00:57
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:57
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μάτι: Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές κατοίκων κατά του Προεδρικού Διατάγματος για τον πολεοδομικό σχέδιο των πυρόπληκτων περιοχών

Τα καμμένα στο Μάτι / Φωτογραφία: Eurokinissi

Τα καμμένα στο Μάτι / Φωτογραφία: Eurokinissi

07.03.2024
19:13
Τελευταία ενημέρωση: 08/03/2024 • 12:36
Συζήτηση για το Μάτι στο ΣτΕ

Νομικά «πυρά» κατά του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στο πολεοδομικό σχέδιο για  στις περιοχές Μάτι, Νέα Μάκρη, Ραφήνα και Μαραθώνα,  οι οποίες τον Ιούλιο του 2018 επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα, εξαπέλυσαν σήμερα στην 7μελη σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), κάτοικοι των πληγέντων περιοχών της Ανατολικής Αττικής.

Ειδικότερα, σήμερα στο Ε Τμήμα του ΣτΕ συζητήθηκαν 13 αιτήσεις ακυρώσεως που είχαν κατατεθεί το Νοέμβριο του 2022 από δεκάδες κατοίκους των πληγέντων περιοχών της Ανατολικής Αττικής αλλά και από Παραθεριστικό- Οικοδομικό Συνεταιρισμός και έναν Εξωραϊστικό Σύλλογο Οικοπεδούχων.

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά του από 7.6.2022 Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου, καθορισμός ζωνών βιώσιμης πολεοδόμησης και ζωνών εκτός πολεοδόμησης, χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, περιβαλλοντική έγκριση του ΕΠΣ και επικύρωση καθορισμού οριογραμμών ρεμάτων». Με τις προσφυγές του, αλλά και σήμερα κατά την συζήτηση των αιτήσεων τους στο ΣτΕ, υποστήριξαν πως το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα, πρέπει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Μεταξύ των επιχειρημάτων που προέβαλλαν είναι πως τα όσα προβλέπει το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα επιφέρουν δραστική υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής της Ανατολικής Αττικής. Ακόμη, ανέφεραν ότι πριν την έκδοση του επίμαχου Διατάγματος δεν τηρήθηκε η διαδικασία προέγκρισης, δηλαδή δεν προκύπτει ότι υποβλήθηκε η σχετική αίτηση προέγκρισης με την απαιτούμενη με τεχνική έκθεση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως προβλέπει ρητά ο νόμος 4447/2016. Οι αποφάσεις του ΣτΕ αναμένονται το επόμενο διάστημα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση