Καθώς σουρούπωνε, οι περαστικοί από την παραλία στη Θεσσαλονίκη, μπορούσαν να διακρίνουν φλόγες να περικυκλώνουν τον Λευκό Πύργο. Εκατό φανάρια άναψαν για να συμβολίσουν τα χρόνια που πέρασαν από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Τα χάρτινα φαναράκια που είχαν παραταχθεί ώστε να σχηματίζουν τον αριθμό 100, φώτισαν τον χώρο γύρω από τον Λευκό Οίκο, ενώ παραδοσιακές μουσικές και ομάδες που φορούσαν ποντιακές και άλλες παραδοσιακές φορεσιές, κράτησαν τις φλόγες αυτές στα χέρια τους ως ένδειξη πως η φλόγα του ξεριζωμού καίει ακόμη.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης οργάνωσε εκδήλωση μνήμης υπό τον τίτλο «Για τις ψυχές που χάθηκαν…» τιμώντας τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους πριν από 100 χρόνια, αλλά και την ίδια την ιστορία της πόλης που φιλοξένησε όσους αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους.
«Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι δεν έχουμε ξεχάσει. Τίποτε δεν έχει ξεχαστεί. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους ανθρώπους, τους πρόσφυγες, τον ελληνισμό που ξεριζώθηκε» δήλωσε σύμφωνα με το voria.gr, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Για τις ψυχές που χάθηκαν. Ελληνισμός και Μικρά Ασία είναι έννοιες ταυτισμένες στον ιστορικό χρόνο και αυτό κάνει την πληγή της καταστροφή ακόμη πιο μεγάλη. Φιλοσοφία, γνώση, πολιτισμός, επιστήμες, παράδοση, ήθη και έθιμα είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που έχουμε … και αυτό κάνει τις πατρίδες μας αλησμόνητες», είπε στην ομιλία.
Τη δράση πλαισίωσε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με μικρασιάτικους χορούς από τον Λαογραφικό Σύλλογο Νέου Ρυσίου «Η Αρετσού», ενώ ολοκληρώθηκε με τον χορό «Φωτιές», ο οποίος αναπαριστά τη μεγάλη πυρκαγιά της Σμύρνης, με τις γυναίκες του συλλόγου να χορεύουν κρατώντας κεριά για νανκαταλήγουν να σχηματίζουν τον σταυρό.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, η οποία συμμετείχε με πένθιμη κωδωνοκρουσία στους ιερούς ναούς της.