10:57
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:57
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Με ηπιότερα μέτρα θα ανοίξουν τα σχολεία – Τι θα γίνει αν ένα παιδί νοσήσει με κορονοϊό

Μαθήτρια με μάσκα στο σχολείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Μαθήτρια με μάσκα στο σχολείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

28.08.2022
10:00
Τελευταία ενημέρωση: 28/08/2022 • 16:25
Τι θα συμβεί σε περίπτωση που παιδί βρεθεί θετικό στα σχολεία  - Όσα ανέφερε η Κεραμέως

Τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ξεκινάει αναμένεται να γίνει η πρώτη συνεδρίαση των ειδικών ώστε να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για τη χρήση ή όχι μάσκας καθώς και για τα πρωτόκολλα σε περίπτωση κρουσμάτων κορονοϊού στις σχολικές αίθουσες.

Η Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο OPEN έδωσε το στίγμα των προθέσεων του υπουργείου Παιδείας για τα σχολεία, λέγοντας ότι «η τάση είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέσα γιατί πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα».

Μαθητές στο σχολείο - σχολεία
Μαθητές στο σχολείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Σε νέες ερωτήσεις, δε, για τα πρωτόκολλά ή τη διενέργεια self testαπό μαθητές και εκπαιδευτικούς η υπουργός Παιδείας απάντησε «πάμε σε όσο το δυνατόν μια πιο κανονική σχολική χρονιά»προσθέτοντας ότι «έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου γιατί αυτό σε αυτή τη φάση δεν αποδίδει καθώς έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που παιδί βρεθεί θετικό στα σχολεία

Ερωτηθείσα για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που παιδί βρεθεί θετικό στον κορονοϊό η Νίκη Κεραμέως επισήμανε ότι «η πολιτεία έχει μέτρα για όποιον νοσήσει που είναι καραντίνα 5 ημερών και μετά έξοδος με μάσκα. Εκεί κινούμαστε και εμείς. Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι συνέβη σε όλη την κοινωνία».

Η Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι «είμαστε σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τους ειδικούς, τον ΕΟΔΥ καθώς είμαστε σε μια φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό» ενώ, όπως είπε, «καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας τα πρωτόκολλα έχουν λειτουργήσει πολύ καλά».

Μαθητές στον προαύλιο χώρο του σχολείου
Μαθητές στον προαύλιο χώρο του σχολείου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε, επίσης, στην ολοκλήρωση 25.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση καθώς «από το 2008 έως το 2020 δεν είχε διοριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός» αλλά και στην καινοτομία της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων, το 50% θα σχολάει στις 17:30 «αφενός για να ενισχυθεί η δημόσια εκπαίδευση και αφετέρου για να φέρει πιο κοντά το ωράριο των σχολείων με το ωράριο της εργασίας».

Βασιλακόπουλος: «Χωρίς μάσκες το άνοιγμα στα σχολεία»

Λίγο πριν την έλευση του φθινοπώρου, την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την επιστροφή στην καθημερινότητα, αλλά κυρίως με την αύξηση του συγχρωτισμού λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, ο τρόπος διαχείρισης του κορονοϊού εξακολουθεί να απασχολεί ειδικούς και κυβέρνηση. Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται στη φάση της αποκλιμάκωση της πανδημίας.

«Η πανδημία είναι στην τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα αποκλιμάκωσης. Ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας πολύ καλός μήνας, θα μπούμε στα σχολεία χωρίς σοβαρά προβλήματα». Παράλληλα, σύμφωνα με τον καθηγητή, αν και αναμένεται έξαρση μέσα στον χειμώνα του κορονοϊού, «καθώς είναι ένας αναπνευστικός ιός, δεν υπάρχει μετά το ‘Όμικρον’ κάποιο στέλεχος που να έχει προκύψει».

Μαθητές εξετάζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις
Μαθητές εξετάζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Η επικαιροποίηση των εμβολίων θα συμβάλει στη γενικότερη προστασία του πληθυσμού και ενός νέου στελέχους που ενδεχομένως να προκύψει τον χειμώνα.

Σχετικά με τα σχολεία, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το άνοιγμα θα γίνει χωρίς μάσκες. «Ωστόσο πρέπει να υπάρχει ένας αστερίσκος. Αν ένας εκπαιδευτικός ανήκει σε ευπαθή ομάδα, δεν του απαγορεύει κανείς να φοράει. Αν σε μια περιοχή της χώρας υπάρχει τοπική έξαρση, θα μπορούσε κανείς να συστήσει να υπάρχουν μάσκες. Θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα».

Απίθανη η υποχρεωτική μάσκα σε εσωτερικούς χώρους

Στους υπόλοιπους εσωτερικούς χώρους, όπως η εργασία, «είναι απίθανο να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Αν υπάρχει νέο κύμα και αναγκαστούμε να βάλουμε τις μάσκες, θα το δούμε. Θα πρέπει να πάμε σε μια συνύπαρξη με τον ιό και αναπροσαρμογή των μέτρων». Όσον αφορά τον εμβολιασμό, ο καθηγητής τόνισε ότι όσοι έχουν κάνει την τέταρτη δόση μπορούν να κάνουν άφοβα και το επικαιροποιημένο εμβόλιο όταν αυτό γίνει διαθέσιμο.

«Η τέταρτη δόση δεν έχει παρενέργειες και αντικειμενικά, ειδικά για όσους είναι άνω των 50, μειώνει τη θνητότητα. Η θνητότητα που έχουμε ερμηνεύεται από τον υπέργηρο πληθυσμό που έχει η Ελλάδα και ότι αυτοί οι άνθρωποι που είναι πιο ευάλωτοι, δεν εμβολιάζονται και δεν επικαιροποιούν τις δόσεις των εμβολίων».

Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, και οι έγκυες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, «διότι αν κολλήσει, κινδυνεύει και η ίδια και το έμβρυο. Είναι υποχρεωτικό για τις εγκύους να κάνουν το εμβόλιο, είναι λάθος να μη γίνεται».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση