9:02
Ενθουσιασμένοι Θεσσαλονικείς και τουρίστες στον σταθμό Παπάφη του Μετρό

Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε από νωρίς το πρωί τον εντυπωσιακό τριώροφο σταθμό Παπάφη του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι ανοιχτός προς το κοινό αυτό το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο του Open House.

Στην γιορτή της αρχιτεκτονικής, οι Θεσσαλονικείς αλλά και οι τουρίστες που βρίσκονται στην πόλη έχουν την ευκαιρία να ρίξουν μια πρώτη ματιά στον σταθμό της Παπάφη, όπου υπάρχει ένας συρμός χωρητικότητας 450 επιβατών, ο οποίος θα διέρχεται κάθε 1,5 λεπτό ανά κατεύθυνση από αυτόν, σε ώρες αιχμής. Ίσως να είναι και η μοναδική φορά που οι επισκέπτες έχουν τον χρόνο να παρατηρήσουν και να εξερευνήσουν κάθε πλευρά του σταθμού, καθώς δεν βιάζονται να φθάσουν στον προορισμό τους.

Οι ξεναγήσεις διαρκούν περίπου μισή ώρα και πραγματοποιούνται σε γκρουπ ανά 25 άτομα, στη διοργάνωση προβολής αρχιτεκτονικής «Open House Thessaloniki 2022», στο πλαίσιο της οποίας ο σταθμός θα ανοίξει στο κοινό, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι.

«Ένιωσα λες και είμαι σε άλλη πόλη»

«Ο σταθμός είναι πραγματικά εντυπωσιακός και πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο για τους Θεσσαλονικείς, έστω και σαν επίσκεψη. Ένιωσα για λίγα λεπτά πως είμαι σε άλλη πόλη» ανέφερε μια φοιτήτρια στο ThessToday.gr, η οποία περίμενε από τις 9 η ώρα έξω στην είσοδο, εκφράζοντας την ανυπομονησία της για την λειτουργία του. Παράλληλα, οι επισκέπτες με πλατιά χαμόγελα επιβιβάστηκαν στο τρένο, δοκιμάζοντας τις θέσεις και βγάζοντας φωτογραφίες σε όλα τα σημεία του.

Εικόνα από το μετρό Θεσσαλονίκης
Εικόνα από το μετρό Θεσσαλονίκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη χαρά για εμάς, μαζί με τον κύριο Κουρέτα, γιατί ανοίγουμε το Αμαξοστάσιο της Πυλαίας και τον σταθμό της Παπάφη, στο πλαίσιο του φετινού Open House. Αυτό που θέλουμε να τιμήσουμε είναι η δουλειά των αρχιτεκτόνων της Αττικό Μετρό που δουλεύουν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και των εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν εργαστεί εργαστεί και έχουν συμβάλει στην κατασκευή όλων των κτιρίων του έργου.

Συγχρόνως οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ευκαιρία να δουν ότι γίνονται δοκιμές των συρμών. Είναι μια μέρα που η Θεσσαλονίκη μπορεί να την απολαύσει διαφορετικά» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος.

Ο τριώροφος σταθμός μετρό στη Θεσσαλονίκη

Ο τριώροφος Σταθμός Παπάφη, στον οποίο κυριαρχεί αισθητικά ο γυαλισμένος ή κατεργασμένος γκρι γρανίτης, με στοιχεία αλουμινίου και γυαλιού, είναι ο έβδομος στην σειρά της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση των συρμών προς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Κατασκευάστηκε επί του οικοπέδου ιδιοκτησίας του Παπαφείου Ιδρύματος, όπου εδρεύει και το ιστορικό ίδρυμα της πόλης, στη συμβολή της Λεωφόρου Κωνσταντίνου Καραμανλή και των οδών Παπάφη και Συμεωνίδη.

Οι σταθμοί της Θεσσαλονίκης διαθέτουν από δύο μέχρι και τέσσερα υπόγεια επίπεδα, αναλόγως με το βάθος κατασκευής της σήραγγας. Οι σταθμοί που προσεγγίζουν την πυρίκαυστο είναι οι βαθύτεροι, καθώς μία από τις σημαντικότερες προδιαγραφές του έργου ήταν ο αρχαιολογικός ορίζοντας να παραμείνει ανέπαφος από την διέλευση των δύο TBM (μετροποντίκων).

Κόσμος στο μετρό Θεσσαλονίκης
Κόσμος στο μετρό Θεσσαλονίκης / Φωτογραφία: Thestival

Στον Σταθμό Παπάφη, με τρία υπόγεια επίπεδα, το βάθος τροχιών είναι στα 20,50 μέτρα από τη στάθμη του εδάφους και, όπως και όλοι οι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης, διαθέτει πετάσματα – θύρες αποβαθρών για μεγιστοποίηση της ασφάλειας των επιβατών, αύξηση του ωφέλιμου χώρου των αποβαθρών, μείωση των αναγκών αερισμού και απαγωγής καπνού, βελτίωση της απόδοσης του συστήματος ανακοινώσεων και δυνατότητα μελλοντικού κλιματισμού όλων των δημόσιων χώρων του σταθμού.

Πρακτικά, η σημαντικότερη συμβολή των θυρών αυτών είναι ο αποκλεισμός κάθε πιθανότητας να βρεθεί οποιοσδήποτε χρήστης στις ράγες του μετρό ή να αποκτήσει πρόσβαση στις σήραγγες.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση