Οι Γκίκας Μαγιορκίνης και Αθήνα Λινού μίλησαν για την τέταρτη δόση του εμβολίου και για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που έχει προκαλέσει συναγερμό στη χώρα.
«Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι το πιο ευάλωτο σημείο όσον αφορά την πανδημία. Είμαστε σε καλύτερο σημείο από ότι ήμασταν πέρσι το καλοκαίρι. Ως παράδειγμα σας φέρνω, από τους 250 διασωληνωμένους που είχαμε πέρσι τέτοια ημερομηνία, σήμερα έχουμε κάτω από 100», δήλωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm», σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσμάτων.
Ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως οι ειδικοί παρακολουθούν την πορεία των κρουσμάτων και τα στάδια της πανδημίας, ενώ υπογράμμισε πως «όλοι μας θα πρέπει να περάσουμε πιο χαλαρά τις διακοπές φέτος από πέρυσι, οι ευάλωτοι, όμως, να προσέχουν».
«Όσοι είναι άνω των 60 ετών να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση»
Συνέστησε, δε, σε όσους είναι άνω των 60 ετών να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση του εμβολίου, υπογραμμίζοντας πως η περίοδος του καλοκαιριού είναι μία «καλή χρονική στιγμή γιατί η ανοσία θέλει και κάποιες ημέρες για να χτιστεί».
Όσο για τους νεότερους και ειδικότερα για όσους ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 30 – 60 ετών ο καθηγητής είπε πως «δεν υπάρχει λόγος να κάνουν σήμερα την επιπλέον δόση εκτός εάν έχουν κάποια νοσήματα που τους απασχολούν. Θα πρέπει να το συζητήσουν με τον γιατρό τους, θα είναι μια προσωπική απόφαση».
Λινού: «Να πάρουμε μέτρα λόγω αύξησης κρουσμάτων»
Την εκτίμηση πως θα πρέπει να παρθούν μέτρα για να περιοριστούν τα κρούσματα του κορωνοϊού, ιδιαίτερα για όσους ταξιδεύουν με πλοία και αεροπλάνα και για όσους εργάζονται στον τομέα του τουρισμού, εξέφρασε από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9Fm».
«Οι καινούργιες μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5 είναι πιο μεταδοτικές και δίνουν διαφορετικά συμπτώματα, λίγο πιο έντονα από την Όμικρον 2. Αυτό δεν αποτελεί μεγάλη απειλή, όμως είναι απειλή το γεγονός ότι ο πληθυσμός μας δεν είναι καλά πληροφορημένος, ελπίζει και πιστεύει ότι δεν θα νοσήσει και δεν τηρεί καθόλου μέτρα. Δεν φταίει ο κόσμος, η πληροφόρηση είναι ανεπαρκής.
Οι πολίτες δεν ξέρουν ότι κινδυνεύουν και αυτό συμβαίνει επίσης και μεταξύ των εργαζομένων στον τουρισμό που δεν χρησιμοποιούν μάσκα. Πρέπει γρήγορα να ενημερωθούν όλοι και να εφαρμοστεί η χρήση της μάσκας διότι διαφορετικά θα έχουμε πολύ μεγάλη έξαρση» τόνισε χαρακτηριστικά η κ.Λινού.
Η καθηγήτρια πρότεινε την επαναφορά της μάσκας σε πλοία και αεροπλάνα και σε χώρους εργασίας όπου οι εργαζόμενοι έχουν επαφή με αρκετό κόσμο. Επίσης, συνέστησε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και πριν από κοινωνικές υποχρεώσεις, γάμους βαφτίσια, πανηγύρια, να υποβάλλεται ο πολίτης σε τεστ προκειμένου να προστατέψει τα αγαπημένα του πρόσωπα.
«Αφενός ο κόσμος όντως έχει κουραστεί, αφετέρου οδηγήθηκε στην πεποίθηση ότι δεν κινδυνεύει είτε γιατί έχει κάνει δύο – τρεις δόσεις εμβολίου, είτε γιατί για ένα διάστημα είχαν μειωθεί πολύ τα κρούσματα και η πληροφόρηση που πέρασε ήταν ότι ξεπεράσαμε το πρόβλημα. Δυστυχώς, από πλευράς πολιτείας δεν αντιδρούμε γρήγορα. Έπρεπε μόλις δούμε να αυξάνονται τα κρούσματα να ενημερώνουμε αμέσως ότι έχουμε έξαρση. Αυτό δεν έγινε και πρέπει να το κάνουμε τώρα. Να πάρουμε μέτρα αμέσως», είπε η κ. Λινού.